Dit artikel gaat over de natuur. Om precies te zijn over de geneeskracht van de natuur. De natuur is zeer belangrijk. Niet alleen voor je lichamelijke gezondheid, immers er is niks gezonder dan buitenlucht, met name bos en zeelucht zijn natuurlijk veel gezonder dan vervuilde stads of industrielucht.
Je lichaam wordt door de natuur gezuiverd, maar ook heeft de natuur een zeer positief effect om stress en psychische klachten of aandoeningen zoals bijvoorbeeld burn-outklachten en depressies te helpen verminderen.
In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:
- De geneeskracht van de natuur
- Waarom is de natuur zo goed voor onze gezondheid?
- Wandelcoahing en therapie
Lees vooral verder…
Waarom is de natuur zo goed voor onze gezondheid?
Er zijn heel veel redenen waarom de natuur goed is voor onze gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal. Als je een rondje door het bos loopt, dan krijgt vrijwel iedereen het gevoel zich weer helemaal lekker te voelen. Veel (niet iedereen) mensen houden van de natuur omdat het ons tot rust brengt. Het is een gevoel om even te ontsnappen aan de alledaagse sleur, drukke verkeer, racen tegen de klok, verplichtingen, afspraken en alle andere onaangename dingen die het maatschappelijke bestaan met zich meebrengt.
Waarom is de natuur dan zo gezond?
Om een aantal redenen te benoemen:
- Schone lucht
Mensen die in een industriegebied of stad wonen zijn vatbaarder voor allerlei ziektes. De ziekten die dan kunnen voortkomen uit een gebrek aan zuivere lucht, maar ook op het mentaal vlak staan zij meer bloot aan stress. Stress an sich levert al veel gezondheidsproblemen op. Mensen die op het platteland wonen of dichtbij of misschien zelfs wel in een natuurlijke omgeving wonen, hebben juist minder kans op bepaalde ziektebeelden. - Rustgevend
Mensen die in een drukke stad wonen of dichtbij een industriegebied ademen niet alleen meer verontreinigende lucht in, ze hebben daarnaast ook veel meer spanningen in het lichaam. Deze spanningen zijn afkomstig door de drukte zoals: het luidruchtige verkeer, pratende mensen en andere geluiden. In de natuur is het anders. Er is stilte, maar er zijn wel degelijk geluiden waarneembaar. Deze geluiden zijn afkomstig van dieren voornamelijk (water)vogels. Deze zijn soms behoorlijk luidruchtig aanwezig, maar het zijn geluiden die voor een bepaalde ontspanning kunnen zorgen. Ook het geluid van water zorgt voor een rustgevend effect. Hoe meer spanningen je uit je lichaam kan lozen, hoe beter dit is voor je algehele gezondheid. - De groene kleur van de natuur
In het bos is de hoofdzakelijke kleur groen. De kleur groen van de natuur heeft een bepaald genezend effect. Mensen en ook dieren vinden het prettig om in een omgeving te zijn van veel planten, bomen en andere groene fauna.
Het is wetenschappelijk bewezen wanneer mensen in een omgeving zijn van of uitzicht hebben op veel groen, eerder kunnen genezen van bepaalde kwalen dan patiënten die geen groene omgeving tot hun beschikking hebben. Planten en bomen zorgen dus niet alleen voor zuivere lucht, ook het zicht op het groen levert enorm veel voordelen op voor de gezondheid - Water
Misschien heb je het weleens gemerkt, dat wanneer je in de buurt van de zee, een rivier, een meer, of een stromend beekje komt, dat het water een kalmerend effect teweegbrengt. Water is een rustgevend element van de natuur. Je kan natuurlijk van alles doen aan, op en in het water. Maar als je alleen al aan de waterkant of het strand zit, of een wandeling maakt dan geeft dit een al een positief effect om stressklachten te verminderen. Niet alleen stress kan worden verminderd, maar ook voor slaapproblemen/ stoornissen, angststoornissen, somberheidsklachten, burn-out en depressies heeft de zee een mediatief effect. - De zee
Waarom hebben zoveel mensen de droom om een huis aan zee te hebben? Op de eerste plaats geeft de zee een mooi uitzicht, maar dat is nog niet alles. De zee straalt met normale weersomstandigheden rust uit. Hoe komt dat? Dat heeft te maken met de kleur van de zee. Met uitzondering van o.a. de Noordzee die altijd grijs is, zijn veel wereldzeeën blauw. Blauw is een kleur van de natuur die voor een rustgevende, maar ook een prettige stemming zorgt. Als de lucht blauw is, voelen we ons over het algemeen prettiger dan wanneer de lucht grijs is. Grijs is een kleur van de natuur die we liever niet zien. Veel mensen worden er somber van. We hebben de kleur, maar de zee maakt ook nog geluid. Het geluid van de golven geeft ons een rustgevend gevoel. Het geluid van water geeft ons al een relaxed gevoel, maar het geluid van de golven is hierbij nog iets nadrukkelijker aanwezig. Daarnaast is het ook de zeelucht die voor rust zorgt. Door het ruiken van de zee wordt het rustgevende effect nog wat versterkt.
Door dat al deze elementen zo’n rustgevend effect teweegbrengen, is het een goed medicijn gebleken om psychische en lichamelijke kwalen zoveel mogelijk op afstand te houden. De natuur heeft een groot genezende werking op allerlei kwalen, en vooral op stressklachten wat in veel gevallen de oeroorzaak is van zeer veel psychische en lichamelijke problemen en aandoeningen.
Welke zijn dat?
- Positief effect op de genezing van ziektes
- Minder kans op stressklachten
- Lagere hartslag en bloeddruk
- Minder kans op hart en vaatziekten
- Minder kans op hoofdpijn/migraine
- Minder kans op somberheidsklachten of depressies
- MInder kans op burn-out
- Minder kans op angststoornissen
- Je voelt je gelukkiger
- Meer lichaamsbeweging
- Minder kans op kanker
- De natuur heeft zowel een genezende als preventieve werking op allerlei psychische aandoeningen zoals somberheidsklachten en depressies. Door dat al deze elementen zo’n
rustgevend effect teweegbrengen, is het een goed medicijn gebleken om psychische en lichamelijke kwalen zoveel mogelijk op afstand te houden. De natuur heeft een groot genezende werking op allerlei kwalen, en vooral stress wat in veel gevallen de oeroorzaak is van zeer veel psychische en lichamelijke aandoeningen.
Kortom: de voordelen voor onze lichamelijke en mentale gezondheid zijn gigantisch.
Daarnaast is uit meerdere Japanse en Australische onderzoeken gebleken dat de natuur ook een positief effect heeft op onze cognitieve functies. Zo worden het brein, het geheugen, denkvermogen, concentratie en zelfs je creativiteitsvermogen door de natuur geboost.
Alleen al het kijken naar afbeeldingen van de natuur heeft al een positief effect an sich op je algehele gezondheid. Dat is uiteraard ook de reden dat ik onlangs over ben gegaan op natuurfoto’s in de blogs in plaats van portretten van sombere mensen. Dat gaat je immers niet helpen om je beter te voelen, sterker: de aandoening zou door de confrontatie van de afbeeldingen van sombere mensen makkelijk verergerd kunnen worden. Op de website zelf zijn natuurfoto’s al langere tijd veelvuldig te zien, maar in de nieuwste blogs worden nu uitsluitend nog natuurfoto’s geplaatst. De bedoeling hiervan is om met de website rust uit te stralen.
Maar het allerbeste is natuurlijk om zelf de natuur in te trekken, om aldaar de geluiden en de bos of zeelucht in te ademen.
Wandelcoaching en therapie
Nu is buiten sowieso veelal gezonder dan binnen. Maar door deze positieve geneeskrachtige werking van de natuur is om die reden wandelcoaching en therapie geïntroduceerd. Nou ja geïntroduceerd… als amateurcoach was het voornamelijk het bos al mijn werkterrein. Later is het dan ook in de reguliere ggz geïntroduceerd. De combinatie van natuur en therapie is effectief gebleken omdat de rust, de geluiden en de kleur van de natuur zeer gunstig zijn voor het resultaat van de begeleiding of behandeling. Daarbij is de natuur ook gezonder dan wanneer je in een praktijkruimte je verhaal moet doen. Buitenlucht is nu eenmaal gezonder ook door de inname van vitamine D.
Ook is het zo dat beweging tijdens therapie een veel groter effect genereert dan wanneer je stil zit in een stoel (of sofa). Beweging heeft sowieso al een grote positieve werking ten aanzien van het reduceren van het stressniveau en het verlagen van de bloeddruk. Beweging is uiteraard gezond, maar dit hangt ook af van waar je beweegt. Als jij in een drukke stad loopt of fietst, dan zijn de gezondheidseffecten veel kleiner dan wanneer je dit doet in de vrije natuur.
Dan hebben we nog een element in de spreekkamer waar veel mensen een hekel aan hebben. Dat is het feit dat de therapeut vrijwel continu in de ogen staart, wat in een praktijkruimte nu eenmaal het geval is. Hoewel het nooit ideaal is om recht tegenover elkaar te zitten, maar dit te doen onder een bepaalde hoek. Met wandelcoaching /therapie heb je daar sowieso geen last van. Tijdens een wandeling loop je immers naast elkaar. Het nare element dat de coach of therapeut continu recht in je ogen staart, wordt door wandelbegeleiding of behandeling weggenomen.
Ook al ben ik een voorstander van outdoorcoaching en therapie. Outdoorcoaching en/of therapie biedt ons niet alleen maar voordelen. Het biedt ook nadelen.
Welke zijn dat dan?
- Als je niet van wandelen houdt, dan is wandelcoaching en/of therapie niet geschikt.
- Het kan koud, of juist snikheet zijn
- Het kan nat zijn
- Het kan stormen
- Je kan geblesseerd raken door bijvoorbeeld op een tak of in een kuil te stappen
- Voor dames is een toilet wat lastiger beschikbaar
Maar als je de wandelsessie goed voorbereidt, kan er eigenlijk vrij weinig mis gaan.
Tot slot
Tot zover deze blog. Dit artikel ging over de geneeskracht van de natuur. Het is te hopen dat het je een beetje duidelijk is geworden hoe effectief de natuur is voor jouw algehele gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Heb je last van stress, somberheid, huilbuien, piekergedrag, boosheid en agressie, angsten, burn-outklachten zoek dan de natuur op.
In deze blog kwamen de volgende onderwerpen aan bod: de geneeskracht van de natuur, waarom is de natuur zo goed voor onze gezondheid? en wandelcoaching en therapie.
Loop je ergens tegenaan in je leven, heb je behoefte aan ondersteuning, en ben je na het lezen overtuigt geraakt van de genezende werking van de natuur, neem dan gerust contact op voor een gratis en persoonlijk advies op maat. Zorg goed voor jezelf…
Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie
Copyright: MindCure C & T