Hoe accepteer je dat je single bent?

Golden Health

Je bent single, maar eigenlijk wil je dat helemaal niet. Je mist iemand om het leven mee te delen. Het kan zijn dat je al jaren tevergeefs op zoek bent naar een partner. Je vindt het moeilijk om een gelukkig stel hand in hand te zien lopen. Dit kun je dan niet aanzien want je wordt gek van jaloezie. Je denkt dan: ‘waarom is mij dit niet gegund?’ Waarom lukt het mij niet om het geluk in de liefde te vinden? Dat soort gedachten komen dan bovendrijven. Je hebt het krijgen van een relatie daarom maar gewoon opgegeven. Dat kan, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan ook een mechanisme zijn om je verlies te leren accepteren. Je zoekt dan naar een systeem om je pijn draaglijk te maken. Je wilt het bestaan als single leren accepteren, maar diep in je hart wil je het eigenlijk helemaal niet accepteren. En zeker niet als je keer op keer geconfronteerd wordt met tortelduifjes op straat of in je vrienden en/of familiekring. Dan zijn er een aantal dingen wat je kan doen. Wil je weten welke? Lees dan vooral verder…

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Hoe accepteer je dat je single bent?
  • Waarom ben ik nog steeds single?
  • Waarom heb ik geen geluk in de liefde?
  • Hoe word ik gelukkig als single?
  • Kun je gelukkig worden zonder partner?
  • Wat is het nut van een relatie?

 

Waarom ben ik nog steeds single?

 

 

 

 

Het kan zijn dat je een of meerdere relaties achter de rug hebt, maar dat het nu niet meer wil lukken om een nieuwe liefde te vinden. Het kan ook zijn dat je nog nooit een relatie hebt gehad. Als je geen relatie hebt gehad, weet je niet hoe het is en voelt om een relatie te hebben. Je kan je er dan alleen een voorstelling van proberen te maken. Als we jouw vraag ‘Waarom ben ik nog steeds single?’ eens beter onder de loep gaan nemen, kunnen we natuurlijk niet gaan zeggen: ‘jij bent single omdat je er nog niet klaar voor bent’, of ‘je hebt geen interesse in een relatie.’ of nog eentje: ‘je bent er niet aan toe’. Als je geen interesse zou hebben in een relatie, of je zou er niet aan toe zijn, zou je je dan die vraag stellen: ‘Waarom ben ik nog steeds single’? Dat zou niet logische zijn en niet eens bij je opkomen, laat staan dat je de vraag zou stellen.
Het feit dat jij je deze vraag stelt, geeft al expliciet aan dat je ongewenst single bent. Waarom ben je nog steeds single? Omdat je helemaal niet single wilt zijn. Daar hoef je geen psychologie voor gestudeerd te hebben om dit te begrijpen.

‘Iedereen heeft een relatie behalve ik.’

Als we deze vraagstelling gaan ontleden, dan komt de wanhoop al bovendrijven. Niet alleen wanhoop maar ook jaloezie en verdriet ten aanzien van hij of zij die het wel lukt om een relatie te krijgen. Ook is het mogelijk dat je te graag een relatie wilt. Dit maakt de kans op een relatie dan weer kleiner omdat je te gefixeerd bent op die relatie. Doordat je te graag wilt ga je er dus ook naar gedragen. Dat zorgt er voor dat je teleurstellingen die voortkomen uit een mislukte date moeilijk of niet kan accepteren. Het maakt je onzeker en je zelfvertrouwen zal er ook door beschadigen. Die angst en onzekerheid straal je dan ook uit op  je datepartner. Je wilt graag die datepartner omzetten in een relatiepartner. Maar voornamelijk vrouwen houden van sterke,  zelfverzekerde mannen. Onzekere types vinden zij niet aantrekkelijk. Je zit dan in een vicieuze cirkel. Aan de ene kant wordt je onzeker gemaakt door de teleurstellende ontmoetingen, en aan de andere kant door die onzekerheid ben je niet in staat om jezelf goed te verkopen.

Misschien heb je al veel dates achter de rug waar maar geen relatie uit voort is komen. Erg teleurstellend en de moed zakt je in de schoenen. Je gaat aan jezelf twijfelen, en daar ligt nu net het probleem. Door aan jezelf te twijfelen, en je keer op keer gaat afvragen: ‘waarom heeft iedereen een relatie, en ik niet?’ gaat dit in de zoektocht naar een relatie juist tegen je werken.

Waarom heb ik geen geluk in de liefde?

 

10 oorzaken waardoor het je niet lukt om een relatie te krijgen:

1. Je wil het te graag
Als je te gefixeerd bent op een relatie, dan straal je wanhoop uit. Stel dat je een date hebt dan wordt die wanhoop gevoeld door je datepartner. In plaats van juist dichter tot elkaar te komen, duw je je datepartner juist van je af, terwijl je een relatie wilt omdat je graag bij iemand wilt horen. Het alleen zijn zorgt dan voor eenzaamheidsgevoelens.

2. Je bent te kieskeurig
Wanneer je teveel eisen stelt aan je eventuele partner verkleint dit jouw kansen. Je wordt dan ook minder toegankelijk.

 

 

 

3. Je wilt wel graag een relatie maar je durft het eigenlijk niet
Deze angst komt voort uit verlatingsangst, waardoor bindingsangst kan ontstaan. Je bent vroeger als kind of in het latere leven verlaten door: mensen waar je een emotionele band mee hebt De hechting is dan niet verlopen zoals het eigenlijk zou moeten. Het kan zijn dat je (meermaals) in een relatie door je partner bent verlaten, en dat je nu bang bent geworden om je te binden.

4. Je focust je teveel op het uiterlijk. Het kan zijn dat je te gefixeerd bent op mooie mensen. Misschien zelfs te mooie mensen. Mooie mensen zijn voor veel mensen aantrekkelijk. Misschien ken je het spreekwoord wel: ‘een mooie man of vrouw heb je nooit voor jezelf alleen.’ Of dat echt met alleen mooie mensen zo is, kan ik me niet voorstellen, maar gokken op te mooie mensen verkleint nu eenmaal je kansen op een (langdurige) relatie. Vaak is het zo dat een van buiten minder aantrekkelijk mens juist van binnen wel heel aantrekkelijk is. Mensen met een mooi uiterlijk weten van zichzelf dat ze mooi zijn, en gedragen zich daar ook vaak naar. Dus focus je iets minder op het uiterlijk, en juist meer op het innerlijk.

5. Je gelooft je gedachten teveel
Het is mogelijk dat wanneer je er keer op keer maar niet in slaagt om je droomman of vrouw te vinden, dat je aan jezelf gaat twijfelen. Als je teveel geloof hecht in gedachten als: ‘ik ben vast niet goed genoeg, of niemand wil mij’, kan er voor gaan zorgen dat je te weinig positief bent over jezelf. Door deze disfunctionele gedachten te geloven, ga je je uiteindelijk ook zo gedragen. Gedachten, gevoel en gedrag gaan hand in hand. Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan helpt het je niet om deze gedachten daadwerkelijk te geloven. Gedachten hoeven lang niet altijd 100% waarheid te bevatten.

6. Gebrek aan zelfvertrouwen
In het verlengde van het voorgaande punt kan een gebrek aan zelfvertrouwen ook van grote invloed zijn op het verkrijgen van een relatie of niet. Voor niemand is een persoon met een gebrek aan zelfvertrouwen aantrekkelijk. Wie onzekerheid uitstraalt, zal moeilijker aan een relatie kunnen komen. Daarom is het belangrijk om te blijven geloven in jezelf. Omdat jij geen relatie hebt, wil dat niet zeggen dat jij je jezelf niet meer mag zijn.

7. Je vist in de verkeerde vijver
De beste relaties ontstaan nog steeds via visueel contact. Oogcontact dus. Dat kan zijn: in de kroeg, op de ‘sport’club, via vrienden, op het werk enz. Via datingssites is het zeker ook mogelijk om tot een serieuze relatie te komen, echter zijn daar ook veel mensen aanwezig waarvan de bedoelingen afwijken ten opzichte van jouw eigen bedoelingen.

8. Je bent niet jezelf
Veel mensen gaan door teveel teleurstellingen vaak aan zichzelf twijfelen. Als je iets gedaan hebt, waarvan je later dacht: ‘daar ging ik toch flink de fout in’, of ‘dat had ik wel iets beter kunnen doen’, dan is daar niets mis mee. Het kan zijn dat je door je gedrag iemand gekwetst hebt. Dan helpt dit soort zelfkritiek helpt je juist om het de volgende keer beter te doen. Maar als je niks concreets kan benoemen waardoor iets mis is gegaan, is het dan eerlijk tegenover jezelf om je daarvoor te straffen? Blijf daarom altijd jezelf en blijf ook vooral dichtbij je zelf. Je hoeft je voor niemand anders te gedragen, want jij bent jij. En dat mag gewoon.

 

 

 

 

9. Blijf ook altijd bij jezelf
Probeer bij jezelf te blijven. Door teveel teleurstellende dates kun je geneigd zijn om te gaan twijfelen over jezelf. Je denkt dan: ‘zolang ik me als mezelf blijf presenteren gaat het me nooit lukken om een relatie te krijgen. Laat ik het eens proberen als Kees. Kees heeft al meerdere relaties gehad, en heeft nu ook alweer een lange relatie. Als ik hem kopieer moet het vast lukken.’ Maar Kees is Kees, en jij bent jij. De manier zoals hij ’te werk’ gaat hoeft helemaal niet bij jou te passen. Daarom is belangrijk om jezelf te blijven, maar ook om bij jezelf te blijven.

Voor de dames: Kees kan uiteraard net zo goed vervangen worden voor Truus.’

10.. Blijf vooral van jezelf houden
In het verlengde van het vorige punt. Ondanks dat je mogelijk over je zelf kan gaan twijfelen, moet je op de eerste plaats jezelf blijven, Daarnaast is het ook belangrijk dat ook al ben je alleen, en kun je niet tot een relatie komen, om vooral van jezelf te blijven houden. Ten eerste is dat belangrijk voor je verstandhouding met jezelf, maar ten tweede kun je wanneer je niet van jezelf houdt, ook de liefde niet aan een ander overbrengen. Dus probeer van jezelf te blijven houden.

 

Hoe word ik gelukkig als single?

Waar het vroeger bijna verplicht was om te trouwen en kinderen te krijgen, is een leven als single tegenwoordig heel normaal. Maar dat is niet de vraag: de vraag is natuurlijk: ‘kun je gelukkig zijn zonder partner?
Ook dat is mogelijk. Hoewel het wel een groot verschil is om een single leven te accepteren wanneer het gebrek aan een relatie je overkomt, of dat je er zelf bewust voor kiest. Als het niet je eigen keuze is, dan kan het zelfs moeilijk worden om het leven als single te accepteren. Je blijft dan toch bewust of onbewust hopen op die man of vrouw waar je je leven mee mag delen. Maar laten we wel realistisch blijven. Mensen zijn nu eenmaal kuddedieren, en hebben behoefte aan liefde met het liefst zo af en toe een knuffel. Als je vrienden hebt,  kun je daar natuurlijk ook mee knuffelen, maar dat is toch anders.

 

Kun je gelukkig zijn zonder partner?

Aan de andere kant heeft een singleleven ook voordelen. Je hoeft met niemand rekening te houden. Je kan doen en laten wat je wil, je kan eten en drinken wat je wil, je kan films kijken naar jouw eigen smaak. Je kan geen ruzie maken. etc etc.
Daarnaast zijn er ook heel veel mensen die in een relatie zitten, en compleet ongelukkig zijn. Mensen (vrouwen) die moeten leven met iemand met borderline of narcisme hebben het niet makkelijk. Daar ga je niet gelukkig van worden. Als je alleen bent, heb je al deze trammelant niet.
Als je alleen in bed ligt, zul je geen last hebben van het gesnurk van je partner. Het hele bed is voor jou alleen. Geen getrek aan de dekens en nog meer ongemakken.

 

 

 

Alleen wonen is helemaal zo slecht nog niet, en het biedt zeker voordelen, maar ook nadelen. Het inzien dat een leven alleen per definitie niet per se pure ongelukkigheid hoeft te betekenen is iets wat toch vanuit jezelf moet komen door te begrijpen dat het zijn voordelen maar ook zijn nadelen heeft. Maar ook een relatie heeft zijn voor en nadelen. Gelukkig worden zonder partner moet in je zitten. Je moet daar de voordelen van inzien. Als jij je alleen maar eenzaam voelt en jaloeziegevoelens krijgt wanneer je een stel samen hand in hand over straat ziet lopen, dan is een leven zonder relatie misschien toch niet iets voor jou. Je hebt dan behoefte aan liefde die alleen nu eenmaal wat lastiger te verkrijgen is. Het enige waar je dan liefde uit kunt putten is je familie, vrienden maar ook zeker vanuit jezelf. Zelfliefde is immers ook heel belangrijk maar dit is natuurlijk niet de liefde waar je op zit te wachten. Jij wilt de liefde van een man of vrouw voelen.

Gelukkig zijn zonder partner is zeker mogelijk. Het is misschien niet iets waar je in eerste instantie gelukkig van wordt. Daarom moet het ook vanuit jezelf komen. Je moet zelf de voordelen ontdekken ten opzichte van een leven met partner. Vis dat eens voor jezelf uit. Wat mis ik aan het feit dat ik geen partner heb? Zet het eens op een rijtje. Dit zelfde kun je doen met de voor en nadelen die het biedt dat je geen partner hebt.

Stel jezelf dan de volgende vraag:

Wat is het nut van een relatie?

Het nut van een relatie is voor de een anders dan voor de ander. Wanneer mensen verliefd op elkaar worden krijgen zij behoefte om bij elkaar te zijn. Het geeft hen een veilig gevoel. Deze mensen krijgen of hebben al een relatie en zijn verliefd op elkaar. Dit is totaal anders dan een situatie wanneer je graag een relatie wilt om maar niet alleen te hoeven zijn, want waarom wil je graag een relatie? Dat is omdat je alleen niet gelukkig bent. Je zoekt dan een partner om niet meer alleen te hoeven zijn. Maar voordat je iemand gevonden hebt waar het mee klikt en je verliefd op wordt, gaat daar nog heel wat aan vooraf. Bij de meeste mensen verlopen dates niet zoals ze gehoopt hadden.

 

Wat is dan het nut van een relatie? Een relatie heeft in eerste instantie nut voor mensen die al verliefd op elkaar zijn. Hun behoeften komen hiermee tot uiting. Om te zeggen: ‘ik wil graag een relatie’ is de behoefte die je voelt. Het is iets waar je naar verlangt. Maar een relatie kan pas tot bloei komen als je verliefd op elkaar bent. Toch? Of toch niet? Vooral vrouwen hebben een echte intense verliefdheid nodig om een relatie in te stappen. Niet verliefd? Dan ook geen relatie. Dat maakt het krijgen van een relatie zo complex. Er zijn nu eenmaal gevoelens voor nodig.
Dus wat is dan het nut van een relatie? Door bij elkaar te zijn geeft dit een bevrediging ten aanzien van beiden behoeften.

Het komt er op neer dat een relatie bedoeld is voor mensen die gevoelens voor elkaar hebben en graag bij elkaar willen zijn, en niet om te zeggen: ‘ik wil graag een relatie omdat ik graag een relatie wil en niet alleen wil zijn.’
Een bijkomend voordeel van een relatie is dat je samen kan overleggen indien er een lastige beslissing moet worden genomen. Alleenstaanden moeten alles alleen beslissen. Dat kan zwaar zijn. Als je de mogelijkheid hebt om samen te overleggen kun je de last toch met elkaar verdelen. Twee weten meer dan één. Uiteraard kan dit ook leiden tot discussies en zelfs ruzies, maar daar gaan we voor nu maar even niet van uit.

 

 

 

Tot slot

Ik hoop dat ik je door dit artikel een klein beetje heb kunnen uitleggen hoe je kan accepteren dat je geen relatie hebt, en wat het nut is van een relatie. In deze blog kwamen de volgende onderwerpen aan bod: Hoe accepteer je dat je single bent? Waarom ben ik nog steeds single? Iedereen heeft een relatie behalve ik. Waarom heb ik geen geluk in de liefde? Hoe word ik gelukkig als single? Kun je gelukkig zijn zonder partner, en tot slot wat is het nut van een relatie?

Ik wens je veel succes met het vinden van een relatie, dan wel het accepteren dat je als vrijgezel door het leven zal moeten gaan. Voor nu het beste en zorg goed voor jezelf…

 

 

 

Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie

 

 

 

Copyright: MindCure C & T

Meer blog berichten

Ik heb overgangsklachten

Ik heb overgangsklachten

Overgangsproblemen kunnen je leven ernstig verzieken, zowel in mentale als in lichamelijke zin. Zo plotseling als de geslachtsrijpheid ontstaat, is...

Lees meer