Hoe kan ik mijn gedachten stopzetten?

Golden Health

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; gedachten zijn niet te stoppen. Hoe je wel beter om kan gaan met deze malende gedachten ga ik je uitleggen.
Je hebt last van malende gedachten, ze spelen niet alleen overdag de kop op, maar houden je daarnaast  ’s nachts ook nog uit je broodnodige slaap. Als gevolg daarvan kamp je overdag met een slaaptekort. Als dit dan een keertje gebeurt, is het ook nog geen ramp (hoewel één nacht slecht of te kort slapen al schadelijk kan zijn voor het lichaam), maar chronisch slaaptekort is zeer schadelijk voor lichaam en geest. Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om je met nog meer ellende op te zadelen zodat je hierdoor nog meer gaat piekeren.  Ik ga proberen via dit artikel jou te helpen het piekeren te verminderen. Dus lees vooral verder…

 

Waar komt het piekeren vandaan?

Met piekeren is op zich helemaal niets mis. Je kan piekeren over je nieuwe baan, over je examen, een operatie die je moet ondergaan waar je je zorgen overmaakt. Over je geliefde of kind die in het ziekenhuis ligt. Het wordt anders als een persoon zich stelselmatig zorgen maakt. Dit kunnen problemen zijn die noodzakelijkerwijs opgelost moeten worden. Maar ook negatieve gebeurtenissen uit het verleden, of het zorgen maken over problemen die zich meer in de toekomst afspelen, komt tijdens het piekeren aan bod. Het kan ook gaan om maatschappelijke problemen bijvoorbeeld het zorgen maken over de financiële situatie.

 

Wat zijn de gevolgen?

Als de gedachte geen directe aanleiding heeft, of het zijn gedachten die weinig tot geen problemen, gevaar of risico voor jezelf of anderen opwekken, dan kan het zo zijn dat de gedachten een kenmerk zijn van een angststoornis. Dingen die eigenlijk geen direct gevaar opleveren, kunnen dan als levensgevaarlijk worden geïnterpreteerd. Dit zorgt er dan voor dat je het gevoel krijgt niet meer te kunnen stoppen met nadenken. Je maakt je zorgen over dingen in het dagelijkse leven, maar ook over het verleden en de toekomst. Waar eigenlijk weinig tot niets aan te veranderen is. Dit zorgt voor een belemmering in het dagelijkse leven.
De gedachten of het piekeren kan ook een kenmerk zijn van depressie. Je piekert dan niet alleen, maar je hebt ook andere klachten, zoals somberheid en lusteloosheid.

 

                                                                                                                                                                                                                                       

Is het echt nodig om gedachten te stoppen?

Zoals gezegd, gedachten kunnen niet stopgezet worden. Dat is onmogelijk. Als ik tegen jou zeg dat je vijf minuten lang niet aan een witte tijger mag denken. Wat denk je dat er dan gebeurt?
Juist, je denkt de hele tijd aan die witte tijger. Middels een training zou het mogelijk zijn om niet aan die witte tijger te denken. Echter creëer je dan geen gezonde psychologische gesteldheid. Dus het antwoord op de vraag of het nodig is om gedachten stil te leggen is dan: het kan wel nodig zijn, maar wat nodig is hoeft nog niet mogelijk te zijn. En als dit onmogelijk is, is deze vraag irrelevant.

Wat zou dan wel functioneel kunnen zijn om beter met deze gedachten om te gaan?

Op de eerste plaats ga je kijken of de gedachte(n) nuttig is (zijn). Je maakt je bijvoorbeeld zorgen om je auto die binnenkort apk gekeurd moet worden. De zorgen ontstaan dan uit het feit dat je bang bent dat de auto niet door de apk komt. Financieel heb je geen ruimte om eventuele reparaties te laten uitvoeren. En je maakt je daar dus zorgen om. Een volkomen logische gedachten, want als de auto niet door de keuring komt heb je een groot probleem. Echter malen deze gedachten ook ’s nachts door je hoofd. Welke oplossingen zouden ’s nachts bedacht kunnen worden? Volgens mij geen andere oplossingen die je overdag ook zou kunnen bedenken. Wellicht is er iemand met wie je dit ‘probleem’ wat eigenlijk nog helemaal geen feitelijk probleem is, want de auto moet nog gekeurd worden, zou kunnen bespreken. Welk voordeel geeft het je om hier ’s nachts mee bezig te zijn? Is het mogelijk om ’s nachts betere oplossingen te bedenken dan overdag? Nee dus. Wat is dan het concrete resultaat van deze nachtelijke overpeinzingen? Geen oplossing, maar wel een te kort aan slaap. Slaap die je nodig hebt om overdag met een heldere geest tot een oplossing te komen. Waarbij nogmaals er op dit moment nog geen oplossing nodig is omdat er eerst een feitelijk probleem moet ontstaan. Immers de auto moet nog gekeurd worden. Maar toegegeven: Het is volkomen logisch menselijk gedrag om alvast een back-up plan gereed en achter de hand te hebben voor het geval dat. Dan weet je meteen wat je moet doen, je kan dan naadloos overschakelen naar het plan van aanpak…
Desondanks blijft het feit dat je ’s nachts geen betere oplossingen kan bedenken dan overdag. Dus blijft het verstandiger om te denken van: ‘ik kan nu geen oplossingen bedenken, ik ga nu slapen en ik kijk morgen met een heldere geest wel wat er uit mijn pet komt.’ Oké, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zo simpel werkt het nu ook weer niet. Je maakt je zorgen, en het zorgen maken, zorgt er dan weer voor dat je niet kan slapen. Logisch, want om te kunnen slapen zul je je moeten kunnen ontspannen, en dat is nu net het probleem. Wat zou je dan kunnen doen? Ervoor zorgen dat je gedachten afgeleid. Hoe doe je dat? Door middel van meditatie en mindfulness.

 

Meditatie en mindfulness

 

 

Meditatie is een manier om gedachten af te leiden. Binnen mindfulness wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van meditatietechnieken. Meditatie is helemaal niet moeilijk. Je ligt wakker in bed, ga ontspannen op je rug liggen. sluit je ogen, en let op je ademhaling. Laat je ademhaling gewoon zijn wat het is. Je hoeft niks aan je ademhaling te veranderen, maar het concentreren op de ademhaling is voldoende. Het is helemaal niet erg als je aandacht af en toe even weer terug gaat naar die nare gedachte, maar breng dan de aandacht weer terug op de ademhaling. Doe dit een aantal minuten. Hiermee kun je de nare gedachten afleiden.

Daarnaast gaat mindfulness er vanuit dat dingen gebeuren zoals het komt. Mindfulness gaat niet uit van het bedenken van oplossingen, maar laat het zijn voor wat het is, en dat is genoeg. Het gaat dus meer om het accepteren van bepaalde situaties en gebeurtenissen. Komt de auto niet door de apk, dan heeft het zo moeten zijn. Het heeft geen zin om je brein daar continu mee te belasten.

 

Acceptatie

Wat je dus met mindfulness kan bereiken is meestal niet de oplossing van een probleem, maar het accepteren van het probleem. Als je weet dat er niets aan de situatie te veranderen is, wat is dan het nut om toch met deze gedachten door te blijven gaan om op die manier te pogen tot een oplossing te komen? Welk voordeel biedt dit? Als je deze vraag voor jezelf beantwoordt, dan zal je er achter komen dat dit geen voordeel biedt. Het levert alleen een nadeel op namelijk; die vervelende gedachten die je maar niet kan stilleggen. Doordat het antwoord of de oplossing hierdoor uitblijft ontstaat er bovendien nog een hoog niveau aan stress. De nettowinst komt dan omgerekend uit op 0. 
Je zal begrijpen dat ik je via een blog niet kan trainen om gedachten en gebeurtenissen die nu eenmaal zijn wat ze zijn, zonder dat verandering mogelijk is te laten accepteren. Dat is onmogelijk. Mindfulness is een training. Al zou ik je bij wijze van spreken van A tot Z uitleggen wat je moet doen, dan nog is de kans groot dat het je niet gaat helpen. Wat wel werkt is het volgen van een acht-wekelijkse mindfulness-training. Na die acht weken zal je geleerd hebben hoe je deze gedachten kan accepteren, en de gedachten als zodanig kan laten rusten. Mocht je hier behoefte aan hebben, dan kun je contact met ons opnemen voor een gratis, vrijblijvend persoonlijk advies. .

 

Welke effectieve methoden zijn er nog meer om beter om te gaan met nare gedachten?

Het leren gedachten en overtuigingen anders te interpreteren. Een gedachte benaderen we meestal maar van één kant. En dat is dan voor jou de absolute waarheid. Je bent er volledig van overtuigt dat het zo is . Een gedachte geeft een bepaalde betekenis en emotie. We benaderen een negatieve gedachte zodoende als zijnde dat het is zoals het is. Een ander standpunt is dan niet mogelijk. Maar is dat wel zo? Waarom zou het niet mogelijk zijn om een ander standpunt in te nemen? Als jij bijvoorbeeld het vermoeden hebt dat jouw vriend(in) boos op je is, dan zou dat waar kunnen zijn. Alle feiten lijken in die richting te wijzen, maar je weet het pas echt als je haar/hem gesproken hebt. Als je bijvoorbeeld gepest wordt, wat is dan de aanleiding dat anderen jou pesten? Je denkt: ‘ze vinden me niet leuk genoeg’, die gedachte maakt je dan nog meer onzeker over jezelf. Maar misschien is er wel een hele andere reden dat ze je pesten. Dus een bepaalde gedachte zorgt dan voor een aanname. Je neemt deze aanname aan voor waar. Je denkt dat het ook echt zo is. En zo kun je iedere gedachte onderwerpen aan een onderzoek om je gedachte anders te leren interpreteren.
Voor degene die het al door hadden, dit gedachtenonderzoek is afkomstig uit de cognitieve gedragstherapie. Vanzelfsprekend gaat ook deze therapie veel verder dan enkel dit voorbeeld. Ook hiervoor geldt; heb je interesse om te leren je gedachten en overtuigingen anders te leren interpreteren, neem dan gerust contact met me op, en we gaan dan samen aan de slag. Mensen die wat verder van de praktijk in West-Brabant wonen zijn uiteraard ook van harte welkom. Via beeldbellen kunnen we heel Nederland en Vlaanderen onze diensten aanbieden.

 

 

 

 

Samenvattend

Via een blog is het allemaal heel leuk om uit te leggen hoe je je gedachten kan ordenen en stilleggen. Maar het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je loopt misschien al weken, maanden, misschien zelfs al jaren met je gedachten rond. Dan is het logisch dat er wel iets meer moet gebeuren dan het lezen van een ‘blogje’. Wat wel van belang is, dat je actie onderneemt. Niks doen is geen optie meer. Dat heb je zelf ondervonden, dat leidt tot niks. Misschien worden de gedachten zelfs wel erger. Heb je vragen kun je altijd contact opnemen met de praktijk.

In deze blog heb ik het gehad over: hoe kan ik mijn gedachten stoppen?, waar komt het piekeren vandaan?, wat de gevolgen kunnen zijn, of het echt noodzakelijk is om gedachten te stoppen, wat dan wel functioneel is om beter met deze gedachten om te gaan, als het gaat om nutteloze gedachten die niet op te lossen zijn, acceptatie, en welke effectieve methoden er zijn om beter om te gaan met nare gedachten.
Dan rest me nog je te bedanken voor het lezen van mijn blog. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad.  Zorg goed voor jezelf…

 

 

Tekst:  René E. Jansen
     Coach, Therapeut, Psycholoog
     MindCure Coaching & TherapieCopyright: MindCure C & T

 

 

Meer blog berichten