Hoe kan ik mijn stressklachten verminderen?

Golden Health

Je wilt beter omgaan met stress

Je zoekt een antwoord op uw vraag ‘hoe kom ik van mijn stressklachten af?’ of ‘wat kan ik tegen mijn stressklachten doen?’ In deze blog ga ik je alle informatie geven die je nodig hebt. Ook tips om beter met uw stressklachten om te gaan komen uitgebreid aan bod. Dus lees vooral verder…

 

Wat is nu precies stress?

Stress is een spanning. Spanningen zijn nodig om alert te zijn en te presteren. Als er een teveel aan spanning opkomt,  spreekt men van stress. Er is onderscheid tussen positieve en negatieve stress. Positieve stress ontstaat wanneer er een spanning ontstaat uit een prettig moment, of een prettig moment wat nog moet komen, en waar je je op verheugd.

Zoals bijvoorbeeld:

 • de spanning vlak voor je vakantie
 • een groot feest geeft
 • nerveus bent voor je bruiloft
 • een concert bezoekt van je grote idool
 • een avondje gaat bowlen of karten

Negatieve stress kan je ervaren door spanningen die optreden bij nare gebeurtenissen of iets wat je overkomt.

 

zoals bijvoorbeeld:

 

 • verlies van een dierbare
 • problemen op het werk
 • verlies van je baan
 • problemen in de relatie/scheiding
 • financiële problemen
 • teveel hooi op je vork nemen

Stress hoort nu eenmaal bij het leven. Maar de hoeveelheid stress en hoe je hiermee omgaat bepalen de mate waarin de pijnlijke ervaringen je leven beheersen.
Stress hoort dan weliswaar bij het leven, het wordt steeds duidelijker wat de gevolgen kunnen zijn voor ons immuunsysteem en gezondheid door overmatige of chronische stress.
Één van de symptomen van stress is bijvoorbeeld slaapstoornis. Juist in deze fase hersteld het lichaam van de dagelijkse activiteiten. Je kan je misschien voorstellen dat wanneer het lichaam onvoldoende tot herstel komt, dit voor nog meer stress zorgt. Je zit dan in een vicieuze cirkel.

 

Welke psychische klachten kun je krijgen van stress?

 

Welke lichamelijke klachten kun je krijgen door stress?:

 • zwak immuunsysteem
 • slaapstoornissen/slaaptekort
 • hoofdpijn
 • hoge hartslag/bloeddruk
 • buikpijn/darmproblemen
 • versnelde veroudering van de huid
 • chronische ziektes
 • chronische huidziekten zoals vitiligo

Dit laatste vitiligo wordt nog even toegelicht. Vitiligo is een huidziekte waarbij er witte plekken op het lichaam kunnen ontstaan. De witte vlekken kunnen overal voorkomen, maar voornamelijk in het gezicht, handen, voeten, benen, armen. De oorzaak van de witte vlekken is pigmentverlies. De pigmentcellen, melanocyten genoemd worden vernietigd. Waar de pigmentcellen verdwijnen kan geen pigment meer aangemaakt worden, het gevolg hiervan is dus de witte vlekken op het lichaam. Vitiligo is een ingrijpende ziekte die door onder andere chronische stress wordt uitgelokt.

 

Welke supplementen bij stress?

 

 

 

Er zijn heel veel supplementen op de markt. Als het gaat om kwaliteit is het nu eenmaal zo dat hier veel verschil in zit. De meeste supplementen zijn dan ook op synthetische basis. Dat betekent dat de kans groot is dat deze supplementen schadelijke stoffen kunnen bevatten. Dat is natuurlijk niet wenselijk, en al helemaal niet de bedoeling van voedingssupplementen. Je wilt immers je gezondheid positief beïnvloeden, en niet juist schade toebrengen. Goldea Health biedt supplementen aan op 100% natuurlijke basis. Dat betekent dat Goldea Health uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt voor haar voedingssupplementen. In samenwerking met natuurwetenschappers heeft Goldea Health deze voedingssupplementen in eigen beheer ontwikkeld.

 

Welke supplementen heb ik nodig?

Bij Goldea Health kun je namelijk ook terecht voor gratis en persoonlijk supplementenadvies. Een orthomoleculair adviseur kijkt mee naar jouw situatie en maakt een advies op maat. Zodat jouw lichaam de supplementen krijgt die het nodig heeft. Het is van groot belang om de supplementen te slikken waar jouw lichaam behoefte en tekort aan heeft. Als je maar wat gaat uitproberen zonder dit advies, loop je namelijk het risico dat je van een bepaalde stof een overdosis binnenkrijgt.

 

 

Eigen ervaring

Ondanks dat ik persoonlijk weinig last heb van stress , heb ik een aantal supplementen uitgetest. Immers, als je niet weet waar je het over hebt, dan moet je er ook niet over schrijven. Ik heb dus zelf een aantal supplementen uitgetest waaronder Ultimate Relax Complex en Ashwagandha Complex, beiden om stressklachten te verminderen. Op de langere termijn bleek het natuurlijke middel inderdaad effectief te zijn.

Het effect wat bij mij merkbaar is:

 • Fitter voelen
 • Beter slapen
 • Ontspannen gevoel/rust en geen stress

Mocht je een kijkje willen nemen op de website van deze natuursupplementenleverancier, dan kun je eenvoudig op een afbeelding van het Ultimate Relax Complex of Ashwagandha Complex klikken of drukken. Als je eerst een gratis en persoonlijk orthomoleculair advies wenst, dan is dit mogelijk.

 

Burn-out

Stress of overspannenheid kan een burn-out in de hand werken. Een burn-out wordt veroorzaakt door overmatige stress. Een burn-out is meestal werk-gerelateerd, maar ook zijn er andere oorzaken te vinden die buiten het werk liggen.

 

 

 

Denk bijvoorbeeld aan:

 • mantelzorg voor een dierbare met een fulltime baan
 • een druk gezinsleven
 • financiële problemen
 • relatieproblemen

Een burn-out ontstaat doordat je alle lichamelijke alarmsignalen stelselmatig blijft negeren. Wil je meer weten over een burn-out, of zit je al in een burn-out? Ik heb een speciaal blog geschreven: hoe kom ik uit mijn burn-out? Als je al in een burn-out zit, dan kan je hier veel informatie en tips vinden ten einde beter om te kunnen gaan met je burn-out. Maar uiteraard doe je er verstandiger aan om direct contact met deze praktijk op te nemen!

 

Roken

Ook kan stress het roken weer in de hand werken. Als je bijvoorbeeld net bent gestopt, en je krijgt met een tragische gebeurtenis te maken, dan is de drang om naar een sigaret te grijpen groot.

 

Immuunsysteem

Omdat stress ook het immuunsysteem verzwakt, ben je hierdoor vatbaarder voor ziektes. Van een verkoudheid tot griep. Ook wordt de kans op lichamelijke kwalen groter. Van vrij milde problemen tot hart en vaatziektes. Zo zijn er nog meer (ernstige) aandoeningen die veroorzaakt worden door stress. Ik ga je verder niet onnodig bang maken, want ook angst kan de stress verergeren.
Wat wel belangrijk is dat er iets aan je stressklachten wordt gedaan, dit vooral om erger te voorkomen! Zeker ten aanzien van de lichamelijke schade. Binnen mijn praktijk worden mensen geholpen aan stressklachten. De oorzaak van de stress zijn te vinden in uiteenlopende situaties.
Wil je ook graag van je stressklachten af, en prefereer je een stressvrijer leven? Neem dan contact met me op. Wat betreft de therapeutische mogelijkheden kom ik in deze blog nog uitgebreid op terug.

 

 

 

 

 Hoe kun je stressklachten voorkomen?

Hoe je stressklachten kunt voorkomen is eigenlijk vrij simpel, namelijk goed naar het lichaam luisteren.
Je lichaam geeft je een hoop informatie. Dat kan natuurlijk zijn dat wanneer je je hoofd stoot tegen een punt van de afzuigkap dat dit een enorm pijnlijk gevoel oplevert met waarschijnlijk een knoeperd van een bult op de koop toe. Dit is ook lichamelijke informatie, maar dit is een iets andere informatie dan wat ik bedoel. Waar ik op doel is dat wanneer er overbelasting van het lichaam plaatsvindt, dan reageert het lichaam hierop. Het werkt als een lampje van het dashboard van je auto. Als er een lampje gaat branden, is dit een signaal dat er iets niet in orde is met de auto. Bijvoorbeeld het olielampje. Als dit lampje gaat branden bent je eigenlijk al te laat met het bijvullen van motorolie. Je kan natuurlijk ook een hamer pakken en het lampje kapot slaan, en doen alsof er niks aan de hand is.
Dit klinkt misschien komisch, maar eigenlijk ben je hetzelfde aan het doen met je eigen lichaam. Je bent de stresssignalen die het lichaam uitzendt aan het negeren!
Een kanttekening moet hier echter wel bij geplaatst worden. Namelijk dat niet op iedere stressoorzaak een eenduidige invloed kan worden uitgeoefend. Een stressoorzaak heb je dus niet altijd in de hand. Als plotseling een dierbare komt te overlijden, en je hebt daar een immens verdriet van, of je hebt financiële problemen en je raakt hierdoor in de stress en je krijgt er nog slaapproblemen bij, dan is dit een stressoorzaak waar je geen invloed op hebt.

 

Hoe te ontspannen bij stress?

Er zijn een aantal mogelijkheden die je zelf kan doen om wat meer tot rust te kunnen komen. Welke dat zijn heb ik onderstaand voor je opgesomd.

Wat werkt stress verlagend?

 • probeer wat te bewegen, ga wandelen, fietsen
 • zorg voor afleiding, doe iets wat je prettig vindt
 • doe ontspanningsoefeningen/meditatie
 • lucht je hart bij een persoon die je vertrouwt
 • gezond eten & drinken
 • maak gebruik van uw positieve eigenschappen

 

Maar wanneer deze tips niet afdoende zijn om je situatie te verbeteren.

 • de stress is in te hoge mate aanwezig
 • je het gevoel heeft dat je de controle volledig kwijt bent
 • geen mogelijkheid ziet voor een oplossing
 • somberheid
 • depressieve gevoelens

Dan doe je er verstandig aan om contact met me op te nemen. Je kan dan de begeleiding verwachten die je nodig hebt.

 

 

Psychologische hulp bij stressklachten

Het zou natuurlijk wel erg naïef zijn om te denken dat deze goedbedoelde kant en klare ‘doe-het-zelf’ tips jou wel ‘eventjes’ van je stressklachten af zullen helpen. Als het allemaal zo gemakkelijk was om van psychische problemen af te komen, dan zouden sommige psychische aandoeningen niet eens meer bestaan.
Psychologen en therapeuten zijn daarentegen niet voor niets soms wel een jaar bezig om hun cliënt of patiënt weer terug op het spoor te krijgen, om hen beter in hun vel te laten komen.
Ieder mens is uniek en reageert op zijn eigen manier op psychologische moeilijkheden.
Om die reden is het in de meeste gevallen natuurlijk veel verstandiger om psychologische hulp in te schakelen. Dit om ten eerste erger te voorkomen, en ten tweede jou te helpen het balans weer terug te brengen.

 

Samenvattend

Tot slot hoop ik dat ik op deze manier je vraag: ‘wat kan ik tegen mijn stressklachten doen?’ of ‘hoe kom ik van mijn stressklachten af?’ enigszins naar tevredenheid heb kunnen beantwoorden. Het is natuurlijk wel zo dat ieder mens uniek is, en iedereen ervaart stress op een andere manier. Daarom is het eigenlijk niet mogelijk om een eenduidig ‘recept’ te geven hoe je van je stressklachten af kunt komen. Maar met alle goede bedoelingen met betrekking tot de informatie die op het internet te vinden is, kan ik je toch een flinke zet in de goede richting geven.
In deze blog heb ik het gehad over ‘hoe kom ik van mijn stressklachten af?’, wat stress precies is. Ik heb het gehad over de psychische symptomen. Ook heb ik de lichamelijke symptomen benoemd, en tot slot hoe je stressklachten kunt voorkomen, of hoe je er beter mee om kunt gaan met concrete tips en adviezen.

Dan rest me nog je te bedanken voor het lezen van mijn blog, ‘hoe kom ik van mijn stress klachten af’ met je nog een allerlaatste tip mee te geven, namelijk deze: mocht je daadwerkelijk met stressklachten te kampen hebben, het helpt je niet om op dezelfde voet door te blijven gaan. Anders zou er immers ook geen noodzaak zijn om op internet naar adviezen te gaan zoeken. Ik raad je sowieso aan om de genoemde tips te gebruiken, maar mocht het zo zijn dat het niet afdoende functioneel is, dan raad ik je toch aan om contact met deze praktijk op te nemen. De begeleiding kan op verschillende manieren tot stand gebracht worden. Dit kan ook online! Dit betekent dat iedereen in Nederland en Vlaanderen welkom is bij MindCure Coaching & Therapie! Wat je ook van plan bent om te gaan doen, het is jouw eigen leven. Jij bent de enige die weet wat je voelt. Wat je beslissing dan ook is, zorg goed voor jezelf…

 

Tekst: René E. Jansen

coach ,therapeut, psycholoog

MindCure Coaching & Therapie

 

 

 

Copyright: Mindcure C & T

 

 

 

 

 

 

Meer blog berichten

Ik heb overgangsklachten

Ik heb overgangsklachten

Overgangsproblemen kunnen je leven ernstig verzieken, zowel in mentale als in lichamelijke zin. Zo plotseling als de geslachtsrijpheid ontstaat, is...

Lees meer