Hoe kom ik uit mijn burn-out?

Golden Health

Hoe kom ik van mijn burn-out af?

 

U bent op deze website terechtgekomen omdat u uw vraag ‘hoe kom ik van mijn burn-out af.’ graag beantwoord wilt hebben. Dan zit u nu op de juiste site, want ik ga u in deze blog alles vertellen wat u moet weten om de ‘genezing’ van deze stress-aandoening te bespoedigen. Ik raad u daarom ook zeker aan om verder te lezen.

 

 

Wat is een burn-out nu precies?

 

Een burn-out is een vorm van overspannenheid die werkgerelateerd is. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de oorzaak altijd op het werk te vinden is. Er kunnen ook oorzaken te vinden zijn buiten het werk zoals bijvoorbeeld:

 • een druk gezinsleven
 • een studie die veel stress opewekt
 • mantelzorg voor een dierbare

 

Maar de meest voorkomende oorzaak is op het werk te vinden. Het ontstaan van een burn-out heeft een lang verloop. Het woord ‘burn-out’ zegt het eigenlijk al. Je energie is op, het kaarsje is opgebrand. Voorafgaand aan een burn-out is er eigenlijk al sprake van lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door stress. Dit is het beginstadium van een burn-out. Deze klachten kun je dan zien als een waarschuwing van het lichaam dat er overbelasting plaatsvindt. In deze fase is er al sprake van lichamelijke spanning. Dit is de voorstadium van een burn-out. In dit stadium zijn de klachten nog enigszins herstelbaar, maar door deze signalen te negeren loop je dus kans op een echte burn-out.

 

 

Wat is nu het verschil tussen overspannenheid en burnout?

 

Bij overspannenheid is er een mogelijkheid dat wanneer je serieus reageert op de klachten, deze aanpakt en wegneemt dat dan de klachten kunnen verdwijnen. Bij een burn-out is dat helaas niet mogelijk. Ook al is de oorzaak bekend, en je besteedt aandacht aan het aanpakken van deze oorzaak, (in de meeste gevallen is dat het werk), dan nog zul je niet meteen van de stressklachten af zijn. Helaas is het dan noodzakelijk om gedurende langere tijd te moeten stoppen met werken.
Overspannenheid en burn-out lijken zeer sterk op elkaar, maar er zijn toch grote verschillen. Bij een burn-out is zoals ik zojuist al omschreef het lijf zowel geestelijk als lichamelijk opgebrand. Dit heeft te maken met de bijnieren. De bijnieren bestaan uit een buitenste gedeelte de schors, en het binnenste gedeelte het merg. De schors maakt een aantal hormonen aan waaronder Cortisol. Cortisol beschermt het lichaam tegen ziektes, verwondingen en stress.
In het beginstadium van een burn-out ervaar je de symptomen nog niet als ernstig, maar ze zijn wel degelijk aanwezig. Door deze symptomen te negeren, ben je je reserve-energie volledig aan het verbruiken. De adrenaline en mentale kracht hebben er voor gezorgd dat je wellicht onbewust door deze reserve-energie heen gegaan bent. Maar als de bijnieren eenmaal zijn uitgeput is doorgaan niet meer mogelijk.

 

                                                                                                                     

Overspannenheid kan een beginfase zijn van burn-out

Overspannen zijn is vooral vermoeidheid. Maar het is wel degelijk mogelijk dat deze overspannenheid het begin is van een burn-out. Belangrijk is dan dat je in zo’n geval de signalen van je lichaam begrijpt en hierop inspeelt om erger te voorkomen. In feite houdt dan je laatste energie je nog op de been.  Dit zorgt er voor dat de eerste stress-symptomen zich al aandienen. Het is dan belangrijk om te luisteren naar deze signalen, zodat het energiepeil weer kan stijgen. Wanneer je deze signalen blijft negeren kom je in een burn-out. Het lichaam is dan vrijwel uitgeput. Doorgaan is dan niet meer mogelijk. Dan is het moment gekomen dat je je bij je huisarts moet melden.
In het voorstadium van een burn-out zijn er nog mogelijkheden om een echte burn-out te voorkomen, door vooral serieus te luisteren naar je lichaam. In een al reeds bestaande burn-out kun je het beste contact opnemen met een therapeut of je huisarts.
In deze praktijk worden mensen regelmatig behandeld aan burn-out verschijnselen. In de meeste gevallen worden cliënten geholpen aan een reeds bestaande burn-out. Maar ook worden cliënten geholpen om een echte burn-out te voorkomen.

 

 

Wat zijn nu precies de mogelijke symptomen van een burn-out?

 

Psychische symptomen kunnen zijn:

 • concentratieverlies
 • besluitenloosheid
 • prikkelbaarheid
 • gejaagd/opgefokt zijn
 • angst en paniekaanvallen
 • nergens geen zin meer in hebben
 • onzekerheid
 • wantrouwen
 • paniekgevoelens
 • piekeren

 

 

Lichamelijke symptomen kunnen zijn:

 • vermoeidheid/snel moe
 • slaapproblemen
 • hoge hartslag/hoge bloeddruk
 • spierpijn
 • vergeetachtigheid
 • monotome stem
 • verzwakt immuunsysteem
 • darmproblemen/buikpijn
 • hoofdpijn

 

Bij een burn-out is er sowieso sprake van een volledige uitputting en zijn de klachten al langer aanwezig. Je bent continue moe, en jezelf opladen is niet meer mogelijk.
Of er daadwerkelijk sprake is van een burn-out of dat er een andere psychische oorzaak aan de klachten ten grondslag kunnen liggen, is in eerste instantie ter beoordeling de taak van de huisarts.  Hij of zij zal dan beoordelen of psychologische hulp nodig zal zijn. Maar ook kunt u zich rechtstreeks melden bij deze praktijk door contact op te nemen.

Ondanks dat een burn-out gezien wordt als een ziekte, wordt deze aandoening in de geestelijke gezondheidszorg niet aangemerkt als een officiële diagnose. Dit heeft als gevolg dat een eventuele behandeling via de reguliere zorg niet voor vergoeding in aanmerking komt. Omdat niemand verwacht dat hij of zij ooit een burn-out zal oplopen, (ik niet in ieder geval), is een aanvullende verzekering voor alternatieve psychologische hulp vaak wat overbodig. Maar dat is uiteraard aan u. Via de belastingdienst en werkgever is ook veel mogelijk ten aanzien van ziektekosten die niet vergoed worden. Mocht u meer informatie willen met betrekking tot vergoedingen, dan kunt u die vinden op de tarievenpagina van deze site.

 

 

Depressie

 

In mijn  blog ‘hoe kom ik van mijn depressie af?‘ heb ik uitgelegd hoe deze aandoening kan ontstaan, en hoe je deze kunt voorkomen. Depressie en burn-out hebben soms hetzelfde verloop. Bij een burn-out bestaan de klachten voornamelijk uit vermoeidheid, terwijl bij depressie naast de vermoeidheid, somberheid een grotere rol speelt. Voornamelijk het fundamenteel negatief denken is de belangrijkste oorzaak van een depressie.
Een burn-out kan een depressie ook in de hand werken. Doordat het lichaam is opgebrand ben je niet meer in staat om activiteiten te ondernemen. Het lichaam heeft immers rust nodig. Hierdoor kan er een situatie ontstaan dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om de essentiële activiteiten uit te voeren om een depressie tegen te gaan.

 

Zoals:

 

 • het onderhouden of creëren van sociale contacten
 • bewegen zoals bijvoorbeeld wandelen of fietsen in de natuur
 • avondje uit/uiteten/bioscoop

 

Om een depressie te voorkomen, is het in dit geval zeer belangrijk dat u minstens de sociale contacten probeert te onderhouden, en dat u nog zoveel mogelijk plezier beleeft. Meer informatie over depressie en hoe u die kunt voorkomen kunt u vinden in mijn blog over depressie op deze blogpagina.

 

                                                                                                                   

 

 

Hoe lang duurt een burn-out?

 

Dat is een hele goede en veel gestelde vraag. Ik zou graag willen dat ik daar een eenduidig antwoord op kon geven om u hiermee een indicatie te kunnen geven.
Helaas is dit niet mogelijk. Het verschilt enorm, de ene persoon is na drie maanden hersteld, maar er zijn ook gevallen bekend dat iemand pas na twee jaar hersteld is. Dit heeft ook te maken met de intensiteit van de burn-out. In welke graad van ernst zit je. Er zijn heel veel factoren die invloed hebben op je herstel. Een burn-out is psychosomatisch van aard, dat betekent dat er niet alleen mentale klachten aan de orde zijn, maar ook lichamelijke. Je hele systeem is uitgeschakeld.
In de periode dat je lichaam aan het uitputten was, heb je een hersteltekort opgebouwd. Tijdens de slaap is het moment dat het lichaam hersteld van de dagelijkse activiteiten. Het lichaam komt zodoende geestelijk en lichamelijk tot rust. Om het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen; uw slaap is voor een langere periode niet in staat geweest om tot voldoende mentale en lichamelijke rust en herstel te zorgen ten aanzien van de dagelijkse activiteiten. Met andere woorden: de dagelijkse activiteiten waren te zwaar om met slaap en rust tot herstel te zorgen. Hierdoor ontstaat er een hersteltekort.
Hoelang het duurt voordat het hersteltekort weer op normaal niveau is, ook dit hangt weer af van meerdere factoren.

 

Zoals:

 • het eigen vermogen tot herstel
 • het negeren van lichamelijke signalen
 • geen ‘nee’kunnen zeggen
 • slaapbehoeften van het lichaam negeren
 • het uitvoeren van te zware activiteiten, zoals bijvoorbeeld sporten

u heeft dus zelf ook veel invloed op het herstel en de duur van de burn-out.

 

 

Hoe ontstaat nu eigenlijk een burn-out?

 

Maar wat is een burn-out nu precies? Een burn-out is eigenlijk niks anders dan een stress-ziekte. Door het blijven negeren van de stress-signalen die al vrij snel ontstaan bij het overbelasten van het lichaam ontstaat er een teveel aan stress. Zoals gezegd ontstaat een burn-out in de meeste gevallen op het werk.
Niet iedereen is even vatbaar voor een burn-out. Het ene individu is de ander niet, dat wil zeggen: de één is gevoeliger voor het oplopen van een burn-out als een ander. Ook de situatie en hoe je ermee omgaat is bepalend voor het ontstaan van een burn-out.

 

Voorbeelden zijn:

 • te hoge eisen stellen aan jezelf
 • niet gauw tevreden zijn met een behaald resultaat
 • te grote verantwoordelijkheid
 • te hoog werktempo
 • te hoge eisen van de werkgever
 • geen hulp durven vragen
 • werk uit moeten voeren wat te hoog gegrepen is

 

Al deze voorbeelden van situaties hebben één ding gemeen, namelijk een te grote prestatiedruk. De meeste mensen hebben een enorme behoefte aan presteren. Je krijgt er een hoog aanzien door, je zelfvertrouwen krijgt er een enorme boost van, je maatschappelijke status en financiële situatie gaat erop vooruit. En de behoefte tot zelfontwikkeling wordt op die manier bevredigd. Kortom: het levert ons een enorme berg positiviteit op, zolang we maar presteren. We vergeten alleen dat deze prestaties in samenwerking gaan met ons lichaam. Het lichaam moet ‘het’ tenslotte doen. Door niet tegemoet te komen aan de behoeftes van ons lichaam, en het op die manier stelselmatig negeren van signalen ontstaan er op den duur psychosomatische klachten. Zoals ik al eerder aangaf is het ontstaan van een burn-out een lang en geleidelijk proces. Je bent dus echt niet binnen een week burn-out. Er gaan heel wat toeters en alarmbellen aan vooraf. Maar als je al deze waarschuwingen en signalen in de wind slaat, dan loop je een groot risico aan het ontwikkelen van deze vervelende stress-ziekte.

 

 

Wat kun je het beste doen als je een burn-out hebt?

 

Om je vraag ‘hoe kom ik uit mijn burn-out of hoe kom ik van mijn burn-out af’ wat concreter te beantwoorden. Op de eerste plaats is rust zeer belangrijk. Dus meldt u ziek, want zoals ik al eerder heb aangegeven is in de meeste gevallen het werk de stressbron. In een later stadium zou u samen kunnen kijken of er in overleg stressomstandigheden anders aan kunt pakken, om op die manier tot oplossingen te komen.
Daarnaast is het in geval van burn-out verschijnselen zeer belangrijk om het gevoel te volgen, en goed naar het lichaam te luisteren. Het lichaam zendt tijdens een burn-out veel signalen uit. Volg deze signalen op en negeer deze vooral niet! Het kan ook zijn dat je niet direct iets voelt. Door meditatieoefeningen uit te voeren, voel je je lichaam beter aan zodat je precies weet wat je lichaam nodig heeft. Ik kan me natuurlijk voorstellen dat u nu denkt: ‘Dit is leuk bedacht, maar ik heb nog nooit van mijn leven gemediteerd, hoe moet ik dan meditatieoefeningen uitvoeren?’ Mocht dat inderdaad het geval zijn, in mijn praktijk worden mensen regelmatig behandeld middels aandachtgerichte (cognitieve) therapie, ofwel mindfulness. Deze trainingen bestaan voor een belangrijk deel uit meditatieoefeningen. Dit doen we door de aandacht te leggen op bepaalde gebieden van bijvoorbeeld het lichaam. Om een voorbeeld te noemen; de ademhaling. U kunt ook de aandacht richten op uw grote teen, maar omdat de ademhaling continue in beweging is, is het veel makkelijker om dit als richtpunt te gebruiken voor uw meditatieoefeningen. Anders zijn er altijd op YouTube nog filmpjes beschikbaar. Doe dus vooral dingen waar u zich goed bij voelt, kijk een film, ga wandelen, schilderen, maak muziek of ga zingen. Kortom: kies vooral voor uzelf. Uw lichaam zal u leiden naar waar het behoefte aan heeft.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u zich van de buitenwereld gaat isoleren. Want dan ligt een depressie weer in de gevarenzone. Het is dus wel erg belangrijk dat u de sociale contacten met uw naasten aan blijft houden. Ze zijn juist erg belangrijk voor uw herstel in deze periode. Door juist te praten over uw burn-out geeft dit opluchting. Uiteraard moeten dit wel mensen zijn waar u een vertrouwd gevoel bij hebt.
Ook kunt u op internet op zoek gaan naar lotgenoten, om op die manier elkaar te steunen door er samen over te praten. Dit kan kalmerend en waardevol zijn. Om van een burn-out af te komen kunt u dus het beste naar uw gevoel luisteren.

 

                                                                                                                       

 

 

Psychologische hulp bij burn-out

Het zou natuurlijk wel erg naïef zijn om te denken dat deze goedbedoelde kant en klare ‘doe-het-zelf’ tips u wel ‘eventjes’ van uw burn-out klachten af zullen helpen. Als het allemaal zo gemakkelijk was om van psychische problemen af te komen, dan zouden sommige psychische aandoeningen niet eens meer bestaan. Dan zouden zelfs psychologische hulpverleners overbodig zijn. Daar hoef je geen universitaire studie voor gevolgd te hebben om dit te begrijpen.
Psychologen en therapeuten zijn daarentegen niet voor niets soms wel een jaar bezig om hun cliënt of patiënt weer terug op het spoor te krijgen, om hen beter in hun vel te laten komen.
Ieder mens is uniek en reageert op zijn eigen manier op psychologische moeilijkheden.
Om die reden is het in de meeste gevallen natuurlijk veel verstandiger om psychologische hulp in te schakelen. Dit om ten eerste erger te voorkomen, en ten tweede u te helpen het balans weer terug te brengen.

Wilt u graag geholpen worden om van uw burn-out klachten af te komen, dan staat ook deze praktijk tot uw beschikking. Neemt u gerust contact op. Ook als u wat verder van de praktijk af woont is dit geen probleem, via beeldbellen kunnen we iedereen helpen.

 

Hoe wordt een burn-out behandeld?

 

 

Om uit een burn-out te komen is in de meeste gevallen psychologische hulp noodzakelijk. Maar wat zijn precies de therapeutische mogelijkheden als je een burn-out hebt? Daar zijn meerdere mogelijkheden voor. Ik zal een aantal geschikte therapievormen even voor je opsommen:

 • mindfulness (Aandachtgerichte therapie)
 • mbct mindfulness (mindfulness based cognitive therapy)
 • psychosociale therapie (counseling)
 • oplossingsgerichte therapie
 • cognitieve gedragstherapie
 • NLP therapie (neurolinguïstisch programmeren)

Ook een combinatie van deze therapievormen is mogelijk.

 

 

Mindfulness

Dagelijks komen er duizenden gedachtes voorbij. Dit noemen we automatische gedachtes. De meeste gedachtes zijn vrij onschuldig, deze kunnen zowel positief als negatief zijn. Binnen mindfulness gaat het er om, hoe de cliënt deze gedachtes ervaart. Wat doet het met de persoon en hoe gaat hij of zij er mee om? Door te leren mindful te worden, kun je vanuit deze staat van zijn een gedachte herkennen als een gedachte die toevallig voorbij komt, zonder hier in mee te gaan, of het nu gaat om een positieve of negatieve gedachte. Ook kun je door mindful te leren worden beter je grenzen  aanvoelen. Om een  burn-out of depressie in de toekomst te voorkomen is dat vanzelfsprekend een zeer belangrijk voordeel van mindfulness.

 

 

Mindfulness based cognitive therapy

Deze wetenschappelijk bewezen cognitieve variant van mindfulness is voornamelijk ontwikkeld om terugval van depressies te voorkomen. Bij een zwaardere burn-out die samenhangt met depressieve gevoelens zou deze vorm van mindfulness ingezet kunnen worden. In deze therapie wordt niet alleen aandacht besteed aan de gedachtes, maar ook naar de emotionele gevoelens en lichamelijke sensaties. Ook bij deze therapeutische training wordt je geleerd om beter je grenzen aan te voelen om zodoende in de toekomst een burn-out en/of depressie te voorkomen.

 

 

Psychosociale therapie & Oplossingsgerichte therapie

Bij psychosociale therapie, ook wel counseling genoemd en oplossingsgerichte therapie wordt er voornamelijk gekeken naar de sterke kanten van een cliënt, deze gericht te benutten. De cliënt onderzoekt samen met de therapeut welke vaardigheden hij of zij al in huis heeft om zijn probleem (burn-out) aan te pakken. Beide therapievormen zijn pragmatisch, resultaatgericht en kortdurend van aard. Deze werkwijze spreekt veel mensen aan. U bent dus puur op eigen mogelijkheden en vaardigheden uw koers aan het varen.

 

 

Cognitieve gedragstherapie

De cognitieve gedragstherapie is een veel toegepaste therapievorm. Het betreft een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Het cognitieve deel richt zich op de gedachtes en herinneringen van de cliënt, en het gedragstherapeutische deel richt zich vanzelfsprekend op het gedrag. Cognitieve gedragstherapie stelt niet de gebeurtenissen centraal, maar meer de gedachten die voor dissonantie kunnen zorgen ten aanzien van het gedrag. Om dit wat eenvoudiger te vertalen:  Alle gedachtes zorgen voor een bepaald gedragspatroon. Door voornamelijk de negatieve gedachtes anders te leren interpreteren, leer je op een andere objectievere en gunstigere manier te kijken naar de gewaarwording. Op deze manier kan er verandering worden bereikt in de negatieve gevoelens en sensaties, zodat het negatieve denken hierdoor zal verdwijnen.

 

 

NLP therapie

Bij de therapie neurolinguïstisch programmeren wordt je bewust gemaakt hoe het denken je leven kan bepalen, om te leren hoe je meer invloed en controle kan uitoefenen over je eigen leven. Hoe je je eigenwaarde kan vergroten zodat negatief denken sterk verminderd wordt. Hoe je beter ‘nee’ kan leren zeggen zonder dat je je hier schuldig over hoeft te voelen. En hoe je stress kunt vermijden.

Welke therapievorm voor u het meest geschikt is, kan ik zo niet beoordelen. Ieder mens is anders, zoveel mensen zoveel smaken. Ik begrijp natuurlijk dat het erg moeilijk is om op eigen kracht een geschikte therapievorm te moeten kiezen. Zo gek zal het zeker niet zijn. U kunt dan het beste contact met me opnemen zodat ik u kan begeleiden naar de juiste therapievorm.
De genoemde therapievormen zijn overigens niet volledig, er zijn zeker nog meer therapievormen om burn-out klachten te bestrijden.

 

 

Samenvattend

Tot slot hoop ik dat ik op deze manier uw vraag ‘hoe kom ik uit mijn burn-out of hoe kom ik van mijn burn-out af’ heb kunnen beantwoorden. Ik heb uitgelegd wat een burn-out is, wat het verschil is tussen overspannenheid en een burn-out, wat de symptomen van een burn-out kunnen zijn, hoe een burn-out kan ontstaan, wat je het beste kunt doen wanneer je in een burn-out zit, en ten slotte kwam de psychologische hulp met betrekking tot de meest effectieve therapeutische mogelijkheden aan bod. Een burn-out is geen officiële diagnose, dat betekent dat een burn-out vanuit de reguliere zorg niet voor vergoeding in aanmerking komt.

Dan rest me nog u te bedanken voor het lezen van mijn blog. Mocht u behoefte voelen om erop te reageren dan kan dat natuurlijk. Ook als u naar aanleiding van de informatie nog vragen hebt, stel ze gerust. Ik zal mijn best doen om zo snel mogelijk uw vraag te beantwoorden. Ik wens u heel veel sterkte met uw burn-out. Mocht u interesse hebben in een begeleidingstraject dan heet ik u van harte welkom! Dit kan overigens ook online, dus heel Nederland en Vlaanderen kunnen contact opnemen. Het is aan u door wie en hoe u zich wilt laten helpen. Hoe dan ook, zorg goed voor uzelf…

 

 

 

 

 

 

Tekst:        René E. Jansen 
       coach, therapeut, psycholoog
       MindCure Coaching & Therapie                                                                                                                                                                                                                                                                                          Counsellor, Coach, Therapeut, Psycholoog                                                                                                                                                                                                                                               MindCure Coaching & Therapie

Meer blog berichten

Ik vind het leven te saai

Ik vind het leven te saai

Je vind het leven te saai, dan kan dit een signaal zijn dat je niet tevreden bent over het leven, en dat je niet gelukkig bent op de manier hoe je...

Lees meer
Het leven zit me tegen

Het leven zit me tegen

Je kan er niet meer tegen Je hebt het gevoel dat niks lukt. Het is een brok ellende, en dit alles keer op keer op keer. Waar je ook aan begint, niks...

Lees meer