Mijn leven is een puinhoop
Je leven weer op de rit krijgen. Als we eens een nader onderzoek gaan werpen op de vraagstelling: ‘je leven weer op orde krijgen, of je leven weer op de rit krijgen, of je leven weer op de rails krijgen.’ Als we deze vraag letterlijk gaan vertalen, dan komen we erop uit dat je leven op dit moment een puinhoop is. Je kan het ook anders zeggen, namelijk; dat je niet tevreden bent over de manier zoals je op dit moment je leven leidt, en dat je meer balans zoekt. Je bent nu meer aan het overleven dan aan het leven.
Het leven gaat niet zoals je het graag zou willen. Dit zorgt voor onrust en stress. Wat je nodig hebt is meer rust, structuur en balans in je leven. In deze blog ga ik proberen je te helpen door je in ieder geval een zetje te geven in de goede richting.
In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Mijn leven is een puinhoop
- Hoe komt het dat je leven een puinhoop is?
- Hoe herpak ik mijn leven?
Dus lees vooral verder…
Hoe komt het dat je leven een puinhoop is?
Als je leven niet zo loopt zoals je het graag zou willen, dan komen er vanzelf allerlei vragen bij je op. Dit zijn dan vragen waar je geen antwoord op hebt. Je zoekt naar meer balans, structuur en rust in je leven, maar het onbeantwoord laten van deze vragen zorgt dan voor nog meer onrust.
Mogelijke oorzaken:
- Gebeurtenissen uit het verleden die je nog niet (goed) verwerkt of opgelost hebt
- Een (te) druk leven hebben, en daardoor aan jezelf voorbij gaat
- Het ontbreekt je aan een doel in je leven
- De financiën niet op orde
- Werkloosheid
- Verwerking van een scheiding
- Verwerking van een verlies
Gebeurtenissen uit het verleden die je nog niet (goed) verwerkt of opgelost hebt
Als je gebeurtenissen uit het verleden nog niet hebt verwerkt, dan lopen dingen anders dan je eigenlijk zou willen. Van belang is dan om te kijken, welke dingen er uit je verleden nog niet geordend zijn. Ordenen omdat je deze gebeurtenissen natuurlijk nooit uit het verleden kan wissen, en dat hoeft ook helemaal niet, want je verleden is een belangrijk onderdeel van jouw bestaan. Maar je zal het verleden wel moeten ordenen, anders blijft het chaos. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar stil staan is geen optie, anders blijf je in de nare situatie zitten waarin je je nu bevindt. En dat wil je niet. Dit hoef je niet alleen te doen. Er zijn een aantal speciale trainingen ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld Mindfulness, dat zeer nuttig is om gedachten en overtuigingen te ordenen. Hierdoor zal er meer rust ontstaan.
Een (te) druk leven hebben, en daardoor aan jezelf voorbij gaan
Je kent het wel, een drukke carrière , kinderen, drukke hobby’s, een (te) druk sociaal leven. Voor je er erg in hebt loop je jezelf voorbij. Dit leidt tot een hoop stress en misschien zelfs wel overspannenheid en/of burn-out klachten. Dat betekent dus dat je geen tijd meer hebt voor jezelf, en je eigenlijk ‘in dienst’ staat van anderen. De aandacht alleen maar richten op anderen, is een heel sociaal uitgangspunt, maar voor jezelf is het helemaal niet gunstig.
Een doel in het leven
Je leven weer in balans krijgen zonder een beoogd doel is vrijwel onmogelijk! Een doel in het leven is voor ieder individu een onmisbaar element in het leven. Waarom is dit zo? Een doel zorgt voor levensinvulling, structuur en een bepaalde richting in het leven. Mensen hebben een bepaalde focus nodig. Veel mensen hebben geen of weinig doelen in hun leven. Mensen met een levensdoel ervaren het leven niet alleen intensiever, ze blijken ook veel succesvoller en gelukkiger te zijn dan mensen die doelloos ronddobberen. Deze mensen hebben dan een hoop om iets tegen te komen wat dan tot een levensdoel kan leiden. Dit doel kan een uitgestippelde route zijn naar meer geluk en succes in het leven.
Een doel prikkelt ook de behoeften tot creativiteit waardoor je aangemoedigd wordt het beste uit jezelf te halen. Leven zonder levensinvulling wordt vrij snel een sleur. De enige prikkeling die je dan ervaart zijn de gebeurtenissen die toevallig op je pad komen. Maar er is geen focus, geen richting. Levensdoelen zijn zo belangrijk dat het leven zonder doelen vaak leidt tot richtingloosheid. Misschien ben je niet tevreden over je huidige werkomgeving, of ben je vastgelopen in je huidige beroep en ben je toe aan iets nieuws. Er kunnen dus allerlei situaties ontstaan waar ontevredenheid over heerst. Wat is dan de concrete stelling? Ga op zoek naar een doel.
Uiteraard kan je hierin ook begeleid worden. Het kan lastig zijn om zelfstandig tot een levensdoel te komen. Neem dan gerust contact op voor een gratis en vrijblijvend persoonlijk advies.
De financiën niet op orde
Het is praktisch onmogelijk om meer rust en structuur in je leven te verkrijgen als je financiën niet op orde is. Het is belangrijk dat je voor jezelf eens goed nagaat wat er moet gebeuren om je financiën onder controle te krijgen. Welke vragen zou je jezelf dan kunnen stellen?
Bijvoorbeeld:
- Is mijn inkomen wel toereikend om er van rond te kunnen komen?
- Hoe is het mogelijk dat ik aan het einde van de maand zo weinig geld over hou, of helemaal geen geld meer over hou, of zelfs geld tekort kom?
- Hoe zou ik geld kunnen besparen?
- Hoe zou ik mijn inkomen kunnen vergroten? Wat zou daarvoor moeten gebeuren?
Zo zijn er nog meer vragen, die je kunnen helpen om te kijken naar mogelijkheden om geld te besparen of je inkomen te vergroten. Mocht je hier zelfstandig niet aan uitkomen, vraag dan iemand die je hierbij wil helpen.
Werkloosheid
Als je werkloos bent, heeft dat niet alleen het effect dat het inkomen een stuk minder wordt. Het heeft ook een nadelig effect op je maatschappelijke status, financiën en ook eigenwaarde. De meeste mensen willen liever werken voor hun geld. Ook het dagelijkse werkritme wordt dan gemist. Tevens mis je het contact met collega’s wat een belangrijk element is met betrekking tot sociale contacten. Die op deze manier wegvallen. Daarnaast is een ww-uitkering maar tijdelijk, en dat zorgt voor druk om zo snel mogelijk weer aan het werk te komen. Bij het leven op orde brengen, speelt werkritme een belangrijke rol.
Verwerking van een scheiding
Als je jarenlang met iemand samen hebt geleefd, dan valt het niet mee om dan op eigen benen te moeten staan. Alleen wonen is een zeer groot verschil met samenwonen. Als je het niet gewend bent om zelfstandig te leven, dan kost dat (veel) tijd om hieraan te wennen. Het is een proces. Daarnaast kan het ook emotioneel zijn. Zeker als jouw (ex)partner heeft besloten om bij jou weg te gaan. Dat betekent dus dat het niet jouw keuze was om uit elkaar te gaan. De verwerking van een scheiding kan een grote rol spelen als reden om je leven weer op de rit te krijgen.
Verwerking van een verlies
Het verlies van een dierbare kan natuurlijk een enorme impact hebben in een mensenleven. Hoe dichter de persoon bij je heeft gestaan, hoe moeilijker en langer het rouwproces kan duren. Het is iets afschuwelijks, en heel moeilijk om hiermee om te gaan. Sommige mensen zullen het verlies dan ook nooit verwerken. Maar ook de verwerking van een verlies, speelt dan mee om je leven weer op orde te brengen.
Een carrière-switch
Je bent niet langer meer tevreden over je huidige baan en werkzaamheden, en wilt wat anders. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat de logische stap is: een cursus, opleiding of studie. Het volgen van een opleiding, heeft niet alleen ten doel een andere baan te genereren. Het leerproces op zich geeft al een bepaalde richting. Ik had het net al over leven met een beoogd doel in het vooruitzicht. Die heb je dan meteen ook te pakken. Je leeft doelgericht, op weg naar je droombaan.
Hoe herpak ik mijn leven?
Stap 1:
Ik heb zojuist al wat tips gegeven, maar de basis is vooral: ga na waar je precies niet tevreden over bent, probeer te achterhalen wat je precies bedoeld met: ‘hoe krijg ik mijn leven weer op orde?’ Schrijf dat eens voor jezelf op. Gooi het eruit, en stort je hart uit in het schrijfsel. Wat ook belangrijk is, dat je in kaart brengt wat jou belemmert in je dagelijkse leven. Weet je dat niet precies? Dat zou kunnen, maar misschien heb je wel die drukke agenda waar ik het zojuist over had, schrijf dan eens op hoe je je week hebt ingedeeld, en noteer alles wat jij in een week zoal ‘moet’ doen. Dit is een tweeledig effect, ten eerste kan dit al prima opluchten, want je hebt het van je af geschreven. Op de tweede plaats heb jij mooi in kaart gebracht welke opdrachten en afspraken jouw rust en tijd voor jezelf ontnemen.
Stap 2
Vervolgens ga je voor jezelf na welke afspraken of activiteiten nu echt zo vreselijk belangrijk zijn, en welke ook weleens zonder jou kunnen. Op deze manier ben je al aan het ordenen. Hierdoor krijg je meer rust en structuur in je leven, waardoor je je ook weer wat beter gaat voelen.
Maar misschien ben jij wel een persoon die slecht of helemaal geen ‘nee’ kan zeggen. Je voelt je schuldig als je ‘nee’ zegt, daarom zeg je altijd maar ‘ja’. Dan hoef je je in ieder geval niet schuldig te voelen. Maar of dit nu gunstig is voor jou, ik denk het niet. Anders was er geen noodzaak om informatie te vergaren hoe je je leven weer op orde krijgt. Probeer het gewoon, lukt het je niet, dan zijn er ook nog assertiviteitstrainingen, waarin je geleerd wordt meer assertief te worden. Meer voor jezelf op te komen, en misschien wat minder voor een ander, ja dat is zo. Maar je hebt het nodig om voor jezelf te kiezen. Je loopt jezelf op deze manier voorbij, en dat is zonde. Dus probeer het gewoon eens om ‘nee’ te zeggen.
Het verleden
Als het zo is dat de oorzaak meer in het verleden te vinden is, omdat je bepaalde zaken niet goed hebt verwerkt, dan kan je op dezelfde manier te werk gaan als ik hierboven beschreven heb. Je schrijft op welke onverwerkte gebeurtenissen jou belemmeren in je dagelijkse leven. Zet dit zo volledig mogelijk op papier. Het van je af schrijven kan al opluchten, maar doordat je het in kaart hebt gebracht, geeft dit vaak ook al wat meer overzicht en dus meer rust in je hoofd. Want, het staat nu overzichtelijk op papier. Natuurlijk wil ik niet beweren dat door dit alles ‘gewoon even’ op te schrijven je direct weer helemaal happy gaat voelen, dat zou wel erg makkelijk zijn. Om deze gebeurtenissen te verwerken, is mindfulness een zeer nuttige therapeutische training, waarbij je deels door gespreksvoering, maar vooral veel meditatie jouw gedachten en overtuigingen leert verleggen op iets anders
Wat kan je nog meer doen?
Onderneem vooral dingen waar je rustig van wordt.
Waar wordt je rustig van?
Activiteiten waar je rustig van wordt zijn bijvoorbeeld:
- Maak een wandeling door de natuur, bos of strand. Ga langs het water zitten, eventueel met een picknickmand
- Maak een fietstochtje
- Zwemmen, vissen
- Avondje voor jezelf Netflixen
- Verwen en trakteer jezelf eens een keer.
Waar het omgaat is dat je dingen onderneemt waar je je prettig en relaxed bij voelt. Ook is belangrijk dat je zo gezond mogelijk leeft. Dat wil zeggen: regelmatig bewegen, zo gezond mogelijk eten & drinken.
Samengevat
Ik hoop dat ik je via deze blog ‘hoe krijg ik mijn leven weer op orde?’ een klein beetje in de goede richting heb kunnen helpen. Ik heb het gehad over: hoe krijg ik mijn leven weer op orde? Ik heb de oorzaken behandeld, en hoe je je leven weer wat meer op orde kan krijgen, met het benoemen van wat concrete tips. In deze blog kwamen de volgende onderwerpen aan bod: Mijn leven is een puinhoop. Hoe komt het dat mijn leven een puinhoop is, en hoe herpak ik mijn leven?
Blijf niet hangen in deze situatie, want ten eerste gaat het je niet helpen om de rust weer terug te vinden, maar je kan ook nog dieper in het drijfzand terechtkomen. Dus laat het niet zover komen, en kom in actie. Heel veel succes daarmee!
Uiteraard staat mijn praktijk ook ter beschikking voor je. Je kan altijd contact met ons opnemen, en dan kijken we samen waar de knelpunten zich precies bevinden, en wat er moet gebeuren om je schip weer vlot te trekken. Hoe je het ook gaat doen, zorg goed voor jezelf…
Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie
Copyright: MindCure C & T