Hoe kun je van verlegenheid afkomen?

Golden Health

Bezoekers die het blog zoeken: ‘Hoe kom ik van mijn arrogantie af?‘ kunnen doorklikken/drukken op de link. Excuses voor het ongemak!

 

Dit artikel staat vol met informatie en veel nuttige tips hoe je van je verlegenheid af kan komen.
Ik ga je er alles over uitleggen.

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Hoe kun je van verlegenheid afkomen?
  • Wat is verlegenheid?
  • Is verlegenheid onzekerheid?
  • Waarom ben ik zo verlegen?
  • Is verlegenheid aangeboren?
  • Wat moet je doen als je verlegen bent?
  • Wat kan je doen om minder verlegen over te komen?
  • Is verlegenheid te overwinnen?
  • Hoe kom ik van verlegenheid af?
  • Hoe komt het dat een kind verlegen is?
  • Wat te doen met een verlegen kind?

 

Al deze informatieve onderwerpen komen in dit artikel aan bod, dus lees vooral verder…

Wat is verlegenheid?

Verlegenheid is een angst die ontstaat bij de aanwezigheid van een grote groep mensen. Bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje waar veel mensen aanwezig zijn krijg je het gevoel het liefst achter het behang te willen verdwijnen. Voornamelijk als de groep de aandacht op jou heeft gericht, en je een vraag moet beantwoorden: bijvoorbeeld : Wat doe jij voor de kost? Wat zijn je hobby’s? Heb je nog iets leuks meegemaakt afgelopen week? Wat rij jij voor auto? enz. De aandacht die je dan eigenlijk ongewild krijgt zorgt er dan voor dat je een ongemakkelijk gevoel krijgt. Vaak komen mensen dan moeilijk uit hun woorden, komen gespannen en ongemakkelijk over. Dit is dan vaak te bemerken aan de gezichtsuitdrukking en lichaamshouding. Ook veranderd het gezicht van kleur, namelijk rood. Je straalt dan verlegenheid uit die niemand zal ontgaan en wat je ook helemaal niet wilt. Je zit dan in een zeer vervelende en ongemakkelijke positie.

 

Is verlegenheid onzekerheid?

Verlegenheid is een onzekerheid. Het is de onzekerheid over het eigen persoontje. Je bent dan bang dat anderen jou niet goed genoeg vinden. Iemand die verlegen is kan bijvoorbeeld ontevreden zijn over zijn/haar uiterlijk en zelfs een minderwaardigheidscomplex hebben. Het kan ook een maatschappelijke onzekerheid zijn ten opzichte van diegene die het juist wel goed voor elkaar hebben. Althans naar wat jij denkt. Deze gedachten behoeven namelijk niet altijd op waarheid te berusten. Het kan namelijk goed zijn dat de gedachten zoals dit met psychologische aandoeningen wel vaker het geval is, volledig onwaar zijn. De gedachten kunnen in werkelijkheid ook waar zijn, gedeeltelijk waar, of zoals gezegd volledig onwaar. Als het gaat om gedachten die volledig onwaar zijn, vertellen de gedachten dat je niet voldoet aan de verwachtingen die anderen van je hebben. Jouw gedachten vertellen jou dan in negatieve zin wat anderen van jou vinden terwijl hier feitelijk geen enkele aanleiding voor is om deze gedachten te hebben. Je bent je dan eigenlijk zelf maar wat aan het inpeperen wat in geen enkele verhouding staat tot de realiteit.

 

Waarom ben ik zo verlegen?

De oorzaak van verlegenheid kan erfelijk zijn. Als jouw ouders verlegen zijn, dan heb je een reële kans dat jezelf ook verlegenheid zal ontwikkelen. Dus verlegenheid kan genetisch bepaald zijn. Ook zijn de ouders voor veel mensen het voorbeeld van hoe ze zich dienen te gedragen. Als de ouders dan verlegen gedrag vertonen, dan kan dit geïnterpreteerd worden als ‘normaal’ gedrag.
Dan zijn er ook nog andere factoren die als oorzaak aangemerkt kunnen worden voor verlegenheid.
Welke factoren kunnen dat zijn?

Om er een aantal te benoemen:

 

 

 

 

  • Laagzelfbeeld
  • Als kind gekleineerd worden door bijvoorbeeld de ouders
  • Slachtoffer zijn van pesten op school of werk
  • Weinig of geen sociale contacten
  • Ongewenst vrijgezel zijn en maar geen liefdespartner kunnen vinden
  • Geen seksueel contact/langdurige maagdelijkheid
  • Te weinig maatschappelijke betekenis/werkloosheid
  • Financiële problemenOm een aantal factoren te benoemen waardoor de kans op verlegenheid toeneemt. Met name wanneer je het slachtoffer bent van pesterijen, dan neemt de kans op verlegenheid serieus toe.

 

 

Is verlegenheid aangeboren?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan verlegenheid genetisch bepaald zijn. Wat hiermee niet wordt gezegd dat je ermee geboren wordt. Vandaar dat dit onderwerp nog apart behandeld wordt: ‘is verlegenheid aangeboren?’
Verlegenheid kan niet aangeboren zijn. Dat wil zeggen: mensen worden met een bepaald karakter geboren. Verlegenheid is dan bijvoorbeeld geen deel van je karakter. Verlegenheid wordt dan door omstandigheden die ik hierboven al heb benoemd veroorzaakt.
Een kind kan in het eerste jaar al verlegenheid uiten. Deze is dan niet aangeboren, maar ontwikkeld. Dit kunnen aanwijzingen zijn dat in het latere leeftijd problemen kunnen ontstaan wat betreft sociale angst of gebrek aan zelfvertrouwen.
Bij veel mensen kan verlegenheid aanvoelen alsof het juist wel is aangeboren, en dat het bij jouw karakter behoort. Je hebt dan het gevoel: ik ben een verlegen persoon, en dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Doe je niks aan. Het er niets aan kunnen doen is niet het geval. Er is wel degelijk iets aan verlegenheid te doen. Dat komt in de volgende alinea ter sprake.

 

Wat moet je doen als je verlegen bent?

Wat je vooral moet doen is je zelf accepteren zoals je bent. Het heeft geen zin om jezelf continu te straffen voor je verlegenheid. Dus accepteer jezelf, en kijk niet alleen naar je tekortkomingen en negatieve eigenschappen. Leg de focus vooral naar je positieve kanten.
Bedenk ook dat verlegenheid een normaal verschijnsel is. Als je op je eerste werkdag moederziel alleen op de werkvloer verschijnt, dan voelen de meesten van ons zich daar een beetje ongemakkelijk bij. Nogal logisch, je kent niemand en een hele werkvloer vol met vreemde gezichten draagt er niet aan bij dat je je relaxed door gaat voelen. Je hebt er ook mensen bij die in zo’n situatie juist een zelfverzekerde of zelfs arrogante houding opzetten. Dit is dan vaak, (niet altijd) een manier om hun onzekerheid te verbergen.

Dus wat moet je doen als je verlegen bent?

Realiseer je dat je niet de enige bent die verlegen is. Er zijn heel veel mensen die net als jij ook verlegen zijn. Dus accepteer je zelf zoals je bent, en blijf gewoon van jezelf houden. Zelfacceptatie is dan ook zeer belangrijk.

 

Wat kan je doen om minder verlegen over te komen?

Het is een kwestie van mind-set verandering. Een manier hoe je minder verlegen over kan komen ben ik in de vorige alinea mee geëindigd. Namelijk door een bepaalde houding aan te nemen. Bijvoorbeeld door:

 

 

 

zelfverzekerd of stoer gedrag te vertonen, kun je jouw verlegenheid verbergen . Je zal dan wel moeten acteren. Dus in de huid kruipen van een zelfverzekerd type. Niet iedereen is een even goede acteur, je moet het dus wel in je hebben. Doe dit niet zomaar, maar oefen dit eerst. Je moet niet vergeten, je loopt constant met het gevoel rond dat je beoordeeld wordt. Dat is niet zomaar uitgeschakeld. Oefen dan ook eerst goed.

  • Maak oogcontact met mensen, durf iemand gerust langdurig aan te kijken. Hier moet je uiteraard niet in doorslaan, maar kijken en direct wegkijken is niet de manier om zelfverzekerder over te komen.
  • Wees jezelf. Wat kan jou het schelen wat ze over je denken. Als jij maar jezelf bent. Je hoeft je voor helemaal niemand te verantwoorden. Jij mag en moet jezelf kunnen zijn in alle omstandigheden. Dus doe net alsof ze niet bestaan, of dat je ze na deze ontmoeting nooit meer hoeft te zien. Maar neem dus vooral een nonchalante houding aan.

 

 

Is verlegenheid te overwinnen?

Hoewel verlegenheid kan aanvoelen alsof het in het diepste van je vezels onderdeel uitmaakt van jouw persoon. Zo ben je absoluut niet het type die op een eerste werkdag met een nieuwe baan direct uitbundig aanwezig is. Op een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje sta je ook niet om te springen. Ondanks het kan voelen dat je verlegenheid een onderdeel is van jouw karakter, kan verlegenheid overwonnen worden.
Er wordt altijd gezegd: verlegen ben je of ben je niet. Als iemand verlegen is, dan is het niet zo dat hij of zij verlegen is, maar de persoon gedraagt zich dan verlegen. Wat de oorzaak is van de verlegenheid kan zoals gezegd vele oorzaken hebben. Dit kan door een bepaalde gebeurtenis zijn ontstaan. Zo kan het genetisch bepaald zijn. De angst heeft dan weer betrekking op anderen. Je kan bang zijn dat anderen jou niet accepteren om hoe en wie jij bent. Dit is in veel gevallen een angst die op geen enkele grond gebaseerd is. Er is niemand die tegen jou heeft gezegd dat je jezelf niet mag zijn, of dat je er raar uitziet. Maar toch blijf je onzeker over je eigen persoonlijkheid. De angst om niet goed genoeg gevonden te worden door anderen.

 

Hoe kom ik van verlegenheid af?

Hoe verlegenheid te overwinnen is ga ik je nu uitleggen. In principe zijn alle fobieën wat angststoornissen zijn, op dezelfde wijze te overwinnen. Stel je hebt hoogtevrees. Wat je dan vooral niet moet doen is toe blijven geven aan de angst voor hoogtes. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Sterker nog: het is ontzettend moeilijk. Maar door maar vaak genoeg toch die hoogtes op te blijven zoeken kun je uiteindelijk je hoogtevrees overwinnen. Dit zelfde principe geldt ook voor verlegenheid.
Het is het principe om tegen de angst in te gaan. Je bent dan de angst aan het uitdagen. Dit is ook de basis van exposuretherapie. Exposuretherapie is een reguliere therapievorm die o.a. wordt ingezet om fobieën te helpen overwinnen. Het is het opzoeken van dat gene waar jij zo bang voor bent. Uiteraard wordt je niet één twee drie in het diepe gegooid. Dit wordt voorzichtig stapje voor stapje uitgevoerd. Als Exposure niet voorzichtig wordt uitgevoerd, ben je nog meer ellende aan het zaaien dan dat het individu er beter van wordt.

 

 

 

Op dit principe kun je in staat worden gesteld om je verlegenheid te overwinnen. Je zou dat kunnen doen door bijvoorbeeld een praatje te maken op een verjaardag met degene die naast je zit. Vraag eens door wat doet hij of zij voor de kost. Toon oprechte belangstelling in datgene wat hem/haar bezighoudt. Door het tonen van oprechte belangstelling voor iemand kun je over het algemeen rekenen op veel sympathie. Je moet hier natuurlijk niet in doorslaan door iemand uit nieuwsgierigheid uit te willen horen, want dat is iets anders. Maar het tonen van oprechte betrokkenheid en belangstelling kun je respect en sympathie mee opwekken. In een latere fase zou je bijvoorbeeld het podium op kunnen springen om daar een speech af te steken. Je kan ook aanbellen bij de nieuwe buren die al eerder hebben geprobeerd om kennis met jou te maken, maar je was niet thuis. Heb je er behoefte aan, stap dan gerust op hen af.

Als je slechts één van deze dingen succesvol hebt volbracht, dan levert dit op zich al veel zelfvertrouwen op. Dit toegenomen zelfvertrouwen zorgt er dan weer voor dat je steeds meer lef krijgt. Het lef is dan weer nodig om je zelfvertrouwen uit te bouwen naar nog meer zelfvertrouwen. Dit kan je dan doen middels het opzoeken van meer confrontaties. Je gaat dan mensen niet meer uit de weg, je zoekt ze dan juist op. Op deze manier kun je stap voor stap je verlegenheid overwinnen.

 

 

Hier moet echter nog wel iets aan toegevoegd worden. Het is helaas niet zo eenvoudig als ik hier heb uitgelegd. In het begin ben je natuurlijk nog heel onzeker. De gene met wie je een gesprek wilt aanknopen zal dit merken en voelen. De onzekerheid kan er dan juist voor zorgen dat je het gevoel gaat krijgen jezelf juist voor joker te gaan zetten. Hierdoor zal je verlegenheid en onzekerheid alleen maar toe gaan nemen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je niet geheel onvoorbereid tot een bepaalde actie komt. Probeer eerst te oefenen, bijvoorbeeld in de spiegel tegenover jezelf. Als dit goed voelt, ga dan pas tot een bepaalde toenadering over. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jezelf voor joker zet en daardoor de verlegenheid en onzekerheid alleen maar verergerd. Met alle psychische ellende van dien.
Ga dit dan ook nooit forceren! Als het om een hardnekkige verlegenheid gaat, dan is het aan te raden om begeleiding in te roepen. Doe dit dan ook niet alleen. Maar schakel de hulp in van iemand die je vertrouwt, of nog beter: een therapeut. Hij of zij weet precies wat jij nodig hebt, en kan jou begeleiden in dit proces. Uiteraard is MindCure C & T ook beschikbaar voor je. Neem in dat geval gerust gratis en vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies.

 

 

Hoe komt het dat een kind verlegen is?

Voor een deel heeft dit te maken met genetische aanleg. Als de ouders al verlegen zijn, is er een grote kans dat het kind ook verlegen gedrag zal vertonen. Voor de rest heeft het voornamelijk te maken met bewustwording. Tussen de 1 en 4 jaar wordt het kind zich steeds meer bewust van de wereld om zich heen. Het is dan de wereld en ik. Het is dan de bewustwording van zichzelf in verhouding tot anderen. Het kind voelt zich beoordeeld, en een reactie hierop is dan verlegenheid.

 

Wat te doen met een verlegen kind?

 

 

  • Om te beginnen hoeft het geen probleem te zijn dat je kind verlegen is. In de meeste gevallen kan het vanzelf weer overgaan. Maar om toch wat tips te geven:
  • Accepteer dat je kind verlegen is. Forceer dan vooral niets. Door juist wel te forceren wordt het kind alleen maar meer onzeker en maak je het alleen maar erger. Doe je dit toch, dan schep je een onveilige omgeving voor je kind. De angst zal hierdoor de overhand gaan nemen.
  • Dwing je kind niet tot dingen die hij/zij pertinent niet wil. Accepteer dit. Het is misschien niet leuk omdat jezelf helemaal niet verlegen bent. Misschien schaam je je wel voor je verlegen kind, maar dan nog is het zeer belangrijk om je kind in zijn/haar waarde te laten.
  • Als het kind geen kus wil geven aan een oom of een tante, accepteer dit, en dwing het niet om het toch te doen.
  • Geef het kind de gelegenheid om aan de nieuwe omgeving en mensen te wennen. Op een gegeven moment zal het vreemde gezicht, een wat meer bekender gezicht gaan krijgen. Het komt vanzelf goed.
  • Zorg er voor dat je kind zich prettig voelt. Maak hem/haar niet onnodig bang door de druk ergens op te leggen.
  • Vermijd het woord: ‘verlegen’ ook zo veel mogelijk. Door telkens ‘verlegen’ genoemd te worden voelt het kind zich steeds meer verlegen. Het is juist de bedoeling dat het minder verlegen wordt, dus zeg niet te vaak:’ hij/zij is verlegen.’

 

Welke therapeutische methodes en trainingen zijn dan het meest geschikt?

In de meeste gevallen zal de verlegenheid uit zich zelf verdwijnen, dan zal er geen therapie voor nodig zijn. Sommige mensen echter hebben te maken met een hardnekkige verlegenheid. Zij komen er gewoon niet vanaf.
Dan zou therapie overwogen kunnen worden.

Een opsomming van de meest geschikte therapievormen:

  • Cue Exposure
  • Assertiviteitstraining
  • Mindfulness
  • Sociale vaardigheidstraining
  • Cognitieve gedragstherapie

Met deze effectieve therapeutische middelen kun je van je (hardnekkige) verlegenheid af worden geholpen.

 

 

 

Tot slot

Ik hoop dat ik je met deze blog een eindje in de goede richting heb kunnen helpen. Het is veel informatie en tips, en doe er vooral je voordeel mee. In deze blog kwamen de volgende onderwerpen aan bod: Wat kan je doen om minder verlegen te zijn? Wat is verlegenheid? Is verlegenheid onzekerheid? Waar komt mijn verlegenheid vandaan? Wat is de oorzaak van verlegenheid? Is verlegenheid aangeboren? Is verlegenheid te overwinnen? Wat moet je doen als je verlegen bent? Wat moet je doen om minder verlegen over te komen? Hoe kom je van verlegenheid af? Waarom wordt een kind verlegen? Wat te doen met een verlegen kind? Hoe kun je van verlegenheid afkomen?

Dan rest me nog je te bedanken voor het lezen van het blog. Het kan zijn dat je graag geholpen wilt worden om je te verlossen van je verlegenheid. In de meeste gevallen is verlegenheid iets onschuldigs wat vanzelf weer over zal gaan. Maar als je denkt dat je er hulp bij nodig hebt, dan kun je het beste contact opnemen met de praktijk. Neem voor een gratis persoonlijk advies gerust contact met ons op. Veel succes met de verstrekte tips, en zorg goed voor jezelf…

 

 

 

Tekst: René E. Jansen

coach, therapeut, psycholoog

MindCure Coaching & Therapie

 

 

Copyright: MindCure C & T

 

 

Meer blog berichten

Ik heb overgangsklachten

Ik heb overgangsklachten

Overgangsproblemen kunnen je leven ernstig verzieken, zowel in mentale als in lichamelijke zin. Zo plotseling als de geslachtsrijpheid ontstaat, is...

Lees meer