Hoe ontwikkel je jezelf?

Golden Health

Hoe je je kan ontwikkelen leg ik je uit in mijn blog. Ik geef je alle informatie en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Hoe ontwikkel je jezelf?
 • Persoonlijke groei en ontwikkeling, wat is dat precies?
 • Wat zijn voorbeelden van ontwikkelpunten?
 • Het belang van persoonlijke groei – en ontwikkeling.
 • Wat is de psychologische waarde van groei – en ontwikkeling?
 • Waar zou je jezelf in willen ontwikkelen?
 • Hoe goed ken je jezelf eigenlijk?
 • Hoe kan ik persoonlijk groeien?
 • Accepteer jezelf zoals je bent.
 • Het belang van een levensdoel

 

Dus lees vooral verder.

Persoonlijke groei en ontwikkeling, wat is dat precies?

Persoonlijke groei en ontwikkeling is het optimaal beoordelen en benutten van je kwaliteiten, talenten en vaardigheden, en op die manier het beste uit jezelf te halen. Ook het opstellen en realiseren van doelstellingen is een essentieel onderdeel van persoonlijke groei. Je kunt je op allerlei manieren ontwikkelen.
Je kan je ontwikkelen op zowel persoonlijk als werkgebied, maar ook kan je je in je privé en persoonlijk leven ontwikkelen.

Wat zijn voorbeelden van ontwikkelpunten?

Zo kun je je ook op zakelijk gebied ontwikkelen, bijvoorbeeld door:

 • je in je vakgebied te ontwikkelen
 • de al bestaande vaardigheden te vergroten
 • een cursus, opleiding of training te volgen
 • je interesses te volgen
 • te proberen wat meer taken op je te nemen

Ook is het mogelijk om eens met je werkgever te praten. Werkgevers zijn over het algemeen meegaand als het gaat om het ontwikkelen van potentie van gemotiveerd personeel. Voor mensen die laten zien wat ze in huis hebben is er veel mogelijk. Zoals het volgen van cursussen, studies en trainingen.
Ook kan je je melden bij een coach. Je gaat dan samen aan de slag om jouw sterke (en zwakke) punten omhoog te halen. MindCure Coaching & Therapie biedt niet alleen hulp bij stress en/of psychische problemen, maar ook bij persoonlijke groei en zingevingsvragen. Mocht je vastgelopen zijn, dan kunnen we je helpen om jouw sterke kanten naar boven te halen. Heb je hier interesse in, dan kan je uiteraard altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

Het belang van persoonlijke groei – en ontwikkeling

Tegenwoordig zien steeds meer mensen het belang in van persoonlijke groei en ontwikkeling. Ook in het werkleven wordt hier steeds meer aandacht aan besteed. Bijvoorbeeld een bedrijf die voor zijn werknemers het volgen van cursussen of opleidingen mogelijk maakt. Naast het feit dat de werkgever werknemers in staat stelt om zich te ontwikkelen, is het ook een stukje bevordering ten aanzien van de telkens vernieuwende kwaliteitsnormen. Op deze manier blijven de mensen goed geschoold, en kunnen zij op het hoogste en actuele niveau meedraaien.
Ook uitzendbureau’s zien de waarde van groei – en ontwikkeling in. De grotere uitzendbureau’s bieden hun flexwerkers regelmatig bijscholingsmogelijkheden aan.

 

 

Wat is de psychologische waarde van persoonlijke groei – en ontwikkeling?

Stilstaan is achteruitgang. Persoonlijke groei – en ontwikkeling is voor een mens erg belangrijk. Vanuit de humanistische psychologie wordt gesteld dat mensen bepaalde behoeften hebben om zich prettig te voelen. Deze dienen in balans te zijn om je goed te voelen.
De Amerikaanse humanistisch psycholoog Abraham Maslow stelt dat er aan vijf basisbehoeften tegemoet moet worden getreden. Deze basisbehoeften heeft hij verwerkt in een piramide. De piramide van Maslow.

Hieronder worden de basisbehoeftes uiteengezet.

 • Zelfontplooiing
 • Behoefte aan erkenning
 • Behoefte aan sociaal contact
 • Veiligheidsbehoeften
 • Fysiologische behoeften

De bovenste twee behoeften hebben betrekking tot de groei – en ontwikkelingsbehoeften. Door stil te blijven staan, ontstaat er op den duur een gevoel van gebrek aan uitdaging. Het werk wordt een sleur, en ook de interesse in het werk zal hierdoor afnemen. Ook ben je op die manier minder interessant voor jouw werkgever. Hij of zij zal de voorkeur geven aan een werknemer die wel openstaat voor het door ontwikkelen van de al bestaande potenties van de persoon.

 

Waar zou je jezelf in willen ontwikkelen?

Groei – en ontwikkeling is ontzettend belangrijk, maar wat ook belangrijk is dat je te allen tijde jezelf blijft. Niemand heeft gezegd dat je jezelf niet mag zijn, wees dus gewoon jezelf. Waarom zeg ik dit? Omdat je natuurlijk ook een ander kan kopiëren. Je ziet bijvoorbeeld dat je buurman het veel beter voor elkaar heeft als jij. Misschien heeft hij net een prachtig nieuwe auto gekocht, en heb je zoiets van, waarom hij wel en ik niet?
Niet alleen materiële zaken kunnen voor jaloersheidsgevoelens zorgen, ook kan je jaloers worden op iemands sociale omgeving, status en misschien wel de partner van een ander. Ook persoonlijke kwaliteiten kunnen een grote rol spelen.
Het is dan heel verleidelijk om deze personen waar we zo tegenop kijken, te kopiëren of te imiteren. Maar is dit reëel? Zoals ik al eerder aangaf, het belangrijkste is, jezelf zijn. Bovendien is iemand nadoen niet zo makkelijk als dat het lijkt. De manier van leven is misschien voor jouw buurman geschikt, dit hoeft niet te betekenen dat deze levensstijl ook bij jou past. En waarom zou je deze persoon na willen doen? Op een gegeven moment zal het niemand ontgaan dat je je buurman probeert te kopiëren. Maar is dit goed voor jouw eigenwaarde en trots? Iemand nadoen is niet alleen dodelijk vermoeiend, je doet jezelf vooral te kort omdat je je eigen kwaliteiten niet meer ziet. En dat is natuurlijk doodzonde.
Dus ontdek jouw kwaliteiten en maak er gebruik van.

 

 

 

Hoe goed ken je jezelf eigenlijk?

Weet je eigenlijk wel wie je bent? Het is namelijk erg belangrijk dat je weet wie je bent, en vooral waar jouw mogelijkheden liggen. Met een degelijke zelfkennis kan je je verder ontwikkelen, omdat je dan weet waar jouw kwaliteiten en talenten liggen. Hoe beter jouw zelfkennis is, hoe beter jij je zal ontwikkelen.

Hoe kan ik persoonlijk groeien?

Dat kun je doen door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wie ben ik?
 • Wat zijn mijn goede eigenschappen?
 • Wat zijn mijn slechte eigenschappen?
 • Waar heb ik behoefte aan?
 • Waar ben ik goed in?
 • Wat heb ik al gepresteerd?
 • Voel ik me goed bij een werkgever, of werk ik liever als zelfstandige?
 • Wat zijn mijn ambities?
 • Waar liggen mijn interesses?

Als je een antwoord weet te vinden op deze vragen kan je hieruit een hoop informatie verzamelen over jezelf. Daarnaast zijn er op het internet gratis testen beschikbaar. Maar uiteraard kan je ook een professional inschakelen, zoals een loopbaancoach.

 

Accepteer jezelf zoals je bent

Mensen met een extravert karakter zijn doorgaans opener dan mensen met een introvert karakter. Het kan zijn dat je jaloers bent op iemand die gemakkelijk nieuwe contacten legt. Extraverte mensen zijn nu eenmaal beter in het leggen van nieuwe contacten dan introverte mensen. Over het algemeen duurt dit proces iets langer. Je krijgt dan al gauw de neiging om deze extraverte persoon na te doen. Maar is dit eerlijk naar jezelf toe? Je hebt het recht om jezelf te mogen blijven toch? Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Het is niet zo dat introverte mensen geen vrienden kunnen maken, het kost vaak alleen iets meer moeite. Maar dat wil niet zeggen dat je meteen van een persoon met een introvert karakter moet veranderen in een persoon met een extravert karakter. Immers, je mag zijn wie je bent, accepteer wie je bent, zorg vooral dat je van jezelf blijft houden. Zelfliefde is heel belangrijk. Door jezelf te accepteren en van jezelf te houden zorgt dit dan ook weer voor een groter bereik van groei – en ontwikkelingsmogelijkheden.

 

Het belang van een levensdoel

Degene die mijn blog hebben gelezen ‘hoe kom ik aan een doel in mijn leven?‘ weten dat een levensdoel onmisbaar is. Niet alleen zorgt een doel in het leven voor een bepaald richtingsgevoel, het is ook essentieel bij jouw groei – en ontwikkelingsproces. Als je geen idee hebt welke richting je op moet gaan, en hoe je die richting op moet gaan, zal je weinig groei – en ontwikkeling bereiken. De kans is dan groot dat je vastloopt in jouw leven. Dit vastlopen kan dan zelfs leiden tot psychische klachten.
Mocht het zo zijn dat je werkelijk geen idee heeft hoe je aan een nieuw doel kunt komen, dan kan je uiteraard ook contact met onze praktijk opnemen. Je zal dan worden begeleid om jouw sterke kanten naar boven te halen.

 

 

 

Samenvattend

Ik hoop dat ik je op deze manier heb kunnen uitleggen hoe je je kan ontwikkelen, en wat het belang is van persoonlijke groei – en ontwikkeling. De volgende punten zijn behandeld: Hoe ontwikkel je jezelf? Persoonlijke groei en ontwikkeling, wat is dat precies? Wat zijn voorbeelden van ontwikkelpunten? Het belang van persoonlijke groei – en ontwikkeling. Wat is de psychologische waarde van groei – en ontwikkeling? Waar zou je jezelf in willen ontwikkelen? Hoe goed ken je jezelf eigenlijk? Hoe kan ik persoonlijk groeien? Accepteer jezelf zoals je bent en tot slot het belang van een levensdoel.

Mocht je hulp nodig hebben bij jouw persoonlijke groei – en ontwikkeling, dan kan je contact opnemen met de praktijk. Wij helpen je graag! Wil je hulp bij de groei – en ontwikkeling in jouw carrière, en heb je hier een stukje begeleiding bij nodig? Daar kunnen wij je helaas niet bij helpen. Je doet er dan goed aan om contact op te nemen met een professionele loopbaancoach. Deze mensen zijn hier speciaal voor opgeleid.

Dan rest me nog je te bedanken voor het lezen van het blog ‘hoe ontwikkel ik mezelf?’ Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Hoe dan ook, zorg goed voor jezelf…

 

Iedere week wordt op deze website een nieuw blog gepubliceerd. We doen niet aan nieuwsbrieven. Wil je je toch aanmelden voor een soort van kennisgeving dan kan dat. Via het contactformulier kun je je aanmelden en we sturen iedere week het nieuwste blog naar je toe. 

 

 

 

Tekst: René E. Jansen

coach, therapeut, psycholoog

MindCure Coaching & Therapie

 

 

Copyright: MindCure C & T

Meer blog berichten

Ik heb overgangsklachten

Ik heb overgangsklachten

Overgangsproblemen kunnen je leven ernstig verzieken, zowel in mentale als in lichamelijke zin. Zo plotseling als de geslachtsrijpheid ontstaat, is...

Lees meer