Hoe ontwikkel je jezelf?

Golden Health

Hoe u zich kunt ontwikkelen leg ik u uit in mijn blog. Ik geef u alle informatie en tips om uzelf verder te ontwikkelen. Dus leest u vooral verder.

 

Persoonlijke groei en ontwikkeling, wat is dat nu precies?

Persoonlijke groei en ontwikkeling is het optimaal beoordelen en benutten van je kwaliteiten, talenten en vaardigheden, en op die manier het beste uit jezelf te halen. Ook het opstellen en realiseren van doelstellingen is een essentieel onderdeel van persoonlijke groei. Je kunt je op allerlei manieren ontwikkelen.
Je kunt je ontwikkelen op zowel persoonlijk en werk gebied, maar ook kun je je in je privé en persoonlijk leven ontwikkelen.

Je kunt je op persoonlijk en sociaal gebied ontwikkelen, bijvoorbeeld door: 

 • Meer interesse te tonen in een ander
 • Stressbestendigheid
 • Assertiviteitsvermogen vergroten
 • Zelfvertrouwen vergroten
 • Verbeter je communicatievaardigheden

Zo kun je je ook op zakelijk gebied ontwikkelen, bijvoorbeeld door:

 • Ontwikkel je in je vakgebied
 • Vergroot de al bestaande vakvaardigheden
 • Volg een cursus, opleiding of training
 • Volg je interesses
 • Probeer wat meer taken op je te nemen

Ook is het mogelijk om eens met je werkgever te praten. Werkgevers zijn over het algemeen meegaand als het gaat om het ontwikkelen van potentie van gemotiveerd personeel. Voor mensen die laten zien wat ze in huis hebben is er veel mogelijk. Zoals het volgen van cursussen, studies en trainingen.
Ook kun u zich melden bij een coach. U gaat dan samen aan de slag om uw sterke (en zwakke) punten omhoog te halen. MindCure Coaching & Therapie biedt niet alleen hulp bij stress en/of psychische problemen, maar ook bij persoonlijke groei en zingevingsvragen. Mocht u vastgelopen zijn, dan kunnen we u helpen om uw sterke kanten naar boven te halen. Heeft u hier interesse in, dan kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

Het belang van persoonlijke groei – en ontwikkeling

Tegenwoordig zien steeds meer mensen het belang in van persoonlijke groei en ontwikkeling. Ook in het werkleven wordt hier steeds meer aandacht aan besteedt. Bijvoorbeeld een bedrijf die voor zijn werknemers het volgen van cursussen of opleidingen mogelijk maakt. Naast het feit dat de werkgever werknemers in staat stelt om zich te ontwikkelen, is het ook een stukje bevordering ten aanzien van de telkens vernieuwende kwaliteitsnormen. Op deze manier blijven de mensen goed geschoold, en kunnen zij op het hoogste en actuele niveau meedraaien.
Ook uitzendbureau’s zien de waarde van groei – en ontwikkeling in. De grotere uitzendbureau’s bieden hun flexwerkers regelmatig bijschoolmogelijkheden aan.

 

 

Wat is de psychologische waarde van persoonlijke groei – en ontwikkeling?

Stilstaan is achteruitgang. Persoonlijke groei – en ontwikkeling is voor een mens erg belangrijk. Vanuit de humanistische psychologie wordt gesteld dat mensen bepaalde behoeften hebben om zich prettig te voelen. Deze dienen in balans te zijn om je goed te voelen.
De Amerikaanse humanistisch psycholoog Abraham Maslow stelt dat er aan vijf basisbehoeften tegemoet moet worden getreden. Deze basisbehoeften heeft hij verwerkt in een piramide. De piramide van Maslow.

Hieronder worden in hiërarchische volgorde de basisbehoeftes uiteengezet.

 • Zelfontplooiing
 • Behoefte aan erkinning
 • Behoefte aan sociaal contact
 • Veiligheidsbehoeften
 • Fysiologische behoeften

De bovenste twee behoeften hebben betrekking tot de groei – en ontwikkelings behoeften. Door stil te blijven staan, ontstaat er op den duur een gevoel van gebrek aan uitdaging. Het werk wordt een sleur, en ook de interesse in het werk zal hierdoor afnemen. Ook bent u op die manier minder interessant voor uw werkgever. Hij of zij zal de voorkeur geven aan een werknemer die wel openstaat voor het door ontwikkelen van de al bestaande potenties van de persoon.

 

Wie ben ik?

Groei – en ontwikkeling is ontzettend belangrijk, maar wat ook belangrijk is dat u te allen tijde uzelf blijft. Niemand heeft gezegd dat u uzelf niet mag zijn, wees dus gewoon uzelf. Waarom zeg ik dit? Omdat u natuurlijk ook een ander kan kopiëren. Je ziet bijvoorbeeld dat je buurman het veel beter voor elkaar heeft als jij. Misschien heeft hij net een prachtig nieuwe auto gekocht, en heeft u zoiets van, waarom hij wel en ik niet?
Niet alleen materiële zaken kunnen voor jaloersheidsgevoelens zorgen, ook kun je jaloers worden op iemands sociale omgeving, status en misschien wel de partner van een ander. Ook persoonlijke kwaliteiten kunnen een grote rol spelen.
Het is dan heel verleidelijk om deze personen waar we zo tegenop kijken, te kopiëren of te imiteren. Maar is dit reëel? Zoals ik al eerder aangaf, het belangrijkste is, jezelf zijn. Bovendien is iemand nadoen niet zo makkelijk als dat het lijkt. De manier van leven is misschien voor uw buurman geschikt, dit hoeft niet te betekenen dat deze levensstijl bij u past. En waarom zou u deze persoon na willen doen? Op een gegeven moment zal het niemand ontgaan dat u uw buurman probeert te imiteren. Maar is dit goed voor uw eigenwaarde en trots? Iemand nadoen is niet alleen dodelijk vermoeiend, u doet uzelf vooral te kort omdat u uw eigen kwaliteiten niet meer ziet. En dat is natuurlijk doodzonde.
Dus ontdek uw kwaliteiten en maak er gebruik van.

 

Hoe goed ken je jezelf eigenlijk?

Weet u eigenlijk wel wie u bent? Het is namelijk erg belangrijk dat u weet wie u bent, en vooral waar uw mogelijkheden liggen. Met een degelijke zelfkennis kunt u zich verder ontwikkelen, omdat u dan weet waar uw kwaliteiten en talenten liggen. Hoe beter uw zelfkennis is, hoe beter u zich zult ontwikkelen.

Bij zelfkennis gaat het om de volgende vragen die u uzelf kunt stellen:

 • Wie ben ik?
 • Wat zijn mijn goede eigenschappen?
 • Wat zijn mijn slechte eigenschappen?
 • Waar heb ik behoefte aan?
 • Waar ben ik goed in?
 • Wat heb ik al gepresteerd?
 • Voel ik me goed bij een werkgever, of werk ik liever als zelfstandige?
 • Wat zijn mijn ambities?
 • Waar liggen mijn interesses?

Als u een antwoord weet te vinden op deze vragen kunt u hieruit een hoop informatie verzamelen over uzelf. Daarnaast zijn er op het internet gratis testen beschikbaar. Maar uiteraard kunt u ook een professional inschakelen, zoals een loopbaancoach.

 

Accepteer jezelf zoals je bent

Mensen met een extravert karakter zijn doorgaans opener dan mensen met een introvert karakter. Het kan zijn dat u jaloers bent op iemand die gemakkelijk nieuwe contacten legt. Extraverte mensen zijn nu eenmaal beter in het leggen van nieuwe contacten dan introverte mensen. Over het algemeen duurt dit proces iets langer. U krijgt dan al gauw de neiging om deze extraverte persoon na te doen. Maar is dit eerlijk naar uzelf toe? U hebt het recht om uzelf te mogen blijven. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Het is niet zo dat introverte mensen geen vrienden kunnen maken, het kost vaak alleen iets meer moeite. Maar dat wil niet zeggen dat je meteen van een persoon met een introvert karakter moet veranderen in een persoon met een extravert karakter. U mag zijn wie u bent, accepteer wie u bent. Door dit te accepteren zorgt dit dan ook weer voor een groter bereik van groei – en ontwikkelingsmogelijkheden.

 

 

Doelen stellen

Degene die mijn blog hebben gelezen ‘hoe kom ik aan een doel in mijn leven?‘ weten dat een levensdoel onmisbaar is. Niet alleen zorgt een doel in het leven voor een bepaald richtingsgevoel, het is ook essentieel bij uw groei – en ontwikkelingsproces. Als u geen idee heeft welke richting u op moet gaan, en hoe u die richting op moet gaan, zult u weinig groei – en ontwikkeling bereiken. De kans is dan groot dat u vastloopt in uw leven. Dit vastlopen kan dan zelfs leiden tot psychische klachten. Voor diegene die mijn blog ‘hoe kom ik aan een doel in mijn leven?‘ nog niet gelezen hebben, raad ik aan het blog te lezen.
Mocht het zo zijn dat u werkelijk geen idee heeft hoe u aan een nieuw doel kunt komen, dan kunt u uiteraard ook contact met onze praktijk opnemen. U zult dan worden begeleid om uw sterke kanten naar boven te halen.

 

 

Samenvattend

Ik hoop dat ik u op deze manier heb kunnen uitleggen hoe je je kan ontwikkelen, en wat het belang is van persoonlijke groei – en ontwikkeling. De volgende punten zijn behandeld; hoe ontwikkel ik mezelf?, wat precies groei – en ontwikkeling is?, waarom persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk is, de psychologische waarde van persoonlijke en zakelijke groei – en ontwikkeling, hoe belangrijk het is om te weten wie je bent, zelfacceptatie en tot slot kwam aan bod het stellen van de onmisbare levensdoelen.

Mocht u hulp nodig hebben bij uw persoonlijke groei – en ontwikkeling, dan kunt u contact opnemen met de praktijk. Wij helpen u graag! Wilt u hulp bij de groei – en ontwikkeling in uw carrière, en heeft u hier een stukje begeleiding bij nodig? Daar kunnen wij u helaas niet bij helpen. U doet u er dan goed aan om contact op te nemen met een professionele loopbaancoach. Deze mensen zijn hier speciaal voor opgeleid.

Dan rest me nog u te bedanken voor het lezen van het blog ‘hoe ontwikkel ik mezelf?’ Ik hoop dat u er iets aan heeft gehad. Hoe dan ook, zorg goed voor uzelf…

Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie

Meer blog berichten

Ik vind het leven te saai

Ik vind het leven te saai

Je vind het leven te saai, dan kan dit een signaal zijn dat je niet tevreden bent over het leven, en dat je niet gelukkig bent op de manier hoe je...

Lees meer
Het leven zit me tegen

Het leven zit me tegen

Je kan er niet meer tegen Je hebt het gevoel dat niks lukt. Het is een brok ellende, en dit alles keer op keer op keer. Waar je ook aan begint, niks...

Lees meer