Hoewel dit artikel je ook kan helpen kunnen mensen die het blog zoeken: ‘hoe accepteer je dat je single bent’? doorklikken of drukken op de link. Excuus voor het ongemak.
Je bent niet gelukkig
Je hebt het gevoel dat je niet gelukkig bent. Je wilt graag gelukkiger worden of je hebt het idee dat er iets ontbreekt in je leven en dat je niet uit het leven haalt wat erin zit. Hoe dan ook, je bent niet tevreden over de manier hoe je op dit moment je leven leidt. Waar de oorzaak zich dan ook mag bevinden. Ik ga je helpen om de kans op een prettiger gevoel te vergroten. Dus lees vooral verder…
Wat is dat eigenlijk niet gelukkig zijn?
Het gevoel niet gelukkig te zijn geeft een onaangenaam down gevoel. Je wilt zo graag gelukkig(er) worden, maar je hebt geen idee hoe je dat kan realiseren. Je kan op verschillende vlakken ongelukkig zijn. Misschien ben je ongelukkig in je relatie of het ontbreekt juist aan een relatie. Je kan ook een baan hebben waar je geen voldoening uit put. Misschien ben je niet tevreden over je sociale contacten, en wil je graag deze sociale contacten uitbouwen. Het gevoel niet gelukkig te zijn kan overal vandaan komen.
Wat zijn de mogelijke oorzaken?
Ongelukkig voelen komt vaak ook door tegenslagen en problemen. Je probeert dan natuurlijk met alles wat je kan om deze problemen op te lossen. Als dit dan niet (direct) lukt, ga je steeds meer geloven in je eigen onkunde. Gedachten als: ‘ik kan het niet, en het zal me ook niet lukken’ kunnen dan ontstaan. Ook gaat dit gepaard met onzekerheidsgevoelens en een laag zelfbeeld.
Verdere oorzaken zijn te vinden in:
- je relatie
- je thuissituatie of woonomstandigheden bijvoorbeeld door je woning, de buurt of buren
- je werk/baan
- je kinderen
- jezelf
Hoe kun je dit veranderen?
Er zijn zeer veel oorzaken te bedenken waardoor mensen ongelukkig zijn. Als het gaat om bovengenoemde oorzaken, zou je je dan kunnen afvragen wat er moet gebeuren om wel gelukkig te worden. Ga eens na waar je precies ongelukkig van wordt. Ga na of er iets aan te veranderen is, en zo ja, wat zou er aan veranderd kunnen en moeten worden?
Als de oorzaak van het ongelukkige gevoel te vinden is in jezelf dan kun je een zelfonderzoek gaan doen. Wellicht kom je dan uit bij het feit dat je niet tevreden bent over jezelf. Wat zou er dan moeten gebeuren om te zorgen dat je wel tevreden bent over jezelf?
Als eerste wat je zou moeten doen, is de basis. Wat is de basis? Je zal je mindset moeten veranderen. Hoe doe ik dat dan?
Heel simpel: anders leren denken door te kijken naar wat er aan positiviteit te vinden is in je leven. Probeer tevreden te zijn met wat je hebt, koester en omarm dat. Wees er trots op dat je hebt wat je hebt. Dus in plaats van je blind te staren op dingen die je niet hebt, kun je jezelf beter telkens weer opnieuw vertellen wat je wel hebt!
Hiermee ben je er nog niet. Probeer er dan eens voor te zorgen dat je dingen en activiteiten die je wel hebt, afwisselt. Dus niet uit gewoonte altijd maar hetzelfde doen op hetzelfde tijdstip, maar wissel het eens af. Als je met je vrienden bijvoorbeeld gewend bent om iedere zondagochtend te gaan racefietsen of mountainbiken, wissel dit eens af en huur een bootje of een kano en ga lekker varen. Weer eens wat anders.
Natuurlijk hoef je niet alles wat je al jaren doet ineens overboord te gooien. De bedoeling is dat er een soort van variatie ontstaat, en dat je op die manier niet alles hetzelfde doet. Probeer voor jezelf uit te vinden wat je leuk vind, en waar je dan weer afwisseling uit kan putten.
Het gevoel van ongelukkig zijn ontstaat ook vaak door een gebrek aan:
- werk
- doelen in het leven
- beweging
- gezond eten
- gebrek aan sociale contacten
- dingen die zijn mislukt in het leven
- buitengesloten of gepest worden
- eenzaamheid
- verkeerde opleidingen gedaan
- niet tevreden zijn over het uiterlijk
Door deze genoemde oorzaken kan dit resulteren dat jij jezelf niet accepteert. Waarom accepteer jij jezelf niet? Ligt de oorzaak bij anderen? Wordt je misschien gepest of buitengesloten? De meest logische oorzaak dat mensen zichzelf niet accepteren is te vinden in de omgeving. Als anderen jou niet accepteren, ga je aan jezelf twijfelen. Stel je voor, je bent alleen op een onbewoond eiland. Zou je jezelf dan nog steeds niet accepteren? Behalve dan dat eenzame emoties kunnen ontstaan, ben je compleet jezelf. Je hoeft niet op te kijken tegen andere mensen die je graag zou willen zijn. Zo hoef je je dan ook voor niemand te schamen.
Dus ben je niet tevreden over jezelf, dan is de eerst volgende stap om ervoor te zorgen dat je jezelf wel accepteert. Hoe doe je dat? Dit doe je o.a. door te leren van jezelf te houden. Je kunt immers nooit gelukkig worden als je niet van jezelf houdt. Je zal dus ook hierin weer je mindset moeten veranderen. Hoe doe je dat? Door er van overtuigd te raken dat je gewoon mag zijn wie je bent. Er is niemand op de wereld die het recht heeft om jou te vertellen dat jij jezelf niet mag zijn. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk mensen te vriend houden, echter dat is onmogelijk. Je kan nooit iedereen te vriend houden. Er zijn altijd mensen waar het niet mee klikt. Probeer daarom je zelfbeeld af te stemmen op jezelf, in plaats van dit op een ander te doen. Je bent wie je bent, en dat is genoeg.
Op deze manier kan je dan iedere oorzaak waardoor je je niet gelukkig voelt, onderwerpen aan een onderzoek. Onderzoek voor jezelf wat er op een bepaald punt waar je ontevreden over bent zou moeten veranderen zodat je wel meer geluk zou kunnen ervaren.
Verdere oorzaken kunnen zijn:
- negatieve mensen
Vermijd negatieve mensen. Ze trekken iedereen mee in hun negativiteit. Als je dan een stormvloed van negativiteit over je heen krijgt, leef je voor je er erg in hebt zelf in het negatieve. Je kom dan zelf ook in een negatieve wereld. Dus vermijd dit soort mensen, en zoek juist mensen op die wel positief in het leven staan.
- teveel eisend zijn voor jezelf
Wees niet te streng voor jezelf. Door te hoge eisen te stellen aan jezelf, beperk je feitelijk de marge die je je zelf toestaat om fouten te maken. Ieder mens maakt fouten. Mensen die geen fouten maken bestaan niet. Dus hoe meer je jezelf toestaat om fouten te maken, hoe makkelijker het wordt om jezelf te accepteren, en… om van jezelf te houden. En maak je een keer een foutje? Volgende keer beter.
- Leef in het nu
Dit klinkt vrij logisch, want we leven allemaal in het ‘nu’. Maar zo logisch is dit niet. Als we kijken naar dieren, dan kunnen we veronderstellen dat zij altijd leven in het ‘nu’. Zij zijn nooit bezig met het verleden of de toekomst. Dit is typisch menselijk gedrag. Wij zijn vaak bezig met het verleden of de toekomst. En juist hierin liggen vaak negatieve momenten of situaties verscholen. Ook kan een uitzichtloos toekomstbeeld voor iemand nare gevoelens opwekken.
- Jezelf teveel afspiegelen op een ander
Als jij je teveel gefocust bent op de prestaties, status, inkomen, bezit, geluk van een ander, voel je je hierdoor niet gelukkiger. Jaloezie wordt gezien als een negatieve emotie. Probeer daarom de focus te leggen op jezelf, en op je eigen leven.
- Vermijd Social Media
In het verlengde van het vorige punt is Social Media. De boosdoener van veel psychisch drama. Waarom is dat zo? Stel, iemand is ongelukkig door eenzaamheid. Hij ziet bij een ‘vriend’ allerlei ‘leuke’ plaatjes en filmpjes van zijn bruiloft, en daarnaast van zijn geweldige vakantie. De eenzame persoon staart er naar en heeft dit allemaal niet. Wat denk je dat er dan door hem heengaat? Ook het nieuws op televisie of in de krant is een bron van negativiteit. Ben je ongelukkig? Kijk hier dan ook niet naar.
- Krop je gevoelens niet op
Op kroppen van emoties is nooit goed. Blijf er dus niet te lang mee rondlopen. Praat met iemand die je vertrouwt.
Wat zijn de gevolgen van een ongelukkig gevoel?
Wat van groot belang is, is om te achterhalen waar jouw ongelukkige gevoel vandaan komt. Waar ligt precies de oorzaak? Het kan zijn dat je dit al weet. Als je het wel weet, is het belangrijk om te kijken wat je kan doen om te zorgen dat je wel tevreden wordt over de situatie. Wellicht kan je met iemand praten die je vertrouwt, en waar je je prettig bij voelt. Blijf vooral niet in dit gevoel hangen. Als je niet weet wat de oorzaak is van jouw ongelukkige gevoel, kun je het beste op zoek gaan naar iemand die je vertrouwt of zoek hulp. Uiteraard is deze praktijk ook voor je beschikbaar. Neem in dat geval gerust contact op. Het maakt niet uit waar je woont, we kunnen online iedereen in Nederland en Vlaanderen begeleiding bieden.
Wat je in ieder geval niet moet doen, is er mee blijven tobben. Hierdoor maak je het alleen maar erger. Ook psychische aandoeningen liggen dan in de gevarenzone. Zoals bijvoorbeeld: stress en somberheidsklachten, burn-out tot aan depressies aan toe. Dat wil je niet, kom dus in actie!
Hoe kan je voorkomen dat je ongelukkig wordt?
Als je het bovenstaande gelezen hebt, dan begrijp je misschien waar je ongelukkig van kan worden. Maar het lijkt dan eenvoudig om met deze informatie en tips te voorkomen dat je ongelukkig wordt. Maar zo simpel werkt het helaas niet. De meeste mensen zijn niet bezig met het voorkomen van psychische klachten. Het is ook geen gezond en natuurlijk gedrag. Zo zijn de meesten dan ook niet bezig met het voorkomen dat ze geen geluk meer in het leven zullen ervaren. Zoals gezegd denken veel mensen (vooral ouderen) in het verleden, anderen (vooral jongeren) weer in de toekomst.
Over het algemeen is geen van beiden gunstig voor je algehele psychische welzijn. Als het leuke herinneringen of gedachten zijn aan vroeger of de toekomst dan is daar op zich uiteraard niets mis mee. Maar dit veranderd als (vooral oudere) mensen structureel in het verleden blijven hangen. Dit omdat voor hun gevoel vroeger alles beter was. Dit gedrag bevorderd dan niet het geluk in het heden. Het heden is vergeleken het verleden dan veelal niet interessant. Ook heeft dit vaak te maken met het feit dat zij fysiek en geestelijk niet meer tot dingen in staat zijn die vroeger wel mogelijk waren. Met het vorderen van de leeftijd takelt het menselijk lichaam en geest nu eenmaal af. Ouderen kunnen dan in een soort rouwproces terechtkomen.
Toch zijn er een aantal mogelijkheden om er voor te zorgen de kansen te vergroten dat je geluk zolang mogelijk aan blijft houden.
Om een aantal te benoemen:
- Kijk niet naar wat onmogelijk is, maar leg de focus op wat juist wel mogelijk is.
- Zorg voor een regelmatig slaappatroon
- Eet en drink zoveel mogelijk gezond, af en toe een snackje, een gebakje of een biertje/wijntje moet kunnen. Ook dit vergroot immers het plezier in het leven.
- Ga (indien mogelijk) wandelen of fietsen en doe dit regelmatig. Een goede gezondheid vergroot het geluksgevoel.
- Kijk niet teveel naar anderen, maar accepteer wie en zoals je bent. Je mag zijn wie je bent, met al je kwaliteiten en tekortkomingen.
- Leef doelgericht
- Ga voor jezelf na wat momenteel de aspecten zijn die jou gelukkig maken. Bedenk dan eens hoe het zou zijn als je dat gene niet meer hebt. Hoe zou je je dan voelen? Hoe zou je kunnen voorkomen dat je dat gene kwijt raakt waar je zo gelukkig van wordt. Je hebt het natuurlijk nooit volledig zelf in de hand, maar bedenk zelf eens iets wat er voor kan zorgen dat de kans dat je op een dag ongelukkig wordt zal verkleinen.
- Ga sporten, vooral hardlopen heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect om depressies te voorkomen.
Samenvattend
Tot slot hoop ik dat ik je op deze manier een eind in de goede richting heb kunnen helpen met het verschaffen van een aantal tips om je weer wat meer happy te laten voelen, Ik heb het achtereenvolgend gehad over: hoe kan ik gelukkiger worden?, wat het betekent om niet gelukkig te zijn, wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van niet gelukkig zijn, wat de gevolgen kunnen zijn van een ongelukkig gevoel, en tot slot hoe je kan voorkomen om ongelukkig te worden. De kernboodschap van deze blog is dan ook: denk in mogelijkheden, en blijf in mogelijkheden denken! Heel belangrijk, kijk niet teveel naar het negatieve, vermijd Social Media en ook het nieuws, want je zult je er echt niet gelukkiger door gaan voelen.
Dan rest me nog je te bedanken voor het lezen van mijn blog, en je een laatste tip mee te geven namelijk deze; mochten deze goedbedoelde tips je niet kunnen helpen om je van je sombere gevoelens af te helpen, dan zal er mogelijk iets meer voor nodig zijn. Neem dan gerust contact op met de praktijk, we helpen je graag! Uiteraard kun je ook contact opnemen met je huisarts. Maar blijf er in ieder geval niet mee rondlopen.
Wat je beslissing ook is, zorg goed voor jezelf…
Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie
Copyright: MindCure C & T