Iedereen vindt me raar

Golden Health

Als iedereen je raar vindt geeft dat een gevoel van apart zijn, terwijl je eigenlijk graag ‘normaal’ wilt zijn. Het gevoel van ‘apart’ zijn geeft ook een gevoel van afwijzing. Mensen hebben jou afgewezen omdat je volgens hen anders bent dan zij. Omdat iedereen je raar vindt, wil niemand met je omgaan, ze laten je links liggen. Er ontstaat dan al gauw een eenzaamheidsgevoel.  Niemand wil zich graag eenzaam voelen. Het geeft een gevoel van er niet bij horen.
Deze blog helpt jou als iedereen je raar vindt.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Iedereen vindt me raar
  • Waarom vindt iedereen me raar?
  • Wat is dan normaal?

 

Lees dus vooral verder… 

 

Waarom vindt iedereen me raar?

 

 

Waarom vinden mensen je raar? Vinden zij dat je je raar gedraagt? Draag je volgens hen rare kleren? Het kan van alles zijn waarom mensen jou raar vinden. Dan komen we op de volgende vraag: Wat is raar?  Als we kijken naar introverte mensen dan worden zij ook als ‘raar’ gezien omdat ze zich niet prettig voelen in een omgeving waar veel mensen aanwezig zijn. Hoewel er veel introverten zijn, wordt je als ‘raar’ gekwalificeerd wanneer je anders bent. De volgende vraag die we dan kunnen stellen is:  Wat is dan normaal? Er bestaat eigenlijk helemaal geen normaal, want we zijn allemaal een beetje gek. Veel mensen hebben een bepaalde tik. Mijn tik is om iedere week weer een nieuw blog te schrijven en te publiceren. Moet je ook van houden, want wat heeft het voor zin om wildvreemde mensen te willen helpen aan een antwoord op hun vraag? Dat is raar. Dus als we gaan kijken wat nu precies raar is, dan kan ik het blog heel lang gaan maken.

Wat is dan precies raar? Raar is als iemand zich buiten normale maatstaven gedraagt. Maar dan weten we nog steeds niet wat normaal is, want als iedereen hetzelfde zou zijn als jij, zou men jou niet raar vinden. Dan is het ineens wel normaal.

 

Wat is dan normaal?

De omgeving heeft altijd een oordeel over anderen. Als jij teveel alleen bent of op straat loopt, en je gedraagt je anders dan zij dan ben je al gauw raar. Maar als we gaan kijken wat echt raar is, dan zijn het mensen die op alles een ongezouten mening moeten hebben. Kijk op Facebook hoeveel mensen er zijn die op een bepaalde gebeurtenis overal maar commentaar moeten hebben.
Je wordt in deze maatschappij dus altijd beoordeeld. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Maar het wil niet zeggen dat je raar bent, want jij bent niet raar, de omgeving is raar. De omgeving moet over alles een ongezouten mening hebben, en we stoppen iedereen in hokjes. Het is een waardeoordeel van jij bent goed en jij bent fout.

 

Wat zijn de mogelijke psychische gevolgen van afwijzing door anderen?

 

Als anderen jou afwijzen, kan het zijn dat je op den duur aan jezelf gaat twijfelen. Deze twijfel brengt jou zover dat er problemen kunnen ontstaan.

Welke problemen zijn dat?

Zo kan je:

Er mag niet te gemakkelijk voorbij worden gegaan aan de mogelijke gevolgen die deze waardeoordelen kunnen veroorzaken. Heb je of denk je al te maken te hebben met deze problemen, neem dan gerust contact op met onze praktijk. We kijken dan samen wat er aan gedaan moet worden om jouw probleem op te lossen.

 

Tot slot

Tot zover dit artikel wat gaat over als mensen je raar vinden. In deze blog kwam het er op neer dat ‘raar’ zijn helemaal niet bestaat. Wat ook niet bestaat is normaal zijn. Iedereen mag zijn wie of wat hij is. Er is niemand die het recht heeft om voor jou te bepalen dat jij jezelf niet mag zijn. Of jij raar bent of niet hangt helaas nauw samen en wordt bepaald door de omgeving. Het feit blijft wel dat het gevoel van afwijzing door de omgeving kan leiden tot ernstige problemen die in dit artikel zijn benoemd.
Als iemand zich volgens de omgeving buiten het normale gedraagt, dan wordt deze persoon direct als ‘raar’ gekwalificeerd. In deze blog kwamen de volgende onderwerpen aan bod: Iedereen vindt me raar. Waarom vindt iedereen me raar? Wat is normaal, en tot slot wat zijn de mogelijke psychische gevolgen van afwijzing door anderen?

Mocht het zo zijn dat je hulp nodig hebt, neem gerust contact met ons op voor een gratis en persoonlijk advies op maat. Maar je kan uiteraard ook met je huisarts praten. Veel sterkte en zorg goed voor jezelf…

 

 

 

Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie

 

 

Copyright: MindCure C & T

Meer blog berichten

Ik heb overgangsklachten

Ik heb overgangsklachten

Overgangsproblemen kunnen je leven ernstig verzieken, zowel in mentale als in lichamelijke zin. Zo plotseling als de geslachtsrijpheid ontstaat, is...

Lees meer