Overgangsproblemen kunnen je leven ernstig verzieken, zowel in mentale als in lichamelijke zin. Zo plotseling als de geslachtsrijpheid ontstaat, is het er ook weer mee gedaan. De functie van de eierstokken neemt geleidelijk aan af, en wordt steeds onregelmatiger. Tot het moment zich aandient dat de menstruatie definitief stopt. We hebben het dan over de menopauze. De periode dat de menstruatie onregelmatig begint te worden, en er al uitvalverschijnselen merkbaar zijn, wordt het climacterium genoemd.
Deze blog gaat over de overgang voor zowel vrouwen als mannen.
In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Ik heb overgangsklachten
- Wat zijn de meeste klachten bij de overgang?
- Hoe oud ben je bij de overgang?
- Op welke leeftijd is de overgang voorbij?
- Hoelang duurt de overgang (penopauze) bij mannen?
- Wat verandert er bij een man na zijn 50e?
Dus lees vooral verder…
Wat zijn de meeste klachten bij de overgang?
Overgangsklachten kunnen onderverdeeld worden in lichamelijke klachten en psychische klachten.
lichamelijke klachten kunnen zijn:
- opvliegers
- zweten
- hartkloppingen
- hoofdpijn
- hoge bloeddruk
- tintelingen in de vingers
- pijn in de schouders
- pijn in onderbuik en bovenbenen
- jeuk aan de uitwendige geslachtsorganen
- moeite met het ophouden van urine (incontinentie)
- seksuele disfuncties
psychische klachten kunnen zijn:
- stemmingswisselingen
- angsten
- somberheidsklachten
- stress
- depressies
- burn-outklachten
- ongelukkig gevoel
- eetbuien
- prikkelbaarheid
- vermoeidheid en slaapproblemen
- piekergedrag
- eenzaamheidsgevoelens
- het gevoel nergens meer zin in te hebben
- huilbuien
- onzekerheid/gebrek aan zelfvertrouwen
- fobieën zoals bijvoorbeeld straat of pleinvrees
- een gebrek aan zelfliefde
Het is dus niet niks. Om die reden is er in Nederland de VIDO groep voor vrouwen in de overgang. Omdat vrouwen die in de overgang zitten, zich vaak niet (voldoende) begrepen voelen, daarom zich alleen en eenzaam voelen is er de VIDO groep opgericht. Dit is een actieve organisatie die voorlichting geeft, bijeenkomsten organiseert en vrouwen bijstaat die te maken hebben met mentale en lichamelijke overgangsklachten.
Hoe oud ben je bij de overgang?
Dit verschilt heel sterk. Er zijn gevallen bekend van meisjes van 16 die al in de overgang terecht zijn gekomen, en vrouwen die pas met overgangsklachten te maken krijgen als ze dik in de 60 zijn. 1 op de 100 vrouwen komt voor haar 40e in de overgang terecht, en de gemiddelde overgangsleeftijd is 47.
In de meeste gevallen vindt de overgang bij vrouwen plaats in de leeftijd tussen de 45 en de 55. De laatste menstruatie, de menopauze ligt gemiddeld op 51 jaar.
Zeker als de overgang begint in de vruchtbare leeftijd. Dat is dan de leeftijd van het krijgen van een kinderwens en een gewenste zwangerschap, kunnen dan uiteraard psychische en lichamelijke klachten ontstaan. Als een jonge vrouw al veel te vroeg in de overgang terechtkomt, kunnen de mentale klachten zeer ernstig zijn.
Welke psychische klachten kunnen dan zoal ontstaan?
- onzekerheid/ gebrek aan zelfvertrouwen
- Gebrek aan vertrouwen in het eigen lichaam
- somberheid
- depressies
- het krijgen van eetbuien
- schuldgevoel naar de partner
- malende gedachten en piekergedrag
- stressklachten
- eenzaamheid
- slaapproblemen
- prikkelbaarheid
- huilbuien
- een gevoel van waardeloosheid
- ongelukkig gevoel
- een gebrek aan zelfliefde
Als je last hebt van één of meerdere van deze genoemde klachten, dan is het belangrijk om er niet in je eentje mee te blijven lopen. De kans dat de klachten verergeren wordt dan alleen maar groter. Zoek dan in ieder geval iemand op waar je je hart kan luchten, maar het allerbeste is dan om contact op te nemen met een psychologen of counselingspraktijk. Je kan natuurlijk ook contact op nemen met je eigen huisarts.
Op welke leeftijd is de overgang voorbij?
Net als het begin van de overgang staat het ook niet vast wanneer en op welke leeftijd de overgang ten einde komt. De overgangsklachten kunnen vijf jaar duren, maar ook tien jaar of nog langer. De overgang is de fase wanneer de eierstokken geleidelijk aan stoppen met het produceren van het hormoon oestrogeen.
De overgang zelf kan een paar maanden duren, maar kan ook 15 jaar duren. Het verschilt dus van persoon tot persoon.
Wanneer is de overgang dan wel voorbij?
De overgang is voorbij als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest.
Hoelang duurt de overgang bij mannen?
Penopauze
Bij mannen spreken we niet van menopauze, maar penopauze. Het verloop van de penopauze is vergelijkbaar met de menopauze bij vrouwen. De leeftijd wanneer de penopauze begint ligt rond de 40 en 60 jaar. We hebben het dan over het proces dat het testosterongehalte (geslachtshormoon) langzaam vermindert. De duur van de mannelijke overgang is net als bij vrouwen niet te voorspellen. Het kan een paar maanden duren, maar ook vele jaren.
Het gevolg van de vermindering van testosteron is dat het voor de man geleidelijk aan steeds moeilijker wordt om zich te kunnen voorplanten. Dat is ook logisch, omdat de natuurlijke behoefte en noodzaak tot voortplanting met het vorderen van de leeftijd steeds meer afneemt. Wat niet wil zeggen dat mannen op 70 – 80 jarige leeftijd niet meer vruchtbaar kunnen zijn. Er zijn voldoende voorbeelden waaruit blijkt dat mannen op zeer hoge leeftijd zich nog steeds kunnen voortplanten. Het is alleen wel zo dat dit proces met het vorderen van de jaren, aanzienlijk moeizamer zal verlopen dan toen de man in de bloei was van zijn leven.
Bij mannen kunnen ook erectieproblemen optreden die seksuele activiteit ernstig verstoort dan wel onmogelijk maakt. Het presteren in bed wordt dan steeds moeilijker.
Mocht de man op gevorderde leeftijd het nog wel voor elkaar krijgen en dus nog wel de gelukkige zijn met een behoorlijk libido, dan is het nog maar de vraag of hij een jongere vrouw kan vinden om de voortplanting mee tot stand te brengen. De man op hoge leeftijd heeft natuurlijk een aanzienlijk jongere vrouw nodig om zich te kunnen voortplanten. Immers vrouwen van 60 – 70 jaar zijn niet meer vruchtbaar. Maar omdat de meeste vrouwen van pak hem beet ca 35 jaar, niet zitten te wachten op een man van 80, is de kans op het verwekken van een kind op die leeftijd niet zo heel groot.
Wat verandert er bij een man na zijn 50e?
Wat er bij een man verandert na zijn 50e in zowel lichamelijke als geestelijke zin is best veel. Ook kunnen er klachten optreden zoals:
- vermindering van libido
- vermindering van spierkracht
- sneller moe
- opvliegers
- stressklachten
- seksuele disfuncties
- meer buikvet, en het kan moeilijk zijn om van het buikvet af te komen
- botontkalking (osteoporose)
- slaapproblemen
- prikkelbaarheid
- somberheidklachten en depressies
- een gevoel van waardeloosheid
- eenzaamheid
- onzekerheid/ gebrek aan zelfvertrouwen
- ongelukkig gevoel
- malende gedachten en/of piekergedrag
- een gevoel van nergens zin meer in hebben
- weinig actief
- angst
Al deze klachten hebben te maken met de penopauze. De penopauze is net als bij de menopauze een natuurlijk verschijnsel, en de ene persoon heeft er meer last van dan de ander.
Het kan zo zijn dat deze genoemde, of andere klachten jou het plezier en de kwaliteit van het leven sterk ontnemen. Zeker als er sprake is van somberheid of depressieve klachten, dan is het aan te raden om hierbij hulp in te roepen. Je kan dan contact opnemen met je huisarts, maar natuurlijk is het ook mogelijk om contact op te nemen met onze praktijk voor een gratis en persoonlijk advies.
Blijf er in ieder geval niet te lang mee rondlopen. De kans is dan groot dat de klachten alleen maar toe zullen nemen.
Tot slot
Tot zover het blog over de overgang. We hopen dat je er iets wijzer door bent geworden. In dit artikel kwamen de volgende onderwerpen aan bod: Ik heb overgangsklachten. Wat zijn de meeste klachten bij de overgang? Hoe oud ben je bij de overgang? Op welke leeftijd is de overgang voorbij? Hoelang duurt de overgang bij mannen en tot slot wat verandert er bij een man na zijn 50e?
Wil je meer blogs lezen? Iedere week wordt er op deze website een nieuw blog gepubliceerd. Hou deze website dan ook goed in de gaten, zet het bijvoorbeeld in je favorieten, of meldt je aan via het contactformulier. We sturen je iedere week onze nieuwste blog per mail naar je toe! Zorg goed voor jezelf…
Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie
Copyright: MindCure C & T