Ik vind het leven te saai

Golden Health

Als je jezelf met regelmaat de vraag stelt: ‘Wat moet je doen als je een saai leven hebt?’ dan is dit duidelijk een signaal dat je niet tevreden bent over het leven, en dat je niet gelukkig bent op de manier hoe je leven er nu uitziet. Misschien ben je bang dat het leven aan je voorbij gaat zonder echt geleefd te hebben. Wat maakt het leven voor jou saai? Dat kan van alles zijn.

Maar laat ik het niet ontkennen, het leven is eigenlijk ook gewoon saai. Eigenlijk al vanaf het moment dat je geboren wordt. Dan verlopen de dagelijkse dingen al in een vast patroon. Je wordt wakker, krijgt je pap of flesje. Vervolgens ga je wat spelen, kruipt wat over de grond. Zit dan weer bij die en dan weer bij de ander op schoot, en zo verloopt dat tot dat het weer tijd wordt om te eten en voor je middagdutje. Natuurlijk gebeuren er ook leuke dingen, als je wat ouder wordt ga je spelen met vriendjes en vriendinnetjes, en je maakt lol. Maar doorgaans is de basis vrijwel hetzelfde.

Als je wat ouder wordt, sta je ook op. Ga je ontbijten en je gaat naar school. Eerst naar de basisschool, dan naar het voortgezet onderwijs, en als je goed kan leren mag je misschien wel naar de hbo of universiteit. Af en toe is er nog weleens tijd voor je vrienden, hobby’s, vakantie misschien wel.
Als je weer ouder wordt ga je werken. Als je niet gestudeerd hebt, ben je misschien al op je 18e begonnen met werken. Je spreekt af met je vrienden, je gaat op stap ontmoet een leuke vrouw waar je kinderen mee krijgt, en oké af en toe mag je nog eens op vakantie.

 

De vakantie is dan bedoeld om even te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Je gaat op vakantie naar een mooi land met strand, laat je één of twee weken lekker verwennen. Geld speelt geen rol, en alles kan en mag. Maar als de vakantie weer om is, val je weer terug in het dagelijkse ritme. Het ritme van voornamelijk: eten, slapen, werken, en het saaie leven is weer terug.

 

En zo gaat het jaar in jaar uit. Veel mensen zijn dit leven zo gewend, en weten niet beter. Maar je hebt er ook bij die er zoals jij er over na gaan denken hoe saai het leven eigenlijk is. De meeste mensen werken 40 uur per week. Dan blijft er maar weinig vrije tijd over toch? Er zijn ook mensen die het dubbel aantal uren werken, maar dat is ieder voor zich, want voor veel mensen is werken gewoon leuk. Het werk is een belangrijk deel van hun leven. Niet alleen in financiële zin, maar vooral ook in sociaalmaatschappelijke, en mentale zin. Mentaal omdat werken een positief effect heeft op het mentaal welzijn. Althans… als het werk verloopt zoals het eigenlijk zou moeten, want werken kan ook juist een negatief effect hebben op het mentaal welzijn.

 

 

Zoals:

Dus werken is helaas niet altijd positief. Maar niet werken is ook niet echt om gelukkig van te worden. Hoewel er ook daar mensen voor zijn die met deze laatste opmerking het niet met me eens zullen zijn.
Maar als je de gevoelens die dit saaie leven die ik hierboven heb geschetst erbij zou betrekken, dan is het logisch dat wanneer je vast zit in deze overtuiging dat het leven ronduit saai is, en dit dan ook geenszins prettige gevoelens zullen opwekken.
Zoals gezegd is het leven voor een groot deel saai, de basis is immers: eten, slapen, werken, tenzij je al gepensioneerd bent. Ook dan kan het leven saai worden omdat je te weinig hobby’s en andere activiteiten hebt. Daarom is het belangrijk, of je gepensioneerd bent of nog werkende bent, om te kijken naar jouw persoonlijke mogelijkheden die bij jou het gevoel van saaiheid kunnen verminderen of wegnemen. Hoe je dat doet, lees je verder in het blog.

Wat zijn de gevolgen van een saai leven?

Als je het leven echt saai vindt, zal je er iets aan moeten doen. Mensen die hun leven saai beginnen te vinden, gaan toch op zoek naar meer spanning en sensatie. Je kan natuurlijk een dagje naar de Efteling gaan, maar na zo’n leuke, spannende dag vol plezier en genot, kom je toch weer thuis. Mensen willen graag spanning wat blijvend is. Dat kan van alles zijn. Je kan zoals veel Nederlanders doen het land verlaten, om een nieuwe toekomst op te bouwen in bijvoorbeeld Canada of Zweden. Dit is heel moedig, omdat deze mensen niet alleen kiezen om zich in dit bepaalde land te gaan nestelen, zij hebben tevens besloten om hun veilige basis te verlaten. Dat is natuurlijk enorm dapper. Je moet niet onderschatten dat wanneer je emigreert naar een bepaald land, dat je dan behoorlijk kwetsbaar bent. Misschien ben je in dat land al een aantal keren op vakantie geweest, en ken je het land al vrij goed. Maar om in dat land permanent te gaan wonen is een heel ander verhaal. Dus wil je emigreren dan heb je hier een behoorlijke dosis lef voor nodig. De meeste mensen vinden het moeilijk om die veilige basis te verlaten.

 

 

 

 

Je hebt ook mensen die het ‘huisje, boompje, beestje’ leven maar voor lief nemen, en al 35 jaar getrouwd zijn met dezelfde partner. Maar zij weten niet beter. Dit is hun leven, daar zijn zij tevreden en misschien zelfs wel op en top gelukkig mee. Deze mensen zullen dit leven dan wel vol kunnen houden tot de dood zich aandient.
Maar jij bent op deze blog beland, omdat je niet tevreden bent over je leven. Je vindt het leven te saai. Als het gevoel van een te saai leven hebben afkomstig is door te veel sleur, en dus het aanhouden van te vaste patronen en gewoontes, dan kunnen daar situaties door ontstaan.

 

Welke situaties kunnen dan ontstaan?

Als je teveel gelooft in jouw saaie bestaan, dan ga je je op de eerste plaats ook zo voelen. Je staart je dan teveel blind op het saaie leven, maar vooral ook wat je mist in dit leven. Je focust je dan teveel op het negatieve. De gevoelens en gedachten die ik in het eerste gedeelte van deze blog omschreven heb, zouden mogelijk een reflectie kunnen zijn zoals jij het leven op dit moment ervaart. Je vindt het leven te saai dus waarschijnlijk mis je iets in je leven of neem je je leven gewoon te serieus.
Ja, hoezo het leven is toch serieus? Oh ja, wie heeft dat gezegd? Oké er zijn veel serieuze zaken in het leven en die zullen ook serieus aangepakt moeten worden, maar dat wil niet zeggen dat je je leven op alle vlakken serieus moet nemen. Door het touw wat te laten vieren, zul je merken dat je ook minder stress zult ervaren. Mensen zijn gewoontedieren. Dat betekent dat alles wat binnen die gewoontes valt, voelt als vertrouwt. Dat geeft ons een veilig gevoel, omdat deze gewoontes en rituelen ons de minste kans geven dat dingen fout gaan, omdat we het nu eenmaal al jaren zo doen. Dat voelt veilig. Maar de keerzijde is dat het ons dat nare gevoel van een saai leven bezorgd. Doordat je de aandacht teveel richt op dat saaie leven, ga je je uiteindelijk steeds slechter voelen.

 

 

Wat moet je doen als je een saai leven hebt?

Als eerste wat je zou moeten doen, is de basis. Wat is de basis? Je zal je mind-set moeten veranderen. Hoe doe ik dat dan?
Heel simpel: anders leren denken door te kijken naar wat er aan positiviteit te vinden is in je leven. Probeer tevreden te zijn met wat je hebt, koester en omarm dat. Wees er trots op dat je hebt wat je hebt. Dus in plaats van je blind te staren op dingen die je niet hebt, kun je jezelf beter telkens weer opnieuw vertellen wat je wel hebt!
Hiermee ben je er nog niet, want je mist iets. Je vindt je leven (te) saai, probeer er dan eens voor te zorgen dat je dingen en activiteiten die je wel hebt, afwisselt. Dus niet uit gewoonte altijd maar hetzelfde doen op hetzelfde tijdstip, maar wissel het eens af. Als je met je vrienden bijvoorbeeld gewend bent om iedere zondagochtend te gaan racefietsen of mountainbiken, wissel dit eens af en huur een bootje of een kano en ga lekker varen. Weer eens wat anders.
Natuurlijk hoef je niet alles wat je al jaren doet ineens overboord te gooien. De bedoeling is dat er een soort van variatie ontstaat, en dat je op die manier niet alles hetzelfde doet. Dus zoek voor jezelf eens uit wat je leuk vindt, en wat jouw leven kan verrijken.

 

Saaiheid ontstaat ook vaak door een gebrek aan:

Met name als je een leven leidt zonder een beoogd doel, ben je vatbaar voor somberheid en depressieve klachten. Dat komt omdat wanneer je een doelloos leven hebt, je daardoor niet tegemoet kan komen aan een aantal essentiële primaire behoeften.

De primaire behoeften:

 

 

 

  • zelfontplooiingsbehoeften
  • erkenning en waarderingsbehoeften
  • sociale behoeften
  • groei – en ontwikkelingsbehoeften
  • zelfactualisatiebehoeften

Om dit eenvoudiger te vertalen: een mens die een doelloos leven leidt, komt niet tot uiting, en leidt een betekenisloos bestaan. Wij mensen willen betekenis in ons leven.  Als je het gevoel hebt dat je niks betekent, kan de vraag bij je opkomen: ‘Wat doe ik hier nu eigenlijk? of Wat is de zin van het leven?‘ Je bent geboren om iets te betekenen, iets voor te stellen. Met name bij de zelfontplooiingsbehoeften, erkenning – en waarderingsbehoeften, groei – en ontwikkelingsbehoeften, en zelfactualisatiebehoeften wordt uiting gegeven om je eigen mogelijkheden optimaal te benutten, en daardoor het beste uit jezelf te halen.

Nogmaals neem het leven niet te serieus en zie het meer als een realistisch spel. Een soort monopoly, maar dan realistischer.

 

 

 

 

Tot slot

Als je het leven te saai vindt, zou je goed uit moeten zoeken of deze gedachten van tijdelijke aard zijn, bijvoorbeeld in de winter, als de dagen kort zijn en je eigenlijk meer behoefte hebt aan langere dagen. Het kan zijn dat de gedachten dat je vindt dat je een saai leven hebt van structurele aard zijn. In zo’n geval is het dan aan te bevelen om eens goed te onderzoeken wat je precies mist in je leven.
Het kan goed zijn dat het bovenstaande niet afdoende tot een resultaat zal leiden. In dat geval kan je gratis en vrijblijvend contact opnemen met de praktijk.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Ik heb het gehad over: ik vind het leven te saai, wat de gevolgen zijn van een saai leven en wat je kan doen om het leven minder saai te maken.
Voor nu wens ik je het beste en zorg goed voor jezelf…

 

 

Tekst: René E. Jansen

coach, therapeut, psycholoog

MindCure Coaching & Therapie

 

 

 

Copyright: MindCure C & T

 

Meer blog berichten

Ik heb overgangsklachten

Ik heb overgangsklachten

Overgangsproblemen kunnen je leven ernstig verzieken, zowel in mentale als in lichamelijke zin. Zo plotseling als de geslachtsrijpheid ontstaat, is...

Lees meer