Waarom liefdesverdriet zo’n ongelooflijke pijn doet ga ik je vertellen in dit artikel.
Op de eerste plaats wil ik er niet aan voorbij gaan wat een afschuwelijke pijn je nu moet doorstaan. Over liefdesverdriet wordt weleens wat lacherig gedaan, zo wordt liefdesverdriet ook weleens gekscherend luddevedu genoemd, en het gaat vanzelf over. Gelukkig is dat meestal ook zo, maar liefdesverdriet is niet iets waar je humor uit moet halen. Het heeft niks te maken met humor, het heeft te maken met een pijn die je voelt wanneer een lange relatie ten einde komt, of wanneer je verliefd bent op iemand, maar helaas is de liefde niet wederzijds. De liefde blijft dan onbeantwoord.
Ook wordt er weleens beweerd door voorzichtig te zijn, en je vooral niet direct en te vroeg ‘open’ te zetten, je zo kunt beschermen tegen ongewenste liefdes gevoelens. Op die manier zou je jezelf dan een hoop pijn kunnen besparen. Maar is dat ook echt zo? Ik ga het je in dit artikel allemaal uitleggen.
In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod
- Waarom doet liefdesverdriet zo’n pijn?
- Wat is precies liefdesverdriet?
- Is liefdesverdriet gevaarlijk?
- Wat zijn de gevolgen van liefdesverdriet?
- Het gebroken hartsyndroom
- Vrouwen in de overgang
- Kun je jezelf beschermen tegen ongewenste verliefdheid?
- Bindingsangst
- Verlatingsangst
- Hoe kom je het beste van liefdesverdriet af?
- Hoe kom je zo snel mogelijk van liefdesverdriet af?
- Wat is het beste medicijn tegen liefdesverdriet?
Wat is precies liefdesverdriet?
Voordat ik een stormvloed aan tips op je los ga laten, moet je wel weten wat liefdesverdriet precies is, en dat het zoals gezegd niet zomaar iets onbenulligs is. Eigenlijk is het woord ‘liefdesverdriet’ een verkeerde benaming. Bij liefdesverdriet denk je logischerwijs aan verdriet, je kent het wel: ‘Ach ze heeft wat liefdesverdriet, want haar verkering is uit en ze zit op haar kamer, en over een paar daagjes is het wel weer over.’
Is liefdesverdriet gevaarlijk?
Liefdesverdriet is niet alleen maar wat verdriet, feitelijk is het een ziekte. Je bent in de steek gelaten door iemand waar je zoveel van houdt en samen zolang en zoveel fijne en mooie momenten mee hebt beleefd, en waar je eigenlijk nog veel langer mee samen had willen blijven. Je voelt je daardoor alleen, eenzaam, somber, moe, en ook lichamelijke klachten kunnen ontstaan zoals: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid. Niet alleen lichamelijke klachten, ook psychische klachten kunnen optreden van concentratieverlies tot depressies aan toe.
De duur hiervan hoeft niet per se maar een weekje te zijn zoals ik in het voorbeeld aangaf, maar dit kan jaren duren. Ook kan het voorkomen dat heel tragisch het liefdesverdriet eindigt in zelfmoord. Het individu houdt een leven zonder de persoon in kwestie voor absoluut onmogelijk, en ziet dan ook geen andere uitweg dan een einde aan zijn of haar leven te maken.
Wat zijn de gevolgen van liefdesverdriet?
Liefdesverdriet mag zoals ik zojuist al aangaf niet te laconiek mee omgesprongen worden. Het is een ernstige ziekte, zo ernstig dat ook de wetenschap steeds meer onderzoek doet naar de verwoestende kracht op mens en samenleving, die liefdesverdriet veroorzaakt. Zoals gezegd liefdesverdriet kan van alles veroorzaken, maar vooral een hoog niveau aan stress en somberheidsgevoelens.
Het gebroken hart syndroom
Bestaat het of bestaat het niet? Ja, het bestaat echt. Uit onderzoek is gebleken dat Liefdesverdriet veel stress en angst veroorzaakt. Door de stress en angst komt er zeer veel van de hormonen adrenaline en noradrenaline in het bloed vrij. Dit verhoogt zowel de hartslag als de bloeddruk.
Bij mensen met een minder krachtig hart, door bijvoorbeeld een zwakkere hartspier kan dit uiteindelijk leiden tot hartfalen, en zelfs nog erger.
Ook is aangetoond dat hartzeer om het woord eens te gebruiken, dezelfde symptomen vertonen dan wanneer iemand een hartinfarct krijgt. Klachten als een beklemmende pijn midden op de borst, dat eventueel uitstraalt naar de armen, kaak, hals en rug. Ook sterk transpireren komt dan voor.
Vrouwen in de overgang
Vrouwen in de overgang moeten ook goed weten op wie ze verliefd worden, want mocht de liefde onbeantwoord blijven, of dat na een tijdje de relatie ten einde komt. Dan kan dat serieuze gevolgen hebben. Wat is namelijk het geval? Men heeft ontdekt dat het gebroken hart syndroom vooral voorkomt bij vrouwen in de overgang. Hoe komt dat? Dit komt door de verminderde productie van oestrogeen, hierdoor zijn zij minder beschermd tegen hartziekten. Dit is namelijk bij 80% van de vrouwen met een leeftijd rond de zestig jaar. Dus wees voorzichtig.
Kun je jezelf beschermen tegen ongewenste verliefdheid?
Er is maar één manier om te zorgen dat je niet verliefd wordt, ook op een specifiek persoon waar je niet verliefd op wil worden, en dat is… contact vermijden! Dus zorgen dat je niet in de buurt komt van die persoon. Verliefdheid is een emotionele reactie, dat betekent dat je daar weinig of geen controle over hebt. Er is dus maar één manier om te voorkomen dat je verliefd wordt, en dat is: uit de buurt blijven van de persoon die je zo leuk vind. Dit is natuurlijk compleet idioot en volstrekt onnatuurlijk, omdat de desbetreffende persoon een magneet voor je is. Je voelt je tot hem/haar aangetrokken. Aan de andere kant weet je helemaal niet of die persoon niet verliefd op jou kan worden. Dus waarom zou je de verliefdheid tegen willen houden?
Bindingsangst
Als liefdesverdriet met regelmaat jouw deel is, dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat je je vertrouwen in zowel jezelf als een eventuele potentiële nieuwe liefde dusdanig kwijtraakt, dat je automatisch een defensieve houding gaat aannemen. De angst om keer op keer gekwetst te worden, gaat dan opspelen. Bindingsangst dus. De angst om je te binden. Vaak ontstaat deze angst uit mislukte of kortdurende relaties, terwijl je eigenlijk helemaal niet van de korte relaties bent. Vaak ontstaat deze angst zonder dat je er bewust van bent, want veel mensen weten van zichzelf niet dat ze bindingsangst hebben.
Verlatingsangst
Bindingsangst en verlatingsangst zijn niet hetzelfde. Verlatingsangst hoeft niet per se in verhouding te staan met een relatie. Een kind die door zijn ouders vaak alleen is gelaten kan heel goed verlatingsangst ontwikkeld hebben. Maar in de context van dit artikel genomen, kan je door vaak verlaten te zijn, bijvoorbeeld door een partner die vreemdgaat of door gebrek aan aandacht binnen een relatie verlatingsangst ontwikkelen.
Hoe kom je het beste van liefdesverdriet af?
Wat als het nu eenmaal zover is? Dan moet er iets anders gebeuren.
Een aantal psychologen denken dat er een mogelijkheid is om je verliefdheid te verminderen, of er zelfs helemaal mee af te rekenen. Uit onderzoek is gebleken dat je verliefdheid kan verminderen en stoppen. Aan dit onderzoek deden zo’n veertig deelnemers mee. Ze namen allemaal een aantal foto’s mee van de persoon waar ze (nog steeds) verliefd op waren. Vervolgens dachten zij terwijl ze naar de foto’s keken als eerste aan de prettige gebeurtenissen die zij met de persoon waar ze verliefd op waren hadden beleefd. Het resultaat was, dat de verliefdheidsgevoelens alleen maar toenamen. Nadien moesten de deelnemers terwijl ze tegelijkertijd keken naar de foto’s denken aan de negatieve gebeurtenissen die ze met de persoon waar ze verliefd op waren hadden beleefd. Het resultaat was ongelooflijk, de verliefdheid werd minder. De proefpersonen hebben dit niet alleen gezegd, maar uit hersenonderzoek is dit ook gebleken.
Maar goed, hoewel dit resultaat heel aannemelijk is, kan je op basis van één onderzoek niet een volledige conclusie trekken. Maar dat emoties te beïnvloeden zijn, was bij ons al bekend. Als je bijvoorbeeld dag in dag uit alleen maar aan negatieve dingen denkt, en je tot in de vezels overtuigt bent dat je niks kan, en dat de wereld tegen je is, en zo nog veel meer van die ellendige gedachten en overtuigingen hebt, dan is het logisch dat je hier niet bepaald happy door gaat voelen. Integendeel: je gaat je ontzettend slecht en somber voelen. Andersom werkt het ook zo, als je alleen maar aan positieve dingen denkt, bijvoorbeeld: vanavond ga je lekker op stap, of je hebt een etentje, je hebt een feestje, je gaat op vakantie. Noem het maar op, dan zit je veel prettiger in je vel.
Hoe kom je zo snel mogelijk van liefdesverdriet af?
Hoe je van je liefdesverdriet af kan komen, is dus vooral denken aan de negatieve momenten en gebeurtenissen die je met die persoon hebt meegemaakt. Ook is het het allerbeste om alles wat je blijft herinneren aan die persoon weg te gooien. Dus gooi op je telefoon alle foto’s weg die je van hem/haar hebt. Hoe moeilijk het ook is, kun je het beste niet meer op zijn/haar Facebook, Instagram of LinkedIn profiel kijken, en neem vooral geen contact met hem/haar op. Dit alles is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Als je verliefd bent op iemand, betekent het dat je verslaafd bent aan die persoon. Het is hetzelfde effect als met welke verslaving dan ook. Het brein wil er alleen maar meer en meer van hebben.
Maar als je het je lukt om alle foto’s te verwijderen en Social Media te mijden, dan zul je snel van je liefdesverdriet ‘genezen’ zijn.
Wat is het beste medicijn tegen liefdesverdriet?
- Zorg voor afleiding
- Sporten
- Wandelen/fietsen/zwemmen
- Zoek een nieuwe liefde
- Seks
Zorg voor afleiding
Door teveel tijd met jezelf door te brengen, komen automatisch gedachten over die desbetreffende persoon binnen. Door juist actief te worden, en leuke dingen te doen, zoals een avondje op stap, uiteten, of bioscoop, bowling avondje wordt je aandacht verlegd naar andere dingen. Daarnaast bestaat daarmee de kans dat er wellicht een ander interessant persoon opduikt. Dus blijf niet in je schulp zitten, maar kom in actie.
Sporten
Sporten is voor veel emotionele problemen een goed ‘medicijn’ gebleken. Voornamelijk hardlopen heeft een gunstige invloed op zelfs depressies. Dan zul je je afvragen: waarom begint hij nu ineens weer over depressies? Aan het begin van dit artikel heb ik al uitgebreid uitleg gegeven wat de gevolgen kunnen zijn van liefdesverdriet. Liefdesverdriet is niet zomaar een Pietluttige aandoening, maar dat de gevolgen en klachten kenmerken vertonen van een depressie.
Hardlopen of een andere manier van duursport, bijvoorbeeld fietsen of zwemmen hebben een positief effect op depressies. Dat komt omdat de endorfine die aangemaakt wordt, somberheid kan verminderen. Dus kom in beweging zou ik zo zeggen.
Zoek een nieuwe liefde of seks
Je zal wel denken daar komt hij weer met zijn seks. Ja dat klopt, maar seks heeft nu eenmaal een positief effect ten aanzien van somberheid of depressieve gevoelens. Dat is nu eenmaal zo.
Dat komt omdat tijdens de seks jouw lichaam hormonen aanmaakt. De hormonen oxytocine en vasopressine. Hierdoor krijg je een gelukkiger gevoel.
Door Amerikaanse wetenschappers is onderzocht dat door een nieuwe liefde te vinden, jou in zeer korte tijd kunnen bevrijden van je liefdesverdriet. Persoonlijk denk ik niet dat hier onderzoek voor nodig is, want ik denk dat veel mensen waaronder ondergetekende, het effect van het vinden van een nieuwe liefde op liefdesverdriet al aan den lijve hebben ondervonden, en inderdaad… het werkt echt! Dus zoek een nieuwe liefde, en je zal binnen no-time van je liefdesverdriet zijn verlost!
Samenvattend
Ik hoop dat ik je met deze tips en informatie in ieder geval een klein beetje naar de goede richting heb kunnen helpen. Ik heb het gehad over; ‘Waarom doet liefdesverdriet zo’n pijn? Wat is precies liefdesverdriet? Wat zijn de gevolgen van liefdesverdriet? Het gebroken hartsyndroom, vrouwen in de overgang. Hoe kun je je zelf beschermen tegen ongewenste verliefdheid? Bindingsangst en verlatingsangst. Hoe kom je het beste van liefdesverdriet af? Hoe kom je zo snel mogelijk van liefdesverdriet af? Wat is het beste medicijn tegen liefdesverdriet? Met veel tips heb ik tips hoe je zo snel mogelijk van dat afschuwelijke liefdesverdriet verlost kan zijn.
Nogmaals hoop ik dat je er iets aan hebt gehad. De kans is aanwezig dat je er helemaal niets of te weinig aan hebt gehad, in dat geval kan je ook contact met me opnemen. We gaan dan via begeleiding samen aan de slag om jouw ongewenste verliefdheid te beëindigen. Neem dan gratis en vrijblijvend contact met me op, zodat ik de mogelijkheden met je kan bespreken.
Sterkte met je liefdesverdriet, en hoe je het ook gaat doen, zorg goed voor jezelf…
Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie
Copyright: MindCure C & T