De genoemde vraag geeft al aan dat je geen idee hebt waarom je zoveel moet huilen. Je huilt maar je weet niet waarom, en al helemaal niet wat het nut van het huilen is. Huilen kan verschillende oorzaken hebben. Het is dan ook belangrijk om te achterhalen wat precies de reden is van het huilen.
Van de meeste emoties hebben de meeste mensen wel begrip. Wanneer je boos, bang, verdrietig, blij’, teleurgesteld of opgelucht bent, weet je meteen waarom je deze emotie voelt. Maar huilen kan soms zonder enige aanleiding ontstaan. Het kan dan wel als zodanig worden ervaren, dit betekent echter niet dat er geen aanleiding is om te huilen. Huilen heeft altijd een betekenis, en ook al heb je geen idee waarom je zo moet huilen, ergens in je onderbewustzijn of verleden kan de oorzaak te vinden zijn. Huilen is een boodschap. Om te kunnen stoppen met huilen is het daarom belangrijk om de betekenis achter het huilen te achterhalen.

 

 

Wat kunnen oorzaken zijn van het huilen?

Huilen kunnen veel oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende oorzaak van huilen is logischerwijs verdriet. Dit verdriet kan dan uit verschillende situaties of gebeurtenissen voortkomen. Je kan daar zelf wel iets bij bedenken.
Zo kun je ook emotioneel raken van een zielige film, documentaire of muziek. Als bijvoorbeeld in een nummer een bepaalde klank afkomstig is van een karakteristiek instrument, bijvoorbeeld; een gitaar, piano of zelfs saxofoon, dan kan dit geluid een herinnering oproepen uit bijvoorbeeld je jeugd. Dit kan zelfs zover gaan dat je er emotioneel van wordt, vanwege bijvoorbeeld een herinnering aan vroeger. Sommige mensen hebben heimwee naar vroeger. Omdat ze toen gelukkiger waren. Op die manier kan een bepaald liedje emoties uitlokken.
Dit betreffen dan verklaarbare oorzaken van het huilen. Maar als het gaat om huilen waar je de oorzaak niet van thuis kan brengen, dan is het  belangrijk om te achterhalen waar het huilen door veroorzaakt wordt.

 

 

Wat zouden mogelijke oorzaken kunnen zijn?

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Een emotionele gebeurtenis ( bv een vreemdgaande partner, of het overlijden van een dierbare)
  • Stress
  • Somberheid
  • Overspannenheid/burn-out
  • Slaapgebrek (mogelijk door stress)

Mensen met een burn-out barsten vaak in huilen uit. Dat komt omdat het lichaam opgebrand is. De energie is weg. Dat betekent dat het minste al teveel is. Zelfs even een boodschapje doen kan dan al te veel zijn. Het is dan begrijpelijk dat als je zelfs hier niet meer toe in staat bent, dit dan weer leidt tot een somber gevoel.
Ik ga in deze blog niet uitgebreid in op burn-out. Maar wil je meer weten over burn-out en/of depressies, dan kun je die lezen op mijn blog: ‘hoe kom ik uit mijn burn-out‘ en ‘hoe kom ik van mijn depressie af‘. Hierin ga ik dieper in hoe deze psychische ziektes kunnen ontstaan, en wat je er aan kan doen. Zeker een aanrader.
Desondanks mag het allemaal erg vervelend zijn om vanwege een burn-out of depressie veel te moeten huilen. Toch heeft dit een klein voordeel, namelijk; het weten waarom je huilt. Omdat je weet waarom je huilt, weet je ook wat je er aan kan doen, en waar je aan kan werken. Het is natuurlijk erg frustrerend als je huilt, maar Joost mag weten waarom je in een jankbui terecht komt. Waar de oorzaak zich dan ook mag bevinden, het is belangrijk om te achterhalen waar je verdriet precies vandaan komt. Je kan natuurlijk ook de situatie accepteren en in het ongewisse blijven waar je verdriet vandaan komt, maar dan blijft de vraag: waarom moet ik zoveel huilen?’ onbeantwoord. En mensen zitten nu eenmaal zo in elkaar dat ze hun brandende vragen beantwoord willen hebben.

 

 

Hoe kun je je huilbuien voorkomen?

Als de huilbuien al geactiveerd zijn, kun je dit natuurlijk niet meer voorkomen. Aan de andere kant als je dit huilprobleem niet hebt, ben je er immers ook niet mee bezig om het probleem te voorkomen. Allemaal heel logisch.
Maar het kan wel zo zijn dat wanneer je eenmaal ‘genezen’ bent van deze ‘aandoening’, dat je graag wilt weten hoe je een volgende periode van huilen kunt voorkomen.

 

 

Hoe kan je huilbuien voorkomen?

Hoe kan je huilbuien voorkomen? Waarom zou je huilbuien willen voorkomen? Het is eigenlijk best lekker om al je emoties er eens lekker uit te janken. Het lucht heerlijk op. Althans… in veel gevallen. Niet altijd. Als je huilt door een depressie, burn-out, overleden dierbare of andere zeer negatieve dingen,
Huilen kan ook een soort noodkreet zijn om hulp. Als je ziet dat iemand verdrietig is, vraag je wat er aan de hand is, of je troost de persoon. Op die manier probeert de huilende persoon andere mensen te attenderen op het feit dat hij of zij hulp nodig heeft.
Andere mensen huilen liever in hun eentje. Zij zoeken dan een stil plekje op om daar uiting te geven aan hun verdriet. Waarom willen sommige mensen liever alleen zijn als ze huilen? Vooral uit schaamte. Voornamelijk mannen hebben moeite om in het bijzijn van anderen te huilen. Zij schamen zich hier dan voor. Een man behoort immers niet te huilen wordt er zoal gesteld. Om hun verdriet niet met iedereen te delen, zoeken ze dan een plek op waar ze alleen kunnen zijn.

Maar hoe voorkom je huilbuien?

Door zoals ik al eerder aangegeven heb, te zoeken naar mogelijke oorzaken. Probeer dus te achterhalen waar je in je leven niet tevreden over bent. Misschien weet je waarom je niet gelukkig bent met je leven zoals je die op dit moment leidt.
Voel je je kiplekker, en heb je toch geen idee waar die huilbuien vandaan komen? Als je dan eens een gesprek hebt gevoerd met een persoon die je vertrouwt en je komt er nog niet aan uit, zoek dan in ieder geval een professional op. Uiteraard kun je contact opnemen met je huisarts, maar je kan ook rechtstreeks contact opnemen met een counseling of psychologenpraktijk. Ook deze praktijk staat tot je beschikking.

 

 

Psychologische hulp

Omdat de oorzaak heel diep kan zitten, is het niet zo eenvoudig om op eigen kracht de oorzaak te achterhalen. De titel van deze blog is niet voor niets ‘waarom moet ik zoveel huilen?’ Dat betekent dat je misschien al langere tijd op zoek bent naar het antwoord op deze vraag. Vanuit deze positie kan ik onmogelijk bepalen hoe het komt dat je zoveel moet huilen. De reden dat je huilt kan zoals ik al gezegd heb vele oorzaken hebben. Hier is dan ook geen eenduidig antwoord op te geven.
Mocht je er zelf niet aan uit kunnen komen wat precies de oorzaak is van het huilen, dan is het advies om toch hulp in te schakelen. Hier hoeft niet direct het aller zwaarste geschut voor ingezet te worden. Met coaching of wel counseling kun je al een heel eind komen. Deze twee termen worden vaak verward, maar officieel is counseling een psychologische manier van coachen. Dit zou effectief kunnen zijn. Daarnaast zijn er nog veel meer therapeutische mogelijkheden. Als ook zelfs met begeleiding de oorzaak niet gevonden kan worden, dan zou mindfulness een zeer effectief middel kunnen zijn om huilbuien te verminderen.

 

 

Samenvattend

Tot slot hoop ik dat je iets hebt gehad aan dit artikel ‘waarom moet ik zoveel huilen?’ Ik heb het gehad over: wat de oorzaken kunnen zijn van huilen, of je huilbuien kunt voorkomen, en ik heb het gehad over de psychologische hulp.

Dan rest me nog je te bedanken voor het lezen van dit artikel, met je nog een laatste tip mee te geven; mocht je veel hinder ondervinden van je huilbuien, het helpt je echt niet om er mee te blijven tobben. Zoek dan hulp, dit hoeft niet direct therapie te betekenen, maar probeer dan met iemand te praten die je vertrouwt met een hoge sociale en emotionele intelligentie. Lukt dit niet, praat dan met je huisarts, of neem gerust contact op met mij. Dit kan ook anoniem, via mailcontact of telefoon. Korte telefonische gesprekken zijn bij ons kosteloos. Ik zou niet zomaar gaan bellen, maar wil je graag gebruik van maken van deze service, kun je het beste een telefonische afspraak inplannen via de contactpagina.
Hoe je het ook gaat doen, zorg in ieder geval goed voor jezelf…

 

Tekst: René E. Jansen
Coach, Therapeut, Psycholoog
MindCure Coaching & Therapie