Hoe wordt je zelfverzekerder over je eigen lichaam?
Je hebt een hekel aan je lichaam. Je vindt je lichaam niet mooi (genoeg), en daarom zoek je een antwoord op je vraag: ‘Hoe kan je leren om je lichaam te accepteren? ‘ Dan ben je op de juiste plek beland, want in dit artikel worden al deze vragen beantwoord. Dit doen we in de vorm van informatie en tips hoe je je lichaam kan leren accepteren.
In deze blog komen de volgende onderwerpen naar voren:
- Hoe wordt je zelfverzekerder over je eigen lichaam?
- Waarom accepteer je je lichaam niet zoals het is?
- Welke emoties en klachten kunnen er ontstaan als je je lichaam lelijk vindt?
- Zeven tips om je lichaam te leren accepteren
- Hoe zorg je dat je blij wordt van je lichaam?
Waarom vind je je lichaam zo lelijk?
Dit kan natuurlijk allerlei redenen hebben. Als we gaan kijken naar mogelijke oorzaken dan kan dat van alles zijn. Vaak zijn het factoren van buitenaf waar je niets aan kan doen, en mogelijk zelfs niets eens aan kan veranderen.
Zoals bijvoorbeeld door:
- Ziekte
- Psychische oorzaken
- Psychische eetstoornissen
- Medicijngebruik
- Ongezonde leefstijl
- Te weinig lichaamsbeweging
- Ouderdom
Iets wat mooi of lelijk is subjectief. Wat voor de één oerlelijk is kan voor de ander hartstikke mooi zijn. Smaken verschillen nu eenmaal. Daarnaast en dat is tevens het belangrijkste punt, wie heeft gezegd dat jij een lelijk lichaam hebt? Zijn er mensen die jou gezegd hebben dat jij een lelijk lichaam hebt, of is het een eigen interpretatie dat afwijkt van het ideale plaatje? Één van deze twee oorzaken moet het zijn. Als niemand jou geattendeerd heeft dat jouw lichaam lelijk is, dan is het een eigen aanname. Het lichaam wijkt dan voor jouw gevoel teveel af van jouw ideale plaatje. Je ziet iemand op tv of in een tijdschrift met een Goddelijk afgetraind lichaam, en jij denkt: ‘zo zie ik er niet uit.’ Nee, zo zie jij er misschien niet uit, maar vergis je niet dat er veel moeite en discipline voor nodig is om er zo afgetraind uit te zien. De meeste mensen krijgen zo’n lichaam ook niet cadeau. Daar moet je wel wat voor doen en veel voor over hebben. Door het teveel focussen op dat mooie lichaam, wordt dat mooie lichaam voor jou een referentiekader. Je beschouwd dat mooie lichaam als normaal. En dat betekent dus dat jij je eigen lichaam lelijk vindt. Waarom accepteer je je lichaam niet gewoon zoals het is?
Waarom accepteer je je lichaam niet zoals het is?
Dat is helaas niet zo eenvoudig. Het accepteren van je lichaam is een proces wat behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen. Als je je eigen lichaam niet mooi vindt, kun je drie dingen doen tot zover daar de mogelijkheden toe zijn:
- Je laat je lichaam liften. Alle vetophopingen laat je verwijderen, botoxen het totale pakket.
- Je gaat als een bezetene naar de sportschool en traint alles tot in de perfectie strak. Om het proces te optimaliseren ga je ook nog op allerlei diëten, en binnen een aantal maanden ben je al een stuk dichterbij je ideale plaatje. Dat is een optie, en ja je krijgt er meer zelfvertrouwen door. Ik weet het uit eigen ervaring. Ik was vroeger ook een fanatiek sporter en trainde iedere dag. Daar was het resultaat dan ook naar. Daar moet je van houden, zeer gedisciplineerd zijn en je moet er dus heel wat voor over hebben. Veel gemakkelijker is het om je lichaam te accepteren zoals het is. En dat is nu net de derde optie.
Bovendien is niet bij iedere oorzaak je lichaam te trainen. Als je kijkt naar de bovenstaande oorzaken waardoor je lichaam teveel afwijkt van dat afgetrainde lichaam, dan zijn er in het rijtje ook oorzaken te vinden waarbij er niets aan je lichaam te veranderen is. Acceptatie is dan de enige oplossing. Acceptatie is een proces, maar waarom zou je je het jezelf zo moeilijk maken? Je mag zijn wie je bent. Dat ideale plaatje is voor veel mensen een richtpunt van wat normaal is. Maar wie heeft gezegd dat dat ideale plaatje normaal is? Als je wat kilo’s te zwaar bent, dan is het voor je algehele gezondheid uiteraard veel beter om wat kilo’s te lozen. Want overgewicht is nooit gezond, maar ondergewicht ook niet. Maar dan hebben we het over een ander onderwerp, namelijk gezondheid. In deze blog hebben we het over het uiterlijk. Het uiterlijk wijkt volgens jouw gevoel teveel af van het ‘ideale plaatje’.
Je lichaam leren accepteren is zoals gezegd een proces, maar het is zeker te doen en ook de moeite waard, want het geeft je een stuk meer zelfvertrouwen en rust in je hoofd.
Welke emoties en klachten kunnen ontstaan als je je lichaam lelijk vindt?
Als je je lichaam lelijk vindt, en (nog) niet geaccepteerd hebt, kunnen er allerlei vervelende emoties ontstaan. Daar mogen we in het blog ook niet aan voorbij gaan. Je hebt een vreselijke hekel aan je lijf. Als je jezelf in de spiegel ziet, dan walg je van jezelf. Maar zoals gezegd komt dat niet omdat jouw lichaam zo lelijk is, het komt omdat je teveel focust naar slanke lichamen die voor jouw gevoel dan het referentiekader vormen. Dat is het richtpunt, en hoe meer jouw lichaam afwijkt van dat mooie lichaam, hoe gruwelijker jij je eigen lichaam vindt. en hoe ellendiger jij je gaat voelen. Als iedereen het zelfde lichaam zou hebben als jij? Zou je dan ook zo walgen van je lichaam? Of als je voor een weekje op een onbewoond eiland zou logeren, jij helemaal één met de natuur zou je dan ook van je lichaam walgen? Er is dan geen reden toe. Het feit dat je je eigen lichaam niet mooi vindt, wordt dus veroorzaakt door de omgeving.
De klachten die dan kunnen ontstaan zijn:
- Schaamte
- Onzekerheid
- Gebrek aan zelfvertrouwen
- Verdriet
- Spanningen/Stress
- Frustratie
- Angst
- Boosheid
Deze emoties gaan dan weer gepaard met een bepaald gedrag zoals:
- Kiezen voor wijde kleding
- In de zomer loop je liever in een lange broek en wordt korte en/of blote kleding vermeden
- Niet naar een sauna of strand durven gaan
Door de stress en gedragingen kunnen dan lichamelijke klachten optreden zoals bijvoorbeeld:
- Spanningshoofdpijn/migraine
- Slaapproblemen
- Hoge bloeddruk
- Hartkloppingen
- Weerstandsvermindering
Ook kunnen deze emoties en gedragingen uiteindelijk ook ernstigere psychische aandoeningen uitlokken zoals bijvoorbeeld:
- Onrust/piekeren
- Somberheidsklachten
- Depressie
- Straat/Pleinvrees (Agorafobie)
- Eetstoornis
- Eenzaamheid
- Disfunctionele gedachten
Uiteraard hoeven deze aandoeningen zowel geestelijk als lichamelijk niet op jouw situatie van toepassing te zijn. Het is mogelijk wanneer de haat naar het eigen lichaam een dermate hoog niveau bereikt heeft dat deze kunnen escaleren naar vervelende lichamelijke en psychologische problemen en/of ziekten.
Maar deze blog dient er voor om je te helpen, en niet om je nog verder in de put te werken. We gaan proberen jouw probleem, namelijk: het niet kunnen accepteren van je eigen lichaam wat meer van de positieve kant te bekijken.
Daar gaan we.
7 tips om je lichaam te leren accepteren?
Zoals gezegd kun je niet na het verschaffen van een aantal kant en klare tips ineens van je lichaam gaan houden. Dat moet je leren, met bijvoorbeeld oefeningen en innerlijke gesprekken met jezelf. Je moet in het reine zien te komen met jezelf. De gedachten en gevoelens over je lichaam zijn nu veelal negatief, en die moeten worden omgezet in positieve gedachten. Je zal dus je manier van denken moeten veranderen.
Maar hoe doe je dat?
1. Onderzoek eens voor jezelf wat je zo lelijk vindt aan je lichaam
2. Gedachten zijn niet altijd te vertrouwen. Ze vertellen vaker onwaarheden dan jij denkt. De kans dat jouw negatieve gedachten over jouw lichaam niet waar zijn is dan ook groot.
3. Probeer die vergelijking met dat mooie afgetrainde lichaam eens opzij te zetten. Er bestaan geen normale lichamen. Alles is goed, ook jouw lichaam.
4. Je lichaam is hard voor jou aan het werk om jou het leven mogelijk te maken. Het lichaam is een machine die weliswaar goed verzorgt dient te worden, net als alle machines, maar het is van nature geen pronkstuk. Het lichaam is ook niet als een pronkstuk bedoeld. Ook al denken veel mensen daar anders over.
5, Om angsten te behandelen wordt er vaak gebruik gemaakt van exposure therapie. Exposure betekent ‘blootstelling’. Door juist de angst uit te dagen, bijvoorbeeld iemand met hoogtevrees zoekt stapje voor stapje onder begeleiding de hoogte op. Iemand met claustrofobie gaat ook onder begeleiding een lift in. Zo kun je juist het gevaar op zoeken en uitdagen. Je moet er wel lef voor hebben, en dit moet je ook zeker in het begin niet alleen doen. Maar ga in de zomer eens naar het strand, of als je durft zoek eens een sauna op. Als je niet meteen naakt durft te gaan, dan hebben de meeste sauna’s ook speciale badkledingdagen. Daarbij zijn er genoeg mensen in een sauna die niet de beschikking hebben over een perfect slank lichaam.
6. Leer dat je jezelf mag zijn. Jij mag zijn wie je bent. Je hoeft niemand verantwoording af te leggen dat jij jezelf niet mag zijn. Hoe je eruit ziet maakt is geen reden om jezelf niet te mogen zijn. Als zij problemen hebben hoe jij eruit ziet, dan is dat hun probleem. Niet de jouwe.
7. Als al deze tips geen of te weinig effect hebben, je blijft je maar storen aan je lichaam dan zou je mits de situatie dit toelaat, er voor kunnen kiezen om te gaan sporten. Je hoeft niet meteen te gaan hardlopen, bovendien is hardlopen bij overgewicht sterk af te raden in verband met schade aan de gewrichten. Maar ga er eens op uit, ga lekker wandelen in de natuur. De natuur op zich geeft al een positieve boost aan negatieve gedachten. Doe dat gewoon en zoveel mogelijk.
Hoe zorg je dat je blij wordt van je lichaam?
Als het nu echt niet lukt om op eigen kracht te leren je lichaam te accepteren, dan is begeleiding een goede oplossing. Met coachende en/of therapeutische begeleiding wordt je stapje voor stapje geleerd om van je lichaam te gaan houden.
Heb je behoefte aan een coachingsessie? Neem voor een gratis persoonlijk advies dan gerust contact met ons op.
Tot slot
Tot zover hoop ik dat je iets hebt gehad aan de gegeven tips. Het leren accepteren van je lichaam is niet zo maar even op internet zoeken naar tips, en dan zal ik mijn lichaam wel kunnen accepteren. Zo simpel is het helaas niet. Het is een leerproces, waarbij je de gegeven tips kan gebruiken om je doel te behalen. In deze blog kwamen de volgende onderwerpen naar voren: Hoe word je zelfverzekerder over je eigen lichaam? Waarom vind ik mijn lichaam zo lelijk? Waarom accepteer je je lichaam niet zoals het is? Welke emoties kunnen er ontstaan als je je lichaam lelijk vindt? Hoe kun je leren van je lichaam te houden? en tot slot: Hoe zorg je dat je blij wordt van je lichaam?
Dank voor het lezen van het blog. Als je meer blogs wilt lezen dan kun je die vinden op de site. Maar je kan je ook gratis abonneren op onze nieuwsbrief, en dan komen de nieuwste blogs iedere week automatisch in je mailbox. Via de contactpagina kun je je gemakkelijk je abonnement aanvragen. Ook kun je via deze contactpagina contact met ons opnemen als je een gratis en vrijblijvend intakegesprek wilt aanvragen.
Voor nu wens ik je veel succes met het acceptatieproces van je lichaam, en hoe je het ook gaat doen, zorg goed voor jezelf…
Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie
Copyright: MindCure C & T