Voor de gene die het blog zoeken: ‘hoe kan ik beter omgaan met vitiligo’? kunnen doorklikken of drukken op:’ 7 tips om beter om te gaan met vitiligo‘. De gene die het blog zoeken: ‘wat is het nut van zelfkennis‘ kunnen doorklikken of drukken op deze link. Excuus voor het ongemak!
Heb je je weleens afgevraagd wat je hier op aarde komt doen? Wat precies het nut is van jouw bestaan? Oké, je bent ontstaan omdat je ouders elkaar heel erg lief vonden, maar dat geeft nog steeds niet weer wat nu precies het doel is van jouw aanwezigheid hier op deze aardkloot. In deze blog probeer ik een zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag ‘wat is de zin van het leven?’ Dus lees vooral verder.
Ongelukkig
Gelukkige mensen zullen zelden nadenken over het nut van hun bestaan. Zij genieten van het leven, en zien het leven als één groot feest. Zij noemen zich dan ook ‘levensgenieter’. Gelukkige jongeren maken zich helemaal nergens zorgen om. Pas op latere leeftijd realiseren ze zich dat het leven maar betrekkelijk is en ook een keer zal eindigen. De mens wordt ouder en men denkt na over ‘hoelang kan ik nog genieten van het leven?’ Als het leven dan sowieso stopt, wat heeft dit alles dan voor zin? Er moet toch een zekere betekenis aan het leven verbonden zijn?
Mensen die somber of depressief zijn, en daarnaast ook veel tegenslagen te verwerken krijgen, zullen zich vaker afvragen waarom zij op de wereld zijn. Door de tegenslagen zijn de dagelijkse gedachten veelal negatief. Zij denken dan bijvoorbeeld: ‘Ben ik alleen maar op de wereld om tegenslagen te moeten verwerken, waarom ben ik hier eigenlijk?’ Sombere mensen vinden het leven nutteloos. Ook hebben zij geen of weinig levensdoelen. En juist het ontbreken aan levensdoelen leidt dan vaak tot deze genoemde vraagstelling.
Dus de vraagstelling: ‘Wat is de zin van het leven?’ komt dus veelal het meeste voort uit het lijden.
Waarom moet het leven zin hebben?
Zoals gezegd zijn mensen die een gelukkig en volmaakt leven leiden niet of nauwelijks met deze vraagstelling bezig. Zij leiden het leven zoals het komt.
Mensen die ongelukkig zijn en veel tegenslagen te verwerken krijgen, zijn daarentegen juist heel erg met deze vraagstelling bezig. Zij willen pertinent het antwoord vinden op de vraag: ‘wat is de zin van mijn leven?’ Het niet vinden van het antwoord, zorgt dan vaak voor nog meer negatieve gedachten. De vraagstelling komt dan voort uit een uitzichtloos bestaan.
Maar om het antwoord te vinden waarvoor je op de wereld bent kan je eigenlijk heel lang zoeken, maar je zal het antwoord waarschijnlijk nooit vinden. Het is eigenlijk een beetje het zelfde als je afvragen: ‘Waarom is het gras groen?’ of ‘waarom is sneeuw wit?’ Zo kan je zelf ook vragen bedenken die ongeveer het zelfde antwoord op zullen leveren. Zowel in filosofisch als biologisch opzicht is er geen eenduidige verklaring aan de zin van het leven. Het leven is zoals het komt. Als jij zin hebt om met je vriend/vriendin/collega een dagje naar de sauna te gaan, dan is dit op dat moment de zin van jouw leven.
Als ik zin heb om een avondje te Netflixen, dan is dit op dat moment de zin van mijn leven. De zin van het leven is de zin die ik er op dat moment aan geef.
En op die manier kan iedereen de zin van zijn/haar leven zelf invullen. Het ‘zijn’ in het moment is dan de zin van het leven, en dat is genoeg.
Als we kijken vanuit de mindfulness benadering, dan is het er ‘zijn’ al voldoende. Dat wil zeggen, dat je gewoon mag zijn wie je bent in alle omstandigheden. En met welk doel je nu precies op deze aarde bent, is dan niet zo belangrijk.
Maar… dit is niet voor iedereen zo eenvoudig te accepteren.
zoals bijvoorbeeld:
- sombere mensen
- depressieve mensen
- eenzame mensen
kunnen niet zomaar zeggen: ‘dit is de zin van mijn leven’, want zij ervaren het leven vaak als zinloos. Zij zijn dan eigenlijk niet bezig met de vraag met wat het nut van het leven is, zij zijn dan eigenlijk op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Hoe word ik gelukkiger in mijn leven?’
Je kan dan stellen, dat wanneer iemand zich deze vraag stelt dat deze persoon weinig tot geen geluk in zijn leven kent.
Een doel in het leven
Mensen zijn vaak ongelukkig omdat ze geen levensdoel hebben. Een doel om voor te leven, maar ook om een bepaalde richting op te gaan. Levensdoelen zijn ontzettend belangrijk.
Een doel zorgt voor levensinvulling en een bepaalde richting in het leven waar je dan je pijlen op kan richten. Mensen hebben een bepaalde focus nodig. Veel mensen hebben geen of weinig doelen in hun leven. Dat kan een bewuste keuze zijn. Waarschijnlijker is dat het gebrek aan een doel geen bewuste keuze is, maar dat het vinden van een doel juist het probleem is. Mensen met een levensdoel ervaren het leven niet alleen intensiever, ze blijken ook veel succesvoller en gelukkiger te zijn dan mensen die doelloos ronddobberen. Deze mensen hebben dan een hoop om iets tegen te komen wat tot een levensdoel kan leiden. Dit doel kan dan een weg zijn naar meer geluk en succes in het leven. Een doel prikkelt ook de behoeften tot creativiteit waardoor je aangemoedigd wordt het beste uit jezelf te halen. Leven zonder levensinvulling wordt vrij snel een sleur. De enige prikkeling die je dan ervaart zijn de gebeurtenissen die op je pad komen. Maar er is geen focus, geen richting. Mensen zonder doelen zijn dan ook vatbaarder voor een depressie. Als je meer wilt weten over levensdoelen, dan kun je die vinden in mijn blog: ‘hoe kom ik aan een doel in mijn leven?’
Begeleiding bij het formuleren van een doel
In mijn praktijk worden mensen begeleid bij het formuleren van hun levensdoel.
Tijdens een begeleidingstraject is de aandacht gericht op het creatieve denkvermogen waar ieder mens van nature over beschikt, dit wordt dan aangespoord om tot eigen op jouw persoon gerichte levensdoelen te komen.
Om nu juist teleurstelling te voorkomen is het van groot belang dat de doelen worden geformuleerd binnen de grenzen van je eigen mogelijkheden. Bij een te hoog gegrepen doel is het risico op teleurstelling te groot. Dit kan dan weer leiden tot negatief denken. Voor degene die mijn blog ‘hoe kom ik van mijn depressie af?‘ en ‘hoe kom ik aan een doel in mijn leven‘ gelezen hebben, weten dat gestructureerd negatief denken kan leiden tot deze psychische aandoening. Daarom is het zo belangrijk om realistisch haalbare doelstellingen te formuleren. Mocht je behoefte hebben aan een begeleidingstraject, neem dan gerust contact op met de praktijk.
Samengevat
In deze blog heb ik het gehad over de zin van het leven. Ik heb geprobeerd om deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Ik heb uitgelegd dat gelukkige mensen vrij zelden nadenken over deze vraag. Mensen die juist niet gelukkig zijn denken vaak na over het nut van hun bestaan op deze wereld. Deze mensen zijn dan in de meeste gevallen vastgelopen in hun leven. De zin van het leven is feitelijk de betekenis die je er op een bepaald moment aangeeft. En tot slot heb ik het gehad over het belang van doelen in het leven. Mensen zonder doelen zijn dan ook veel vaker bezig met de vraag ‘wat is het doel van het leven’?
Ik hoop dat ik je op deze manier een beetje heb kunnen uitleggen wat nu precies het nut is van jouw bestaan. Dat je het leven beter kunt leiden zoals het komt. Het kan natuurlijk zijn dat voor jouw gevoel deze blog je niet volledig geholpen, en niet een afdoende antwoord gegeven heeft waar je naar op zoek bent. De genoemde vraagstelling blijft dan door je hoofd spoken. Dan doe je verstandig aan om contact met onze praktijk op te nemen. Dan kunnen we eens kijken wat het leven voor jou te betekenen heeft.
Dan rest me nog je te bedanken voor het lezen van het blog, en zorg goed voor jezelf…
Iedere week wordt op deze website een nieuw blog gepubliceerd. We doen niet aan nieuwsbrieven. Wil je je toch aanmelden voor een soort van kennisgeving dan kan dat. Via het contactformulier kun je je aanmelden en we sturen iedere week het nieuwste blog naar je toe.
Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie
Copyright: MindCure C & T