Narcisme staat bekend om een zeer negatieve persoonlijkheidsstoornis. Het gaat gepaard met manipulatie (gaslighting), en dominant gedrag. Een narcist vindt zichzelf dan ook helemaal het einde. Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis waarbij iemand zich heel belangrijk en geweldig vindt. Hij of zij is zo overtuigt van zichzelf dat anderen hier ook aan moeten geloven. Dat betekent dat alles om de narcist draait. Een narcist is dominant en denkt uitsluitend aan zichzelf en de eigen behoeften. Gevoelens van anderen zijn niet van belang. Omdat een narcist alleen zijn eigen gevoelens en standpunten wil doordrukken, is het empathisch vermogen niet of nauwelijks aanwezig. Narcisten zijn niet allemaal hetzelfde. Er bestaan verschillende soorten van narcisme. De een is wat meer gevoeliger en kwetsbaarder, terwijl een ander de een na de andere leugen ophangt, en weer een ander is vreselijk agressief.
In deze blog gaan we het hebben over narcisme. Wat is het? Wat kun je ermee, en wat kun je er vooral niet mee? Na het lezen van dit artikel weet je misschien niet alles, maar wel veel over narcisme.
In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Wat is een narcist?
- Hoe gedraagt een narcist zich?
- Hoe gedraagt een narcist zich in een relatie?
- Hoe is een narcist in bed?
- Hoe maken narcisten ruzie?
- Welk type vrouw valt op een narcist?
- Wat zal een narcist nooit doen?
- Wat moet je niet doen bij een narcist?
- Welke psychische en lichamelijke aandoeningen kun je oplopen door een narcistische partner?
- Heeft een narcist ook verdriet?
Dus lees vooral verder…
Hoe gedraagt een narcist zich?
Narcisten worden niet bepaald in een positief daglicht geplaatst. Dat is natuurlijk niet zo gek omdat dergelijk gedrag voor niemand aantrekkelijk is. Wij mensen vinden het over het algemeen prettiger om iemand om ons heen te hebben die beschikt over menselijke en sociale eigenschappen/vaardigheden. Iemand die rekening houdt met de gevoelens en gedachten van een ander.
- Begrip toont voor iemands situatie
- Over empathisch vermogen (inlevingsvermogen) beschikt
- Emotioneel en sociaal ontwikkeld is
- Betrokken is
- Kan communiceren
- Iets voor de ander over heeftMensen die deze eigenschappen niet bezitten, hebben we eigenlijk niets aan. Hoewel narcisten in het begin zeer charmant en behulpzaam kunnen zijn, is dit op het eerste gezicht sympathieke gedrag meer bedoeld om hun doel te bereiken. Namelijk zoveel mogelijk mensen in hun macht krijgen. Het doel van een narcist is om mensen zo snel mogelijk voor hun karretje te spannen. Het is een continu proces om zoveel mogelijk respect en macht te vergaren van/over de ander. Als je dan opeens zegt: ‘Ik vind het nu wel mooi genoeg geweest. We gaan het nu eens doen zoals ik het wil.’ Tja, dan is de hel niet te overzien. Dit hangt overigens wel af van de gradatie van narcisme. De ene narcist is de andere niet. Sommige patiënten hebben een wat lichtere vorm narcisme, een ander heeft een wat meer irritantere vorm, en sommigen kunnen kwaadaardig of zelfs gevaarlijk zijn.
Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis. Mee blijven gaan met de wil van de narcist is eigenlijk geen optie. Waarom niet? Omdat je het zo alleen maar erger maakt. Als de persoon steeds meer macht over jou krijgt wordt het steeds lastiger om de narcistische persoon te stoppen en/of van hem af te komen.
Hoe gedraagt een narcist zich in een relatie?
In het begin gedraagt een narcistisch persoon zich zeer hoffelijk. Dit is vrij logisch, want als zij hun narcistische gedrag direct al zouden loslaten, zouden ze meteen door de mand vallen. Dan is het niet mogelijk om een slachtoffer te vinden. Daarom is het hoffelijke gedrag bedoeld als een soort lokaas om met name vrouwen in hun macht te kunnen krijgen. Dit proces verloopt geleidelijk aan. Het begint met charmant en hoffelijk gedrag, en gaandeweg komt de ware aard naar boven.
Om het gedrag wat te concretiseren zijn een aantal gedragingen hieronder als voorbeeld benoemd:
- Gedraagt zich in het begin zeer charmant en attent
- Complimenteert je regelmatig
- Geeft je het gevoel dat je belangrijk bent
- Gaandeweg geven ze steeds meer het gevoel dat de hele relatie om hen draait en dat jij steeds minder belangrijk wordt
- Zien altijd punten waar ze je op kunnen pakken
- Excuses maken voor het feit dat ze je beledigd hebben is zeer zeldzaam
- In het begin ben je alles, maar naar verloop van tijd halen ze je onderuit waar ze mogelijkheden zien
- Maakt jou in het openbaar belachelijk
- Eisen continu complimentjes op anders worden ze boos
Hoe is een narcist in bed?
Een narcist denkt en handelt volledig vanuit zijn eigen behoeften. De behoefte van de ander is dan ook niet van belang. Ook verwacht en eist een narcistisch persoon een compliment voor zijn of haar ‘bedprestaties’. De seks is dus volledig gericht op de narcist. De partner heeft uitsluitend de rol om aan de behoeften van de narcist tegemoet te komen.
Daarnaast kunnen mensen met narcisme meerdere bedpartners erop na houden.
Hoe maken narcisten ruzie?
Voordat er echt sprake is van ruzie, is er eerst een fase aan vooraf gegaan. Zoals dat bij iedere ruzie gebeurt. Een meningsverschil heeft het uiteindelijke doel om de ander te overtuigen van de eigen standpunten. In een zakelijke onderhandeling is dit immers ook het geval. Je probeert op die manier je standpunten duidelijk te maken, maar op een manier dat het onderhandelingsproces niet wordt geblokkeerd. Bij een narcist kun je dat vergeten. Dat gaat je niet lukken. Hoe komt dat?
Narcisten genieten van ruziemaken. Het is een lust in hun leven. Je zou kunnen zeggen dat het maken van ruzie, al een doel is op zich. Ze zijn er dan ook altijd op uit om ruzie uit te lokken en het je zo zwaar mogelijk te maken. Door hier juist niet op in te gaan, raken ze gefrustreerd. Dat komt omdat hun ruziebehoefte niet tot uiting wordt gebracht.
Ook maken narcisten gebruik van psychologische manipulatie. Ze zullen alles wat je beweerd ontkrachten. Hierdoor kun je gaan twijfelen aan je eigen gedachten.
Heb je ruzie met een narcist, probeer je dan zoveel mogelijk te beheersen. Hoe moeilijk dit ook kan zijn. Door juist teveel mee te gaan in de emotie, maak je hem/haar alleen maar nog meer boos. Bovendien heeft het geen enkel nut omdat een narcist geen ruzie maakt om het onderwerp wat er besproken of bevochten wordt, maar ruzie maakt om het ruziemaken. Het maakt hem/haar niks uit waarover de ruzie gaat, als er maar ruzie gemaakt wordt. Dat is waar het omgaat. Bovendien zul je de ruzie waarschijnlijk toch niet winnen.
Welk type vrouw valt op een narcist?
Niemand valt op een narcist. Zelfs een andere narcist kan er niks mee beginnen, omdat je dan twee kapiteins op een schip hebt. Dat leidt natuurlijk tot helemaal niks. Het leidt niet alleen tot niks, het is ook zo dat een narcist valt op mensen die slecht voor zichzelf durven opkomen. Vrouwen met empathie, zorgzaamheid en zachtaardig zijn. Deze types zijn makkelijker te bespelen, manipuleren en te beledigen.
Daarnaast is het zoals eerder is aangegeven dat een narcist in het begin heel charmant en lief kan zijn. In het begin wordt je in de watten gelegd, terwijl een paar fases later je eigenlijk weinig meer voorstelt. Maar dan heeft de narcist al zoveel macht toegeëigend dat het moeilijk wordt om ervan los te komen. Het is dan natuurlijk ook veel makkelijker om een zachtaardig, empathisch en zorgzame vrouw (of man) te bespelen dan een type die ook een assertief of een arrogant karakter heeft.
Wat zal een narcist nooit doen?
Omdat een narcist een sterk gebrek heeft aan empathie, zal hij/zij dingen doen die in zijn/haar eigen straatje gunstig zijn. Waar de narcist zich dus prettig bij voelt. Als dat betekent dat jij je daar helemaal niet prettig bij voelt, doet dan niets ter zake.
Wat zal een narcist dan ook nooit doen?
- Rekening houden met jouw gevoelens
- Als je een probleem hebt, jou de helpende hand bieden
- Knuffelen
- Connecteren
- Rekening houden met jouw seksuele behoeften
- De controle uit handen geven
- Stoppen met discussiëren, want dit vinden ze geweldig
- Stoppen met het spelen van manipulerende spelletjes
- Stoppen met liegen
- Stoppen met vernederen
- Excuses aanbieden
- Jou vergeven
- Iets voor je over hebbenOmdat ik narcisten niet wil beledigen heb Ik uiteraard ook mijn best gedaan om ook nog naar wat positieve eigenschappen te zoeken . Dit ook nog met behulp van een collega/vriendin. Maar ook zij kon helaas niets vinden wat in het voordeel zou zijn van een narcist. Behalve dan de dingen die opgesomd zijn die in het voordeel zijn van de narcist zelf. Maar voor buitenstaanders zijn narcisten zeer onaantrekkelijk en onuitstaanbaar in de omgang. Het zij zo…
Wat moet je niet doen bij een narcist?
Het probleem bij een narcist is dat ze zich in eerste instantie gedragen als een ‘real gentleman’. Ze zijn zeer hoffelijk, ze lijken zeer geïnteresseerd in jou. Ze zijn betrokken, lijken empathisch. Kortom: ze geven je het gevoel dat je heel bijzonder bent. Maar helaas is dit alles een truc. Het is dan ook uitsluitend bedoeld om jou zo snel mogelijk in hun macht te krijgen.
Het is dus niet zo makkelijk om iemands narcistische persoonlijkheidsstoornis van te voren te kunnen voorspellen.
Als je eenmaal met een narcist in een relatie zit, dan kun je het beste:
- Niet ingaan op discussies
- Stoppen met jezelf te verdedigen
- Proberen je emoties onder controle te houden, al doet het nog zoveel pijn
- Proberen de narcist te negeren, doe net alsof hij/zij er niet is. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel het beste. Een narcist is gek op aandacht. Hoe meer aandacht hoe liever. Ook negatieve aandacht is aandacht, en daar groeien ze van. Dus onderbreek dat groeiproces.
- Proberen om de relatie te beëindigen. Dit is bijzonder moeilijk, maar wel het allerbeste, om bij jou psychische schade te beperken. Of je er echt vanaf komt is dan de vraag.
Welke psychische en lichamelijke aandoeningen kun je oplopen door een narcistische partner?
Om een aantal aandoeningen te benoemen:
- Zeer laagzelfbeeld
- Stress en/of burn-outklachten
- Gebrek aan zelfvertrouwen
- Onzekerhei
- Trauma
- Somberheid – en/of depressieve klachten
- Slaapproblemen
- Angsten
Wat zijn de lichamelijke kwalen die opgelopen worden:
- Verwondingen door mishandeling
- Hart en vaatziekten door stress en slaaptekort
- Hoofdpijn
- Hoge bloeddruk
- Stress-veroorzakende aandoeningen zoals de huidziekte: vitiligo, darmproblemen, eetstoornissen
Het hoeft niet te betekenen dat deze aandoeningen bij jou voorkomen, maar omdat stress voor een hoop lichamelijke kwalen verantwoordelijk wordt gehouden, zijn deze lichamelijke kwalen mogelijk. Voor je algehele psychische en lichamelijke gezondheid is een narcist alles behalve positief. Het lijdt tot heel veel psychisch en lichamelijk leed, waar een narcist alleen maar van lijkt te genieten.
Als het al zover is dat je te kampen hebt met psychische klachten, blijf er dan niet mee rondlopen. Je kan dan voor een gratis en persoonlijk advies contact met ons opnemen. Uiteraard kan je ook contact opnemen met je huisarts of een psychologenpraktijk, maar blijf er nooit mee rondlopen.
Heeft een narcist ook verdriet?
Een narcist kan verdriet hebben. Dit verdriet is dan afkomstig uit eigen gevoelens vaak door toedoen van een ander. Ze voelen zich dan benadeeld. Als een narcist iets wordt aangedaan, dan kunnen zij daar zeer verdrietig en boos om worden. Het onrecht wat hun aangedaan is zal dan bestraft worden. Het verdriet heeft dan betrekking op het eigen gevoel, ook al is de reden van de dader om tot een dergelijke actie te komen niet bewust bedoeld om de narcist te benadelen. Het wordt altijd als zodanig geïnterpreteerd. De narcist voelt zich in zijn goede eer en trots aangetast.
Ook het uiten van kritiek op de narcist maakt de narcist zeer verdrietig en boos.
Als de partner van de narcist besluit om de relatie te beëindigen, dan zal dit niet zondermeer worden geaccepteerd, dit zal niet veel verbazing opwekken. Hij of zij zal je blijven achtervolgen en je leven tot een hel maken.
Tot slot
Omdat narcistische personen genieten van het narcisme, zullen de meesten van hen zich niet wenden tot therapie. Waarom zouden ze ook? Dit blog is dan meer bedoeld voor mensen die moeten leven met een narcistisch persoon. In deze blog kwamen de volgende onderwerpen naar voren: Wat is narcisme? Hoe gedraagt een narcist zich? Hoe gedraagt een narcist zich in een relatie? Hoe is een narcist in bed? Hoe maken narcisten ruzie? Welk type vrouw valt op een narcist? Wat zal een narcist nooit doen? Wat moet je niet doen bij een narcist? Welke psychische en lichamelijke aandoeningen kun je oplopen bij een narcistische partner en tot slot heeft een narcist ook verdriet?
Dank voor het lezen van het blog. Ik hoop dat je iets aan de adviezen hebt gehad. Mocht je nu al hulp nodig hebben, dan kun je voor een gratis en persoonlijk advies contact opnemen met de praktijk. We helpen je graag. Uiteraard kun je ook contact opnemen met je huisarts. Zorg goed voor jezelf…
Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie
Copyright: MindCure C & T