Mensen met zelfkennis weten wat hun kwaliteiten zijn maar ook zijn ze zich bewust van hun zwakke punten. Ieder mens heeft kwaliteiten, maar ook zwakke punten. Deze kwaliteiten en zwakke punten staan niet vast, deze kunnen in de loop van de levensjaren veranderen. Zowel positief als negatief. Waar je vroeger van dacht: ‘zoiets is voor mij niet weggelegd, en dat zal ik nooit bereiken’, kan het zomaar zijn dat je jaren later wel over de benodigde kwaliteiten beschikt. Hiermee zal het zelfinzicht ook gaan groeien. Je leert je zelf hierdoor steeds beter kennen. Zelfkennis is dan zeer belangrijk om hiermee in het leven de juiste keuzes te kunnen maken, maar ook om tot betere prestaties te kunnen komen.
In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Wat is het nut van zelfkennis?
- Waarom is zelfkennis zo belangrijk?
- Wat valt onder zelfkennis?
- Ik heb te weinig zelfkennis
- Hoe vergroot je je zelfkennis?
Lees dus vooral verder…
Waarom is zelfkennis zo belangrijk?
Zelfinzicht is niet iets wat je met je geboorte meekrijgt. Het leren kennen van jezelf is een levenslang groeiproces. Zelfinzicht wil zeggen dat je je bewust bent van je kwaliteiten en je tekortkomingen. Door hiervan bewust te zijn weet je precies waar zich jouw mogelijkheden, maar ook je onmogelijkheden bevinden.
Als jij bijvoorbeeld slecht bent in communiceren, dan kun je twee dingen doen. Je kan dit accepteren en het communiceren zoveel mogelijk uit de weg gaan. Maar je kan er ook voor kiezen om hierin jezelf te gaan verbeteren door bijvoorbeeld het volgen van een communicatietraining. Dat betekent dus dat een tekortkoming niet per se een tekortkoming hoeft te blijven. Je kan jezelf je leven lang blijven ontwikkelen.
Zelfkennis is ook zeer belangrijk om te voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt. Het leven bestaat uit het voortdurend nemen van beslissingen. Iemand die zichzelf niet of onvoldoende kent volgt misschien een verkeerde opleiding, of solliciteert op de verkeerde baan. Dit leidt dan tot een hoop stress en ellende.
Door een gebrek aan zelfkennis weet je niet precies waar je wel en vooral niet goed in bent. Je bent dan al gauw geneigd om jezelf te overschatten. Andersom is natuurlijk ook mogelijk, dat je zelf juist gaat onderschatten. Dit komt dan voort uit een bepaalde onzekerheid over je eigen persoon en kwaliteiten.
Zelfkennis is ook onmisbaar in het stellen van een levensdoel. Levensdoelen zijn onmisbaar om een bepaalde richting op te gaan, om de kwaliteit van het leven te vergroten, om gelukkiger en succesvoller te worden, maar ook om psychische problemen te voorkomen, zoals:
- stressklachten
- somberheidsklachten
- burn-outklachten
- depressieklachten
- eenzaamheidsklachten
- piekergedrag
- gebrek aan zelfvertrouwen
- gebrek aan zelfliefde
- een gevoel van een mislukkeling te zijn
- angstproblemen
- ongelukkig voelen
- slaapproblemen
Maar om doelgericht te leven heb je een goede zelfkennis nodig. Waarom? Omdat je op die manier de voor jou geschikte doelen kan bepalen. Daarbij is het niet aan te raden om zomaar wat te gaan doen. Bij het stellen van een levensdoel is het van groot belang om doelen te kiezen die voor jou haalbaar zijn en binnen de grenzen van jouw mogelijkheden liggen. Doelen waarvan de kans te groot is dat je ze niet bereikt, werken juist averechts. Doelen zijn er juist voor bedoeld om zelfvertrouwen te kweken maar vooral om de kwaliteit van het leven te vergroten. Mensen met een beoogd levensdoel hebben meer zelfvertrouwen en zijn over het algemeen gelukkiger. Bovendien ben je veel minder vatbaar voor de psychische problemen die zojuist zijn benoemd.
Wat valt onder zelfkennis?
Mensen die beschikken over zelfkennis weten:
- waar hun kwaliteiten en zwakke punten zitten
- wat hun mogelijkheden en onmogelijkheden zijn
- waar ze zich in kunnen ontwikkelen
- waar ze voor staan
- dat zelfkennis gepaard gaat met zelfvertrouwen
- waar ze plezier aan beleven, en wat ze niet leuk vinden
- zichzelf beter te presenteren en te verkopen
- hoe ze zoveel mogelijk innerlijke rust kunnen behouden, dit is belangrijk i.v.m. het voorkomen van psychische klachten of aandoeningen
Ik heb te weinig zelfkennis
Als je te weinig zelfkennis hebt, dan kan dit gaan leiden tot verkeerde keuzes in het leven. Mensen die te weinig kennis hebben van zichzelf, kunnen vanwege het maken van verkeerde keuzes dan in de problemen belanden.
Welke problemen kunnen zich dan voordoen?
- Je zou dan kunnen kiezen voor de verkeerde opleiding of studie
- Je solliciteert op de verkeerde banen
- Je trouwt met de verkeerde man of vrouw die niet bij je past.
- Je kiest voor de verkeerde hobby’s
- Je kiest voor een sport die niet bij je past
Om een aantal voorbeelden te noemen. Als je met de verkeerde partner trouwt of samenwoont, dan is de kans groot dat je hierdoor niet bepaald gelukkig zal worden. Ook als we kijken naar werkgerelateerde zaken dan hebben we weer te maken met de grote kans op falen. Niemand wil falen. Falen is slecht voor het zelfvertrouwen en je ego, en het kost soms behoorlijk veel tijd om de schade te herstellen.
Door het hebben van een goede zelfkennis verklein je de kans op het nemen van verkeerde beslissingen.
Maar hoe vergroot ik dan mijn zelfkennis?
Hoe vergroot je je zelfkennis?
Er vanuit gaande dat je niet een volstrekt vreemde van jezelf bent. Je hebt hoogstwaarschijnlijk wel iets van kennis over jezelf. De vraag is dan ook niet voor niks: ‘hoe vergroot je je zelfkennis?’
Een aantal tips om jezelf nog beter te leren kennen:
- Ga eens na wat je leuk vindt. Als je dat ontdekt hebt ga dan gerust eens aan de slag, en begin er aan. Gaandeweg zul je voelen of je het leuk vindt of niet.
- Tegenslagen zijn heel vervelend, we maken ze allemaal liever niet mee. Maar tegenslagen bieden wel enorm veel kansen en leerstof om jezelf beter te leren kennen, maar ook om je zelf juist te verbeteren. In complexe situaties kom je erachter hoe jij reageert op ellende. Ben je een goede probleemoplosser, of ben je dat juist niet? Raak je in de stress of blijf je juist rustig? Zie dus een tegenslag als een kans om ervan te leren.
- Vraag eens feedback aan buitenstaanders. Vrienden, collega’s, leidinggevenden. Vraag hen eens wat zij van je vinden. Zowel de pluspunten als ook de minpunten moeten worden benoemd.
- Maak gebruik van een zelfinzichttest. Door een zelfinzichttest krijg je meer inzicht over jezelf, en kom je er achter waar jouw plus en minpunten zich bevinden. Ook de ongebruikte mogelijkheden kunnen door middel van een test worden opgespoord.
- Doe aan zelfreflectie. Zelfreflectie is misschien wel de beste methode om meer zelfkennis te vergaren. Het leert je op welke manier in welke specifieke situatie jij gereageerd hebt. Wat waren je gedachten, gevoelens en gedragingen daarbij? Je kunt door zelfreflectie er achter komen wat jouw drijfveren zijn en waar je energie van krijgt. Ook kun je door middel van zelfreflectie er achter komen waar je niet tevreden over bent, en waar je zo nodig nog punten kan verbeteren of ontwikkelen.
Als het te lastig voor je is om deze genoemde tips volledig zelfstandig uit te voeren, dan kun je er ook voor kiezen om een coachingstraject in te zetten. Neem voor gratis persoonlijk advies gerust contact met ons op.
Tot slot
Met dit artikel is geprobeerd je wat meer kennis bij te brengen met betrekking tot jouw eigen persoontje. We hebben dit gedaan middels het geven van een aantal tips om je zelfkennis hiermee te vergroten. In deze blog kwamen de volgende onderwerpen aan bod: Wat is het nut van zelfkennis? Waarom is zelfkennis zo belangrijk? Wat valt onder zelfkennis? Ik heb te weinig zelfkennis en tot slot hoe vergroot je je zelfkennis?
Dank voor het lezen. Als je hulp nodig hebt bij bijvoorbeeld de zelfreflectie, neem dan gerust contact op met onze praktijk. Onze praktijk is gevestigd in de grensstreek vlakbij Essen (B). Daarom zijn mensen uit Vlaanderen uiteraard ook welkom. Aan nieuwsbrieven doen wij in principe niet, maar mocht je toch interesse hebben om onze nieuwste blogs in je mailbox te ontvangen, vul dan gerust het contactformulier in. Veel succes met het verkrijgen van meer zelfkennis, en zorg goed voor jezelf…
Tekst: René E. Jansen
coach, therapeut, psycholoog
MindCure Coaching & Therapie
Copyright: MindCure C & T