Wat kan ik doen tegen mijn somberheid?

Golden Health

Wat kan ik doen tegen mijn somberheid?

Iedereen is zo af en toe weleens somber. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een tragische gebeurtenis. Met somberheid is opzich zelf niets mis. Het wordt anders als je een langere periode somberheid ervaart. Dan kan het goed mogelijk zijn dat er iets niet in orde is. In feite is somberheid een voorstadium van een naderende depressie. Het is dus belangrijk om hier niet mee rond te blijven lopen. Maar juist om in actie te komen.
In deze blog geef ik je zoveel mogelijk informatie en tips om je te helpen met je sombere gevoelens. Dus lees vooral verder.
Somberheid is een emotie, net als je je eenzaam kunt voelen. Het uit zich dan meestal in nergens zin meer in hebben, weinig of geen interesse hebben in activiteiten en sociale contacten. Je hebt weinig energie. Ook komt piekeren voor met het mogelijke gevolg dat je hierdoor slecht slaapt. De gedachten die door je hoofd gaan zijn veelal negatief. Positieve dingen zie je bijna niet meer.

 

Oorzaken van somberheid

Somberheidsklachten zijn net als depressieklachten voor een deel genetisch bepaald, ook persoonlijke eigenschappen kunnen een rol spelen met betrekking tot kwetsbaarheid voor somberheid.

Oorzaken van somberheid kunnen zijn:

 • seizoensgebonden (bijvoorbeeld door een winterdepressie)
 • geen of weinig zelfvertrouwen
 • angst om te mislukken
 • nooit tevreden zijn over je zelf
 • door een lichamelijke of geestelijke chronische aandoening

 

 

Wat zijn de mogelijke gevolgen van somberheid?

Ik gaf al aan dat somberheidsgevoelens een voorbode kunnen zijn van een aankomende depressie. Dat betekent dus hoe moeilijk het ook is, dat het van groot belang is om in actie te komen. Het maar laten voor wat het is, kan leiden tot deze ernstige psychische aandoening. Een depressie kan zich in verschillende vormen voltrekken. Het begint met een lichte depressie waarbij je nog redelijk kan functioneren met betrekking tot de dagelijkse activiteiten. Maar wanneer een lichte depressie wordt genegeerd kan deze uitgroeien tot een zwaardere depressie. Waarbij je tot vrijwel niets meer in staat bent. Je bent niet meer in staat om te werken thuis of buitenshuis. Ook de verzorging van de kinderen zal te wensen overlaten. Het is dus van zeer groot belang om alert te zijn en in actie te komen, om erger te voorkomen.
Meer informatie over depressies kun je lezen in mijn blog ‘hoe kom ik van mijn depressie af?’

 

Wat kan je doen tegen je somberheid?

Je bent immers op zoek gegaan naar het antwoord om tips te vergaren met betrekking tot je sombere gevoelens. Om je vraag nu wat te concretiseren geef ik je onderstaand een aantal bruikbare tips:

 • Krop je gevoelens niet op
  Omdat je natuurlijk weinig fut en energie voelt, en het liefst de hele dag in je bed blijft liggen, is dit niet het beste wat je kunt doen. Probeer met een betrouwbaar persoon te praten over je emoties, en alle dingen die je bezig houden. Het lucht op. Je zal je op die manier al een stuk beter voelen.
 • Stop met vechten tegen je emoties.
  Laat je emoties de vrije ruimte, ga hier dus niet tegen vechten. Want hoe meer je je verzet tegen de emoties hoe meer stress dit zal opwekken. Sta jezelf dus toe om je zelf ellendig te voelen.
 • Waar je je aandacht opricht en energie in steekt groeit.
  Hoe meer aandacht je schenkt aan een bepaalde negatieve emotie of gedachte, hoe slechter je zal voelen. Andersom werkt het ook zo, hoe meer je denkt aan juist leuke en dus positieve dingen, hoe beter je zal voelen. Als je de hele dag denkt van: ‘Wat ben ik toch eenzaam en zielig’, hoe meer sombere gevoelens hierdoor zullen ontstaan. Probeer dus de aandacht te richten op positieve en leuke dingen in het leven.
 • Verwen je zelf eens een keer.
  Probeer eens iets leuks te doen met jezelf. Het liefst met een vriend/vriendin/collega enz. Ga eens naar een sauna, of ga voor een massage. Je kunt zelf wel dingen bedenken waar je je prettig bij kan voelen.

 • Kom in actie
  Uiteraard heb je hier totaal geen behoefte aan, maar ondanks dat het niet prettig voor je voelt is dit wel een goede manier om van je sombere gevoelens af te komen. Ga er dus op uit, en zoek je sociale contacten op. Dit kan ook telefonisch, maar zorg ervoor dat je je niet blijft afzonderen van je sociale contacten. Ook een wandeling (liefst met zijn tweeën) kan al veel goeds doen.
 • Focus de aandacht op mogelijkheden
  Vrijwel ieder mens heeft wel iets waar zijn sterke kant ligt. Het kan zijn dat deze mogelijkheden nog niet tot uiting zijn gekomen. Daarom kun je ook de aandacht leggen op prestaties die je in het verleden hebt begaan, en waar je dus gewoon trots op mag zijn. Leg dus vooral de aandacht op dingen die wel goed zijn gegaan in je leven. Kijk naar je mogelijkheden. Als dit niet lukt om zelfstandig deze sterke kanten naar boven te halen, dan kun je ook contact met de praktijk opnemen, en we gaan samen aan de slag om jouw talenten naar boven te halen.
 • Sporten
  Sporten, en dan met name hardlopen is een gebleken wetenschappelijk bewezen effectief middel tegen somberheid en/of depressies. Nu wil ik je natuurlijk niet gaan aanmoedigen om zomaar vanuit het niets te gaan hardlopen, want dit vergt behoorlijk wat opbouwende training en doorzettingsvermogen. Maar ook lichte sporten, zoals fietsen, sporten in de sportschool hebben een zeer positief effect ten aanzien van het mentaal welzijn. De sportschool nog wat meer, omdat naast het sporten ook de behoefte tot sociale contacten op die manier wordt bevredigd.
 • Gedachten komen en gaan
  Heb het besef dat gedachten en gevoelens ook weer zullen verdwijnen. Het is een continu komen en gaan van gedachten en gevoelens.

 

Als deze tips geen of te weinig effect hebben, dan is het belangrijk dat je niet blijft rondlopen met dit sombere gevoel. Het kan dan zijn dat er al sprake is van een (beginnende) depressie of burn-out. Bespreek dit met je huisarts, uiteraard kan je ook bij mij terecht. Neem dan gerust contact met me op. Waar het op neer komt: het maakt in principe niet zoveel uit met wie je je klachten bespreekt, als je ze maar bespreekt, want ermee rond blijven lopen is onverstandig.

 

Samenvattend

Ik hoop dat ik je op deze manier wat informatie en tips heb kunnen geven om beter om te gaan met je somberheidsklachten. Ik heb het gehad over de oorzaken van somberheid, wat de consequenties kunnen zijn van somberheid, ik heb een aantal tips gegeven om je somberheid te verminderen. Deze genoemde tips zijn uiteraard geen vervanging voor accurate begeleiding.

Dan rest me nog je te bedanken voor het lezen van mijn blog en je een laatste dringend advies mee te geven, nogmaals blijf niet lopen met je somberheidsklachten en uitzichtloze bestaan. Bespreek dit met je huisarts of neem gerust contact met mij op. Het maakt niet uit waar je woont, onze praktijk biedt ook telefonisch – en online-hulp aan. Ook is anonieme hulp mogelijk.
Het is een advies, wat je ermee doet is helemaal aan jou. Het is immers jouw leven. Wat je ook beslist, zorg goed voor jezelf…

Tekst: René E. Jansen
Coach, Therapeut, Psycholoog 
MindCure Coaching & Therapie

Copyright: MindCure Coaching & Therapie

 

 

 

 

Meer blog berichten

Ik vind het leven te saai

Ik vind het leven te saai

Je vind het leven te saai, dan kan dit een signaal zijn dat je niet tevreden bent over het leven, en dat je niet gelukkig bent op de manier hoe je...

Lees meer
Het leven zit me tegen

Het leven zit me tegen

Je kan er niet meer tegen Je hebt het gevoel dat niks lukt. Het is een brok ellende, en dit alles keer op keer op keer. Waar je ook aan begint, niks...

Lees meer