Wat kun je doen aan besluiteloosheid?

Golden Health

Je vindt het lastig om een beslissing te nemen. Nu is het natuurlijk niet zo dat het nemen van een beslissing altijd even makkelijk is. Het kan behoorlijk lastig zijn om een knoop door te hakken. Als je in een restaurant zit, en je bent er nog steeds niet aan uit welk gerecht uit de menukaart je wilt bestellen, terwijl je tafelgast(en) allang een beslissing heeft/hebben genomen, dan kan dat best een lullig momentje zijn.
Natuurlijk is dit maar iets onschuldigs, maar als het gaat om iets heel serieus, bijvoorbeeld de keuze maken tussen twee huizen, of ga ik voor de studie psychologie of ga ik toch liever economie studeren? of misschien ben je wel in de luxe positie terechtgekomen dat je een keuze moet maken tussen twee werkgevers, bijvoorbeeld je huidige en een nieuwe baan. Maar eigenlijk zou je ze het liefst alle twee willen. Allemaal erg lastige keuzes. Je schuift het maar voor je uit, en je durft geen beslissing te nemen. Dit zorgt natuurlijk voor veel stress en wellicht zelfs slapeloze nachten. Door het slaapgebrek wordt het ook nog steeds moeilijker om die beslissing te nemen, en daardoor ontstaat er vaak nog meer stress. Je belandt dan in een vicieuze cirkel.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat kun je doen aan besluiteloosheid?
  • Waarom durf ik geen beslissing te nemen?
  • Wat is de oorzaak van besluiteloosheid?
  • Waarom ben ik zo besluiteloos?
  • Hoe hak ik de knoop door?
  • Hoe kan je besluitvaardig worden?
  • Wat kun je doen tegen besluiteloosheid?

Dus lees vooral verder…

 

Waarom durf ik geen beslissing te nemen?

Waarom kan je dan geen beslissing nemen? De vraagstelling is sowieso al verkeerd, want het heeft helemaal niets te maken met ‘het niet kunnen’, maar met het ‘niet durven’ nemen van een beslissing. Je kan wel een beslissing nemen, maar je durft geen beslissing te nemen. Het heeft dan te maken met een bepaalde angst. We hebben dan te maken met faalangst.

 

 

Wat is de oorzaak van besluiteloosheid?

Dit komt door je onzekerheid en faalangst. Je bent onzeker of de beslissing die je neemt wel de juiste is. Je bent dan bang voor de consequenties die een verkeerde beslissing teweeg zal brengen. Je bent dus bang om te falen. Want het is nogal wat, je neemt bijvoorbeeld ontslag van je huidige baan, en dan blijkt dat je nieuwe baan helemaal niet zo rooskleurig is dan je vooraf ingeschat hebt. Of je gaat weg bij je partner, maar je mist je ex zo erg dat je hem of haar terug wilt. Je hebt dan te maken met liefdesverdriet. Je ex is inmiddels alweer gelukkig met een ander. Of je bent absoluut niet tevreden over je uiterlijk en je hebt de beslissing genomen om bijvoorbeeld je buik te laten corrigeren. Vervolgens blijkt dan dat de operatie faliekant mislukt is. Het is één grote ravage geworden. Dan is het volkomen logisch dat het lastig is om zo’n keuze te moeten maken.

Je zal het misschien raar vinden, maar er bestaan helemaal geen goede of foute beslissingen. Als je het goed doet denk je in de trant van: als ik het goed doe, kan ik trots op mezelf zijn, maar als ik het fout doe heb ik gefaald en ben ik een grote mislukkeling! Het één of het ander, zwart of wit. Maar omdat het nemen van een beslissing altijd een gok blijft, is dit natuurlijk geen gezonde gedachtegang. Wat je dan kan doen, is afstand nemen van dat zwart wit, en je realiseren dat goed of fout helemaal niet bestaat.

 

Waarom ben ik zo besluiteloos?

Je kan natuurlijk ook geen beslissing nemen, maar of dit de juiste beslissing is, blijft dan de vraag. Geen beslissing nemen of het continu voor je uit blijven schuiven doe je bij gebrek aan lef. Soms kan het helpen om hulp of begeleiding te vragen. Je kan vragen om hulp van je eventuele partner vriend/vriendin, moeder/vader enz. Het nadeel hiervan is dat het gegeven en goedbedoelde advies, vaak gebaseerd is op de eigen mening, referentiekaders, gevoel – en belevingswereld van deze persoon. De keuze zou wellicht geschikt zijn voor deze persoon. Maar wat voor deze persoon of personen ideaal is, hoeft helemaal niet ideaal en geschikt te zijn voor jou. Zij bekijken dit meestal vanuit hun eigen perspectief en beleving. Zelden wordt er dan dieper doorgevraagd naar jouw behoeften, gedachtegang, emoties, vaardigheden enz. Het beste is om op eigen kracht een beslissing te nemen. Je bent je als geen ander op de hoogte van je kwaliteiten en tekortkomingen, jij weet wat je voelt, jij kent je gedachte, kortom: jij kent jezelf. Als deze beslissing goed blijkt uit te pakken, zit je op rozen. Draait je beslissing uit op een regelrechte fiasco, ook dan kun je nog steeds trots op jezelf zijn, want je hebt het lef gehad om die beslissing zelfstandig te nemen!

 

 

 

Hoe hak ik de knoop door?

Een beslissing neem je voor een groot deel op gevoel. Daarnaast is het ook belangrijk om de voors en tegens goed tegen elkaar op te wegen. Bedenk zoveel mogelijk voordelen, maar ook zoveel mogelijk nadelen. Een beslissing neem je op basis van de op dat moment bekende feiten,  veel kennis en gevoel. Als jouw gevoel bij de ene optie een beter gevoel krijgt dan bij het ander,  zegt jouw gevoel dat je het beste kan kiezen voor die bepaalde optie. Het gevoel is een zeer belangrijke tool in het nemen van beslissingen. Het gevoel heeft het in de meeste gevallen bij het rechte eind. Het is je intuïtie die jou meestal de juiste weg wijst. Maar niet altijd, daarom is het ook belangrijk om zoveel mogelijk kennis te verzamelen. Intuïtie en kennis, dat is waar je een beslissing op neemt. Een beslissing die nooit voor de volle 100% de juiste hoeft te zijn. Het is en blijft een gok.

Onderstaand wordt hier nog iets dieper op in gegaan met nog wat nuttige tips.

Hoe kan je besluitvaardig worden?

  • Volg je gevoel, dit is in de meeste gevallen de beste raadgever, behalve in dit geval de angst dan.
  • Realiseer je dat je een mens bent, en geen computer of robot. Fouten maken mag, sterker nog: fouten maken moet. Wie geen fouten maakt, is ten eerste geen mens, en ten tweede is het maken van fouten een belangrijke basis om van te leren. Dus sta jezelf toe om fouten te mogen maken.
  • Accepteer dat je niet meer kan doen dan je best. Heb vertrouwen en geloof in jezelf. Mensen met veel zelfvertrouwen maken ook fouten, misschien wel meer dan jij denkt. Maar deze mensen hebben zelfvertrouwen omdat ze begrijpen dat een fout maken helemaal niet erg is. Het is weer een kans om van te leren, zodat ze deze zelfde fout nooit meer zullen maken.
  • Goed nagaan en onderzoeken of de te nemen beslissing wel zo definitief is als jij denkt. Als jij besluit om je relatie te beëindigen, dan durf ik niet te zeggen of je vriend of vriendin je met open armen zal terugnemen. Dat kan je zelf beter inschatten. Maar onderzoek het voor jezelf, dit zal het nemen van de beslissing een stuk makkelijker kunnen maken. Maar sla niet te veel door in het rationele. Beslissingen worden doorgaans genomen op basis van onderbuikgevoel en intuïtie. Desondanks is het altijd nuttig om de voors en tegens tegen elkaar op te wegen.
  • Je kan er voor kiezen om geen beslissing te nemen, maar dan gaat er wellicht een mooie kans aan je neus voorbij. Ook daar kan je dan weer spijt van krijgen.
  • Realiseer je dat te lang piekeren en uitstellen nooit tot een betere beslissing zal leiden, het zal in de meeste gevallen zorgen voor nog meer complexiteit. Probeer het zo simpel mogelijk te houden.
  • Houdt er ook altijd rekening mee dat een genomen beslissing ook verkeerd kan uitpakken, maar dat je een beslissing genomen hebt met de op dat moment bekende feiten. Tegen jezelf zeggen van: ‘wat ben ik toch een ongelooflijke stommeling geweest’ is dan te simpel gedacht, niet relevant en al helemaal niet eerlijk naar jezelf toe. Doe dat dan ook vooral niet, en blijf in jezelf geloven,  en vooral van jezelf houden!

 

 

 

 

Wat kun je doen tegen besluiteloosheid?

Ik heb je een aantal richtlijnen gegeven om je te helpen een beslissing kan maken, maar misschien is dit nog niet voldoende.  Om toch wat concrete tips te geven kun je onderstaande vragen op jezelf afvuren. Wellicht heb je er iets aan.

Je zou jezelf de volgende vragen kunnen stellen: 

 

  • Wat is het gevolg als ik geen beslissing neem? of Wat zijn de consequenties als ik geen beslissing neem?
  • Wat levert het op als ik kies voor optie 1? Wat levert optie 2 mij op? Welke nadelen bieden beiden? Welke voordelen bieden beiden? Wat is het meest dramatische scenario van beide opties? Wat is het meest gunstige scenario van deze opties? En zo zijn er nog veel meer vragen die je kan loslaten op alle opties.

Ondanks deze zorgvuldige afwegingen en goedbedoelde tips om je te helpen een zo goed mogelijke beslissing te nemen, is en blijft het nemen van een beslissing mensenwerk en een gok. Je weet nooit 100% zeker of jouw goed overwogen beslissing de juiste is geweest. Dat is nu eenmaal het leven, en dat maakt het leven ook interessant. Dus durf de beslissing te nemen. Mocht het zo zijn dat je een verkeerde beslissing hebt genomen, en dat gebeurt bij heel veel mensen, dan heb je in ieder geval de beslissing durven nemen. Wees dan ook gewoon trots op jezelf!

 

 

 

 

Tot slot

Tot slot hoop ik dat ik je met deze blog heb kunnen helpen om je te adviseren hoe je het beste kunt omgaan met het nemen van moeilijke beslissingen. Al is het maar een heel klein beetje. Het nemen van beslissingen is en blijft een moeilijk onderdeel in het leven van mens en dier, want ook dieren in de natuur moeten soms moeilijke beslissingen nemen vaak op leven en dood. Dieren doen dit doorgaans meer op instinct. In deze blog kwamen de volgende onderwerpen aan bod: Wat kun je doen aan besluiteloosheid? Waarom durf ik geen beslissing te nemen? Wat is de oorzaak van besluiteloosheid? Waarom ben ik zo besluiteloos? Hoe hak ik de knoop door? Hoe kan ik besluitvaardig worden en tot slot wat kun je doen tegen besluiteloosheid?

Goed is goed genoeg. Als je te lang en rationeel de beslissing maar voor je uit blijft schuiven, zal hierdoor echt geen betere beslissing door genomen worden. Eerder een slechtere. Niemand is perfect, jij niet, ik niet, niemand niet! Ik heb je uitgelegd dat er geen verkeerde beslissingen bestaan, er bestaat geen goed of fout. Als je een fout maakt, wil dat niet zeggen dat je een sukkel bent, maar zie een fout als weer een nieuwe leerkans.

Als je moeite hebt om deze denkwijze in jouw leven te integreren, dan heb je uiteraard altijd nog de mogelijkheid om contact met mij op te nemen. Dit kan gratis en vrijblijvend.
Voor nu wens ik je veel succes met het nemen van je beslissing, en eindig ik deze blog zoals ik ieder blog afsluit met de oprechte woorden: zorg goed voor jezelf…

 

Tekst: René E. Jansen

coach, therapeut, psycholoog

MindCure Coaching & Therapie

 

 

 

Copyright: MindCure C & T

 

 

 

 

 

Meer blog berichten

Ik heb overgangsklachten

Ik heb overgangsklachten

Overgangsproblemen kunnen je leven ernstig verzieken, zowel in mentale als in lichamelijke zin. Zo plotseling als de geslachtsrijpheid ontstaat, is...

Lees meer